Να πώς μας βοηθά το να νηστεύουμε την Σαρακοστή!

Ξέρατε ότι κάνει καλό;

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Να πώς μας βοηθά το να νηστεύουμε την Σαρακοστή!

Η Σαρακοστή έχει φτάσει και αρκετοί είναι αυτοί που θα νηστέψουν. Άλλοι ωστόσο δεν ακολουθούν την συγκεκριμένη πρακτική. Που μας βοηθά ωστόσο η νηστεία και πώς μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτήν;

Oι περισσότεροι από εμάς έχουμε κατά καιρούς νηστέψει ή, έστω, έχουμε προσπαθήσει να νηστέψουμε, για τους δικούς μας λόγους. Aλλωστε, η νηστεία κατά τον ελληνορθόδοξο χριστιανισμό δεν επιτάσσει τη δεινοπάθεια, αλλά μάλλον μια δοκιμασία πνεύματος και σώματος. Η συνένωση αυτών αποτελεί και το «φρούριο» απέναντι στη λαιμαργία και τις βδελυρές σκέψεις, λόγια και πράξεις. Καθώς η νηστεία της Σαρακοστής μόλις ξεκίνησε και διαρκεί 48 ημέρες, είναι καλό να εντοπίσετε τα οφέλη της...

Η διατροφή της Σαρακοστής

Διατροφικά τώρα, οι γενικές γραμμές αφορούν την αποφυγή ζωικών τροφίμων, δηλαδή κρέατος, αυγών και γαλακτοκομικών προϊόντων (τυρί, γάλα και γιαούρτι). Ειδικότερα στη νηστεία της Σαρακοστής δεν τρώμε κρέας, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ψάρια και ελαιόλαδο. Βέβαια, ψάρι επιτρέπεται στις 25 Μαρτίου (όπου το παραδοσιακό γεύμα είναι μπακαλιάρος-σκορδαλιά) και την Κυριακή των Βαΐων, ενώ ελαιόλαδο μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Στη θέση των παραπάνω συνιστώνται όσπρια, φρούτα, λαχανικά, θαλασσινά, χόρτα, ψωμί, πατάτες και περιστασιακά, ζυμαρικά ή και κάποιο νηστίσιμο γλυκό (χαλβάς, παστέλι). Επιτρέπεται κιόλας λίγο κρασί με το φαγητό, μέχρι ένα ποτήρι αν θέλουμε να μιλήσουμε με διαιτολογικούς όρους. Με μια πρώτη ματιά αντιλαμβανόμαστε πως η νηστεία πριν το Πάσχα συνιστά μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λίπη και χοληστερόλη και πλούσια σε μονοακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες και βιταμίνες. Και…τι σημαίνει αυτό για τον οργανισμό μας;

Τα πολλαπλά οφέλη της νηστείας - Γιατί αξίζει να το κάνουμε την Σαρακοστή;

Ειδικότερα, τα κεκορεσμένα λιπαρά βρίσκονται μόνο σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης και έχουν συσχετισθεί με αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης καρδιαγγειακών προβλημάτων και καρκίνων. Ετσι κατά την παρατεταμένη νηστεία της Σαρακοστής, παρατηρείται (από μελέτες) μείωση στις τιμές της χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίων, ιδιαίτερα στα άτομα που πριν παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα λιποπρωτεϊνών στο αίμα.

Ενα επιπρόσθετο καρδιαγγειακό όφελος που προκύπτει ουσιαστικά από την αυξημένη πρόσληψη φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και δημητριακών κατά τη νηστεία είναι η μείωση-ομαλοποίηση της αρτηριακής πίεσης, μιας και όλα αυτά είναι πλούσια σε κάλιο και άλλα ιχνοστοιχεία που συντελούν σε αυτό. Ακόμα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες όλων των παραπάνω ευνοούν τη ρύθμιση του σακχάρου, την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος, την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και τη μείωση της συχνότητας εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου (π.χ. παχέος εντέρου), όταν καταναλώνονται τόσο συστηματικά.

Τέλος, η αντικατάσταση των ζωικών λιπών από φυτικά (κυρίως μονονοακόρεστα από το ελαιόλαδο, το ταχίνι και τους ξηρούς καρπούς) αλλά και από αυτά των θαλασσινών (πολυακόρεστα ω-3 και ω-6) συμβάλλουν κατά πολύ στην υγεία της καρδιάς και των αγγείων και συνάμα προσφέρουν αντιφλεγμονώδεις-αντιοξειδωτικές δράσεις. Ετσι, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα

αντιοξειδωτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών, όπως οι βιταμίνες Α, C, Ε, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, δυναμώνουν το ανοσοποιητικό, μεγιστοποιούν την άμυνα του σώματός μας στις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν έτσι από πολλές μορφές καρκίνου και εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Αλσχάιμερ. Τέλος, φαίνεται ότι η παρατεταμένη νηστεία θα μπορούσε εκ των πραγμάτων να βοηθήσει την απώλεια και τον έλεγχο του σωματικού βάρους, κάτι που όμως είναι αμφιλεγόμενο, όπως θα δούμε παρακάτω.

Box Νηστεία και... θρεπτικά στοιχεία!

Αξιοσημείωτα είναι τα αποτελέσματα μιας έρευνας που διεξήχθη σε μια ιερά μονή στον ελλαδικό χώρο, όπου οι γυναίκες εκεί (σε συνεχή νηστεία) δεν έδειξαν ανεπάρκειες ή έλλειψη σε απαραίτητα συστατικά στη διατροφή τους. Αντιθέτως, όλα τα θρεπτικά στοιχεία ήταν στο διαιτολόγιο των καλογριών στις συνιστώμενες διεθνώς ποσότητες, δηλαδή στις ποσότητες που καλύπτουν τις ημερήσιες ανάγκες σε ενέργεια, βιταμίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο κ.ά. Αξίζει ωστόσο να αναφερθεί πως καθημερινά έπιναν το -σκέτο- τσάι τους.

Οπως λοιπόν αξιολογήθηκε, η χριστιανική νηστεία και η μεσογειακή-υγιεινή διατροφή είναι έννοιες σχεδόν ταυτόσημες, με οδηγίες που συμπίπτουν βάσει των αρχών της σωστής διατροφής. Εάν όμως νηστεύουμε απλά για να πούμε ότι νηστέψαμε και να ορμήξουμε ανηλεώς στα λουκούλλεια γεύματα των γιορτών, το αποτέλεσμα μάλλον θα είναι το αντίθετο. Θα δούμε τη χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, την πίεση, τα κιλά μας και άλλα να παίρνουν την ανιούσα! Και αν νηστεύετε σας έχουμε και έτοιμη, νηστίσιμη συνταγή και μάλιστα από την Βέφα Αλεξιάδου!

ΠΗΓΗ ΤV24