Μεγάλη προσοχή! Αν έχεις αυτά τα συμπτώματα όταν ουρείς τότε πάσχεις από...

Σας αφορά!

Μεγάλη προσοχή! Αν έχεις αυτά τα συμπτώματα όταν ουρείς τότε πάσχεις από...

Δώσε μεγάλη προσοχή, καθώς αν έχεις αυτά τα συμπτώματα όταν ουρείς τότε πάσχεις από Νυκτουρία, Δυσουρία, Ανουρία και άλλα προβλήματα υγείας για τα οποία θα μιλήσουμε παρακάτω αναλυτικά!

Τι κρύβουν οι διαταραχές στην ούρηση; Ο Δρ. Σπύρος Γκούβαλης, χειρουργός και ουρολόγος απαντάει σε όλα σας τα ερωτήματα!

Εγκεφαλικά επεισόδια, η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας, η άνοια, η νόσος του Αλτσχάιμερ, διάφοροι όγκοι ή φλεγμονές του κεντρικού νευρικού συστήματος μπορούν να επηρεάσουν τη φυσιολογική ούρηση, η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Τα νεφρά φιλτράρουν τις τοξίνες ή άλλα βλαβερά υπολείμματα, τα οποία καταλήγουν στα ούρα. Ετσι, το χρώμα, η συχνότητα ενούρησης και η μυρωδιά προειδοποιούν για ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας. Τα συμπτώματα ποικίλουν: Συχνουρία, νυχτερινή ούρηση, συνεχές αίσθημα ανάγκης για ούρηση, ακράτεια ούρων είτε αδυναμία ούρησης αν και ο ασθενής το επιθυμεί. Προβλήματα στην ούρηση προκαλεί και η επιβαρυμένη νεφρική λειτουργία, που μπορεί να οφείλεται σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού, πυελονεφρίτιδες, λιθιάσεις του νεφρού, υδρονέφρωση ή χρόνια νεφρική ανεπάρκεια.

Τα ουρολογικά συμπτώματα προειδοποιούν:

Αιματουρία. Έτσι αποκαλείται η παρουσία αίματος στα ούρα. Διακρίνεται σε μικροσκοπική αιματουρία (όταν τα ερυθρά αιμοσφαίρια στα ούρα είναι ορατά μόνο με το μικροσκόπιο) και σε μακροσκοπική αιματουρία (όταν το χρώμα των ούρων αποκτά κόκκινη απόχρωση). Η αιματουρία μπορεί να οφείλεται σε ουρολοίμωξη, ανδρική προστατίτιδα, σε λίθους, σε κακοήθεια (νεφρού, κύστης ή προστάτη) αλλά και σε φάρμακα, τραυματισμό του ουροποιητικού ή και έντονη σωματική άσκηση.

Ακράτεια. Απώλεια ούρων χωρίς να υπάρχει δυνατότητα ελέγχου κατά την άσκηση ή στην καθημερινότητα. Πλήττει κυρίως γυναίκες και προκαλεί από δερματίτιδες έως κοινωνική απομόνωση, λόγω της μυρωδιάς που τη συνοδεύει. Διακρίνεται σε ακράτεια από προσπάθεια (όταν αυξάνεται η πίεση στην κοιλιά λόγω βήχα, γέλιου) και σε επιτακτική ακράτεια (λόγω ξαφνικής και έντονης επιθυμίας για ούρηση, μη ελέγξιμη). Οι δύο τύποι ακράτειας μπορεί να συνυπάρχουν.

Ανουρία. Η παραγωγή ούρων μικρότερη των 50ml/ 24ωρο, μπορεί να οφείλεται σε βλάβη των νεφρών, σοβαρές λοιμώξεις, απόφραξη του ουροποιητικού από λίθους αλλά και σε φάρμακα. Το σύμπτωμα συνοδεύεται από αδυναμία, ανορεξία, τάση προς εμετό και δύσπνοια.

Ολιγουρία. Παραγωγή ούρων για τους ενήλικες, μικρότερη από 400 ml/24ωρο. Την προκαλούν παθήσεις των νεφρών, καρδιακή ανεπάρκεια, πτώση της αρτηριακής πίεσης, αφυδάτωση, φάρμακα, νεοπλασία ή πέτρα στα νεφρά.

Δυσουρία. Τα ούρα εξέρχονται από την ουροδόχο κύστη με δυσκολία και πόνο. Συχνά, λόγω διακοπών στην ούρηση, παρατείνεται ο συνολικός χρόνος της. Μπορεί να οφείλεται σε νεοπλασία της κύστης, κολπίτιδα ή προστατίδα, τραύματα στην περιγεννητική περιοχή, υπερτροφία προστάτη, λοιμώξεις ή λίθοι του ουροποιητικού.

Πόνος στην ουροδόχο κύστη. Η έντασή του μπορεί να ποικίλει και η συνηθέστερη αιτία που τον προκαλεί είναι η ουρολοίμωξη. Συνοδεύεται από πόνο κατά την ούρηση, συχνουρία ή επείγουσα ανάγκη για ούρηση Δεν αποκλείονται όμως και χρόνιες παθήσεις, όπως η διάμεση κυστίτιδα ή ο τραυματισμός. Η διάμεση κυστίτιδα προκαλεί πόνο όχι μόνο στην κύστη αλλά και σε γεννητικά όργανα, λεκάνη και την περιοχή του πρωκτού. Σπανιότερα οφείλεται σε ενδομητρίωση ή κακοήθεις όγκους, οι οποίοι επίσης προκαλούν πόνο κατά την ούρηση, πόνο στην κοιλιά και αίμα στα ούρα.

Νυκτουρία. Οταν διακόπτουμε τον ύπνο μας πάνω μία φορά κατά τη διάρκεια του ύπνου για να ουρήσουμε, υπάρχει πρόβλημα. Η νυκτουρία είναι σύμπτωμα που ταλαιπωρεί άντρες και γυναίκες και αυξάνεται με την ηλικία, προκαλώντας επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής. Μπορεί να σχετίζεται με σακχαρώδη διαβήτη ή υπερτροφία προστάτη.

Πολυουρία. Συχνή ούρηση με φυσιολογική ποσότητα ούρων, που ξεπερνούν ανά 24ωρο τα 2 με 3 λίτρα. Αν και η ποσότητα των ούρων εξαρτάται από τα υγρά που πίνουμε, πολυουρία μπορεί να την προκαλέσουν σακχαρώδης διαβήτης, διουρητικά, καφές, αλκοόλ αλλά και πολυδιψία, δηλαδή υπερβολική λήψη νερού.

Πυουρία. Είτε η γενική ούρων μπορεί να υποδείξει την ύπαρξη πυοσφαιρίων στα ούρα, είτε τα ούρα θα γίνουν θολερά. Συνήθως οφείλεται σε λοιμώξεις αλλά την προκαλούν και η λιθίαση στο ουροποιητικό ή ξένα σώματα, όπως οι καθετήρες της κύστης.

Το χρώμα των ούρων. Προειδοποιεί για ενδεχόμενη αφυδάτωση. Το διάφανο χρώμα είναι ασφαλές, όμως το σκούρο κίτρινο αποτελεί ένδειξη αφυδάτωσης, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε νεφρολιθίαση γιατί η αφυδάτωση επιτρέπει στα μεταλλικά στοιχεία να συσσωρεύονται σε νεφρά και ουροποιητικό. Ανησυχητική είναι και η έντονη οσμή των ούρων.

Προσοχή, καθώς αν έχεις αυτά τα 3 συμπτώματα πρέπει να πας επειγόντως σε γιατρό!

ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ TV24 ΠΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΕΙ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΜΟΝΟ ΜΕ 1,50 ΕΥΡΩ