Πώς αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία - Ο ειδικός του Youweekly απαντά

Η αδυναμία στύσης έπαψε πλέον να είναι ταμπού

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Πώς αντιμετωπίζεται η στυτική δυσλειτουργία - Ο ειδικός του Youweekly απαντά

Ο ειδικός του Youweekly απαντά στους τρόπους αντιμετώπισης της στυτικής δυσλειτουργίας. Διαβάστε όσα λέει ο Δρ Σπύρος Γκούβαλης. "Η στυτική δυσλειτουργία αντιμετωπίζεται!".

Ο Δρ Σπύρος Γκούβαλης απαντά

Η αδυναμία στύσης στον άντρα έπαψε πλέον να είναι ταμπού. Η επιστήμη έχει αποκρυπτογραφήσει τις πιθανές αιτίες της και είναι έτοιμη να του προσφέρει τη βοήθεια που χρειάζεται. Αρκεί να μην ολιγωρήσει, με αποτέλεσμα την επιδείνωση του προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Πρόβλημα στύσης μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε άντρας κατά τη διάρκεια της ενεργούς σεξουαλικής ζωής του. Για να μιλήσουμε όμως για στυτική δυσλειτουργία, θα πρέπει να εμφανίζει αδυναμία στύσης τουλάχιστον για τρεις μήνες: ένα μεμονωμένο περιστατικό δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχίες.

Η στυτική δυσλειτουργία ως σύμπτωμα προειδοποιεί για σειρά παθήσεων όπως οι καρδιολογικές, παθήσεις που έχουν σχέση με την απόφραξη των αγγείων, τις υψηλές τιμές χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τον σακχαρώδη διαβήτη αλλά και το μεταβολικό σύνδρομο, το οποίο αποτελεί συνδυασμό αυξημένου σωματικού λίπους γύρω από τη μέση, υψηλής αρτηριακής πίεσης, αυξημένων επιπέδων ινσουλίνης και υψηλής χοληστερόλης. Στυτική δυσλειτουργία μπορεί να προκαλέσουν ακόμη η παχυσαρκία, νευρολογικά νοσήματα (κακώσεις νωτιαίου μυελού, νόσος του Πάρκινσον και σκλήρυνση κατά πλάκας), ορμονικές διαταραχές (π.χ. χαμηλή τεστοστερόνη) αλλά και η νόσος Peyronie, στην οποία αναπτύσσεται ουλώδης πλάκα στον ινώδη χιτώνα του πέους. Προβλήματα στύσης όμως προκαλεί και φαρμακευτική αγωγή με σκευάσματα αντιψυχωτικά, αντικαταθλιπτικά, αντιισταμινικά, διουρητικά, αντιυπερτασικά κ.ά.

Καπνιστές, χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και όσοι καταναλώνουν αλκοόλ να γνωρίζουν ότι θέτουν σε δοκιμασία τη στύση του πέους τους. Να σημειωθεί ότι, αν ασκηθεί στο πέος μεγάλη πίεση ενώ βρίσκεται σε στύση, μπορεί να προκύψει κάταγμα, το οποίο εμποδίζει τη στύση.

Στους παράγοντες και τις ασθένειες που προκαλούν στυτική δυσλειτουργία να προσθέσουμε τις θεραπείες για τον καρκίνο του προστάτη (ορμονικές, ακτινοθεραπεία, ριζική προστατεκτομή), την υπερπλασία του προστάτη αλλά και χειρουργικές επεμβάσεις στην πύελο (σε παχύ έντερο, κύστη ή στον προστάτη).

Δεν είναι όμως μόνο παθήσεις και εξωγενείς παράγοντες που εμποδίζουν τον άντρα να έχει στύση ή να τη διατηρήσει προκειμένου να ολοκληρωθεί η ερωτική πράξη, καθώς τα ψυχολογικά προβλήματα και κυρίως το άγχος αποτελούν καθοριστικό ανασχετικό παράγοντα στύσης. Δεν είναι μόνο ο σύγχρονος τρόπος ζωής και οι πολλαπλές απαιτήσεις που… λυγίζουν το ανδρικό μόριο, αλλά και η χαμηλή αυτοεκτίμηση, προβλήματα οικογενειακά ή σχέσεων, οι αγχώδεις διαταραχές, η κατάθλιψη, αλλά και ψυχιατρικές παθήσεις, όπως η σχιζοφρένεια και οι διαταραχές προσωπικότητας. Ακόμη και το άγχος της σεξουαλικής επίδοσης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην αντρική στύση, ιδιαίτερα αν πρόκειται για νέα ερωτική σύντροφο, αλλά και το άγχος που μπορεί να έχει ο άντρας για την εικόνα του σώματός του.

Και η ηλικία παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση στυτικής δυσλειτουργίας. Με την πάροδο του χρόνου μειώνεται η παραγωγή τεστοστερόνης, οπότε η λίμπιντο του άντρα ίσως έχει ανάγκη περισσότερων ερεθισμάτων προκειμένου να επιτευχθεί και να διατηρηθεί η στύση.

Πώς αντιμετωπίζεται;

Το είδος της στυτικής δυσλειτουργίας καθορίζει και τη θεραπεία. Αν το αίτιο είναι ψυχογενές, συνιστάται ψυχοθεραπεία, αν όμως είναι μικτό, συστήνεται ο συνδυασμός ψυχοθεραπείας και φαρμακευτικής αγωγής.

Αν η στυτική δυσλειτουργία οφείλεται σε οργανικά αίτια, υπάρχουν επιλογές όπως:

Φαρμακευτική αγωγή. Λαμβάνεται συνήθως από το στόμα.

Κρουστικά κύματα. Στοχεύει στο αίτιο που προκαλεί την αγγειακή στυτική δυσλειτουργία.

Συσκευή αντλίας κενού. Μια συσκευή που τοποθετείται στο πέος και δημιουργεί κενό αέρος, το οποίο προκαλεί αύξηση της ροής του αίματος και διόγκωση του πέους. Με την τοποθέτηση ενός δακτυλίου στη βάση του πέους, διατηρείται η στύση: ο δακτύλιος δεν πρέπει να παραμένει τοποθετημένος για πάνω από μισή ώρα.

Ενδοσηραγγώδεις ενέσεις. Ο ίδιος ο άντρας εκπαιδεύεται από τον γιατρό του να κάνει μία ένεση στο πέος, όταν θέλει να έχει στύση.

Ορμονοθεραπεία. Επιλέγεται σε περίπτωση που εντοπίζεται έλλειψη τεστοστερόνης.

Πεϊκή πρόθεση. Μια ειδική συσκευή τοποθετείται χειρουργικά μέσα στα σηραγγώδη σώματα του πέους, προκειμένου να προκαλεί μηχανικά στύση, όταν το επιθυμεί ο άντρας.

Είναι στο χέρι του άντρα να κατακτήσει και να διατηρήσει τη σεξουαλική του υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια του βίου του, καθώς η φύση δεν οριοθετεί ηλικιακά το τέλος της σεξουαλικής του ζωής. Δείτε και τι είναι το δυσμεταβολικό σύνδρομο Γιατί πρέπει αν προσέχουμε; .

Δρ Σπύρος Γκούβαλης

Χειρουργός-oυρολόγος (www. sgouvalis.gr)

ΠΗΓΗ TV 24