Η έρευνα μίλησε! - Ποια η σχέση των Ελλήνων με τα αντιβιοτικά;

Αποκαρδιωτικά τα στοιχεία!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Η έρευνα μίλησε! - Ποια η σχέση των Ελλήνων με τα αντιβιοτικά;

Ποια είναι η σχέση που έχουμε στην Ελλάδα με τα αντιβιοτικά; Τι έδειξε νέα έρευνα που "φέρνει" αποκαρδιωτικά στοιχεία για τον τρόπο που τα καταναλώνουμε στην χώρα μας;

Η αλόγιστη κατανάλωση αντιβιοτικών εξακολουθεί να αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τη χώρα μας, καθώς η Ελλάδα είναι στην πρώτη θέση στην Ευρώπη στην κατανάλωση αντιβιοτικών κατ’ οίκον, αυξάνοντας σταθερά την αντοχή των μικροβίων απέναντι στα φάρμακα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν πριν λίγους μήνες η γενική γραμματέας Δημόσιας Υγείας, κ. Χριστίνα Παπανικολάου, και η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), κ. Τζένη Κρεμαστινού, με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για την Ορθολογική χρήση των Αντιβιοτικών (18η Νοεμβρίου), η χρήση αντιβιοτικών στα νοσοκομεία φαίνεται πιο ελεγχόμενη.

Ωστόσο, οι λεπτομέρειες της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των επαγγελματιών υγείας αλλά και των Ελλήνων που παίρνουν τα αντιβιοτικά, όπως αυτές προκύπτουν από έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ, είναι αποκαλυπτικές για τον τρόπο που αντιλαμβάνονται τη θεραπεία αλλά και για το πώς αυξάνεται η μικροβιακή αντοχή.

Η έρευνα του ΚΕΕΛΠΝΟ για την χρήση αντιβιοτικών στην Ελλάδα

Ενας στους δυο Ελληνες άνω των 18 ετών έχει πάρει κάποιο αντιβιοτικό τον τελευταίο χρόνο. Το ποσοστό αυτό παραμένει σταθερό τα τελευταία χρόνια. Οι κυριότερες αιτίες λήψης αντιβιοτικού είναι σταθερά οι λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού. Ενας στους τέσσερις που λαμβάνει αντιβιοτικό, το παίρνει χωρίς την αναγκαία ιατρική συνταγή (ποσοστό 24,2%), είτε αγοράζοντάς το από το φαρμακείο (15,6%) είτε έχοντάς το στο σπίτι από πριν (8,6%). Από αυτούς, ένα πολύ μικρό ποσοστό προσκομίζει συνταγή εκ των υστέρων (6%). Το 36% των ερωτηθέντων έχει στο σπίτι ανά πάσα στιγμή αντιβιοτικό για ώρα ανάγκης.

Ενθαρρυντικό κρίνεται από τους ειδικούς ωστόσο ότι ένας στους δύο (ποσοστό 45%) δηλώνει ότι δεν θα πάρει αντιβιοτικά στο επόμενο κρυολόγημα ή γρίπη, καθώς και το 92% που δήλωσε ότι δεν πήρε αντιβιοτικό για συνάχι. Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι η συνταγογράφηση αντιβιοτικών από γιατρό παρουσιάζει σημαντική μείωση, γεγονός που σηματοδοτεί την ανάγκη ελέγχου της λήψης αντιβιοτικών χωρίς συνταγή από τα φαρμακεία.

Επιπλέον αποδεικτικό στοιχείο για την αλόγιστη αγορά αντιβιοτικών στην Ελλάδα θεωρείται ο όγκος των οικιακών φαρμάκων που συλλέγονται από τα φαρμακεία στο πλαίσιο προγράμματος του ΙΦΕΤ, καθώς από τον Μάρτιο του 2012 έως σήμερα έχουν συλλεχθεί, μόνο από τα σπίτια, πάνω από 240 τόνοι οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης.

Να πούμε ότι μια ακόμα σοκαριστική έρευνα ήρθε πριν λίγες ημέρες, η οποία ανέλυε το προφίλ των δραστών κακοποιημένων παιδιών.

ΠΗΓΗ TV24