Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την υπερλειτουργική κύστη!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις  για την υπερλειτουργική κύστη!

Η νέα καμπάνια της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας με τίτλο #denkratiemai στάθηκε η αφορμή για να μιλήσουμε με τον ουρολόγο Χαράλαμπο Κωνσταντινίδη, ο οποίος μας έλυσε όλες τις απορίες σχετικά με το θέμα της ακράτειας, που μέχρι και σήμερα αποτελεί ταμπού για πολλούς!

Τον τελευταίο χρόνο, µελέτες αναφέρουν τουλάχιστον ένα επεισόδιο ακράτειας στο 5-69% των γυναικών και στο 1-39% των ανδρών, µε τη σχέση των γυναικών ως προς τους άνδρες που εµφανίζουν ακράτεια, ανεξαρτήτως ηλικίας, να είναι 2:1. Οι πάσχοντες βιώνουν έντονη κοινωνική περιθωριοποίηση, ενώ τείνουν να αποφεύγουν ακόµη και την αναφορά στο πρόβληµά τους. Παρ’ όλα αυτά, στις µέρες µας αυτό τείνει να αλλάξει, καθώς είναι διαθέσιµες αξιόπιστες λύσεις και υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας.

Ο ουρολόγος Χαράλαµπος Κωνσταντινίδης µας δίνει τα φώτα του σχετικά µε τη σηµαντική αυτή διαταραχή της λειτουργίας της ούρησης.

Ποια είναι τα βασικά συµπτώµατα της υπερλειτουργικής κύστης;

Το σύνδροµο υπερλειτουργικής κύστης χαρακτηρίζεται από ένα σύνολο συµπτωµάτων µε κυρίαρχο αυτό της επιτακτικότητας και της συχνουρίας, ενώ µπορεί να συνοδεύεται από επιτακτική ακράτεια ούρων και νυκτουρία.

Πόσο αρνητικά µπορεί να επηρεάσει η ακράτεια ούρων την καθηµερινότητα ενός ατόµου;

Η ακράτεια των ούρων έχει σοβαρές ψυχοσωµατικές, κοινωνικές και οικονοµικές επιπτώσεις για τα ίδια τα άτοµα αλλά και τους οικείους τους. Η κοινωνική ζωή των πασχόντων επηρεάζεται αρνητικά, καθώς αποφεύγουν να πηγαίνουν στον κινηµατογράφο, στο θέατρο, σε αθλητικά θεάµατα, στην εκκλησία ή και σε άλλους χώρους ψυχαγωγίας.

Υπάρχουν «φυσικοί» µη-επεµβατικοί τρόποι αντιµετώπισης;

Η προσαρµογή του τρόπου ζωής µπορεί να περιορίσει τα συµπτώµατα. Ο περιορισµός της κατανάλωσης τροφών και ποτών που είναι ερεθιστικά για την κύστη, όπως καφές, σοκολάτα, καρυκεύµατα και µπαχαρικά, οινοπνευµατώδη και ανθρακούχα ποτά, καθώς και η αποφυγή λήψης υγρών αργά το απόγευµα, µπορεί να βελτιώσουν τα συµπτώµατα.

Ποιες θεραπείες συστήνονται (φαρµακευτική αγωγή, ιατρικές µέθοδοι) σε πιο σοβαρές περιπτώσεις υπερλειτουργίας της κύστης;

Οι ασκήσεις ενδυνάµωσης των µυών του πυελικού εδάφους είναι σχετικά αποτελεσµατικές, καθώς µια ισχυρή πυελική σύσπαση µπορεί να αναχαιτίσει τη σύσπαση της κύστης και να αναστείλει την επιτακτικότητα. Τον πυλώνα ωστόσο της αντιµετώπισης αποτελεί η κατάλληλη φαρµακευτική αγωγή.

Πόσο σηµαντική είναι η διάγνωση από τον ουρολόγο; Μπορεί να γίνει και σε αρχικά στάδια;

Η διάγνωση του συνδρόµου προϋποθέτει τον αποκλεισµό άλλων παθολογικών καταστάσεων που σχετίζονται µε παρόµοια συµπτωµατολογία, όπως λιθίαση, ουρολοίµωξη, ουροθηλιακός καρκίνος, νευρογενής κύστη, απόφραξη σχετιζόµενη µε καλοήθη υπερπλασία προστάτη κ.ά. Η σηµασία της έγκαιρης διάγνωσης είναι ουσιώδης στην αποτελεσµατικότητα της όποιας θεραπείας.

Πόσο αποτελεσµατικές είναι οι θεραπείες (επεµβατικές ή µη);

Οι θεραπείες που διαθέτουµε είναι αποτελεσµατικές σε υψηλό ποσοστό. Η παραµονή των ατόµων στη θεραπεία είναι επίσης σηµαντική, καθώς µεγάλο ποσοστό ασθενών σταµατούν την αγωγή και την προσαρµογή του τρόπου ζωής αφού δεν έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες από το πλάνο αντιµετώπισης.

Τι συµβουλή θα δίνατε σε κάποιον που αντιµετωπίζει το συγκεκριµένο πρόβληµα;

Άµεση προσφυγή στον ουρολόγο, κοινοποίηση του προβλήµατός του και παραµονή σε επαφή µε τον θεράποντα. Η θεραπευτική προσέγγιση θα πρέπει να επαναπροσδιορίζεται σε περιπτώσεις µη ικανοποιητικής ανταπόκρισης.

Χαράλαµπος Κωνσταντινίδης, MD, FEBU (Fellow of the European Board of Urology), FECSM (Fellow of the European Committee of Sexual Medicine), Associate member of ESFFU and ESGURS sections of EAU, Διευθυντής ΕΣΥ, Υπεύθυνος Ουρολογικού, Ανδρολογικού και Ιατρείου Νευρο-ουρολογίας & Ακράτειας, Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης, Γενικός Γραµµατέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας.

Χαράλαμπος Κωνσταντινίδης

Info

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε το www.denkratiemai.gr.