Τρίτη, 02 Ιουνίου 2020 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Κορωνοϊός: Νέος τρόπος μετάδοσης του ιού - Τι πρέπει να προσέξουμε

Όλα όσα αποκάλυψαν οι ερευνητές

Κορωνοϊός: Νέος τρόπος μετάδοσης του ιού - Τι πρέπει να προσέξουμε
HEALTH NEWS 08.04.2020 10:52
Αρθρογράφος: Youweekly Team
YOUWEEKLY TEAM

ΣΥΝΤΑΚΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ

Και ενώ ο κορωνοϊός συνεχίζει και θερίζει σε όλες τις χώρες, ήρθε στο φως νέος τρόπος μετάδοσης του ιού, όπως ανέφεραν οι ειδικοί! Δείτε αναλυτικά τι πρέπει να προσέξουμε για να μην κολλήσουμε.

Μικροσκοπικά σταγονίδια σιέλου που «ψεκάζονται» στον αέρα κατά την ομιλία των ανθρώπων ίσως έχουν τη δυνατότητα να μεταδώσουν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά στον περιορισμό της πανδημίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, επιστήμονες του κυβερνητικού κέντρου ιατρικών ερευνών NIH (National Institutes of Health) στο Μέριλαντ των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι χιλιάδες μικροσκοπικά σταγονίδια απελευθερώνονται στον αέρα όταν μιλάμε, τα οποία μπορεί να συνιστούν κίνδυνο για τους γύρω μας αν έχουμε προσβληθεί με τον ιό.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα της βρετανική εφημερίδας, οι ερευνητές χρησιμοποποίησαν απεικόνιση λέιζερ και καταγραφή βίντεο υψηλής ταχύτητας για να δείξουν πώς χιλιάδες σταγονίδια, αόρατα στο γυμνό μάτι, εκτοξεύονται κατά τη φυσιολογική ομιλία, ακόμα και σε σύντομες φράσεις με δύο λέξεις, όπως «stay healthy» (μείνε υγιής).

Η εν λόγω ερευνητική εργασία βρίσκεται ακόμα σε προκαταρκτικό στάδιο και δεν έχει αξιολογηθεί από ομότιμους ειδικούς ούτε έχει δημοσιευτεί, υπογραμμίζει ο αρθρογράφος, προσθέτοντας πάντως ότι οι επιστήμονες υποστηρίζουν σε μία εκθεση πως τα ευρήματά τους μπορεί να έχουν επιπτώσεις ζωτικής σημασίας στις προσπάθειες περιορισμού της επιδημίας.

Νέος τρόπος μετάδοσης του ιού - Όλα όσα πρέπει να προσέξουμε με βάση τους ειδικούς

«Εάν η ομιλία και το ιικό φορτίο των στοματικών υγρών αποδειχτεί σημαντικός μηχανισμός της μετάδοσης του Sars-CoV-2, η κάλυψη του στόματος με οποιοδήποτε είδος υφάσματος σε δημόσιους χώρους από όλα τα άτομα, όπως και η αυστηρή τήρηση των μέτρων της κοινωνικής αποστασιοποίησης και του πλυσίματος των χεριών θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά τον ρυθμό μετάδοσης, περιορίζοντας έτσι την πανδημία μέχρι να υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο», γράφουν οι ερευνητές σύμφωνα με την Guardian.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένης της δημόσιας συζήτησης που βρίσκεται σε εξέλιξη παγκοσμίως ως προς το αν πρέπει οι υγιείς άνθρωποι να φορούν μάσκες σε δημόσιους χώρους. Προσφάτως, το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών συνέστησε στους πολίτες να φορούν υφασμάτινα καλύμματα στο πρόσωπο όταν επισκέπτονται χώρους όπου είναι δύσκολο να τηρηθεί η σωματική αποστασιοποίηση, όπως φαρμακεία και σούπερ μάρκετ.

Οι συστάσεις αυτές διαφέρουν από εκείνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που αναθεώρησε την επίσημη θέση του για τις μάσκες την περασμένη εβδομάδα. Στις αναθεωρημένες οδηγίες που εξέδωσε τη Δευτέρα ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι δν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους αποτρέπει την μετάδοση λοιμώξεων του αναπνευστικού, όπως η Covid-19, σε ανθρώπους.

Παρά την απόσταση ανάμεσα στις δύο θέσεις, υπάρχουν και σημεία σύγκλισης. Ο ΠΟΥ παραδέχεται ότι τα άτομα που έχουν μολυνθεί με τον ιό αλλά δεν έχουν συμπτώματα μπορούν να τον μεταδώσουν, και ότι η χρήση μάσκας μπορεί να περιορίσει τον αριθμό των σταγονιδίων που ελευθερώνονται στον αέρα.

Τα βασικά επιχείρηματα του ΠΟΥ είναι ότι η χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους δύσκολα μπορεί να προστατέψει το άτομο που τη φορά από ιούς, οι οποίοι διαπερνούν το ύφασμα, και επίσης ότι ο ιός εχει τη δυνατότητα να εισέλθει στο σώμα και μέσα από τα μάτια.

Η ομάδα των Αμερικανών ερευνητών, με επικεφαλής τon Adrian Baaz, αξιοποίησε όργανα λέιζερ που είχε στη διάθεσή της για να ανιχνεύσει τα (υπό κανονικές συνθήκες) αόρατα στο μάτι νέφη μικροσταγονιδίων που απελευθερώνονται όταν μιλούν οι άνθρωποι. Σε ένα και μόνο καρέ των 17 χιλιοστών του δευτερολέπτου, μέτρησαν έως και 360 σταγονίδια σιέλου κατά την εκφορά της φράσης «stay healthy».

Οι επιστήμονες δεν ανέλυσαν τα σταγονίδια για να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι ικανά να μεταφέρουν σωματίδια του κορωνοϊού, αλλά είπαν ότι είχαν επαρκές μέγεθος για να μεταφέρουν μια ποικιλία παθογόνων του αναπνευστικού, όπως π.χ. τους ιούς της ιλαράς και της γρίπης.

«Μια νωπή αυτοσχέδια μάσκα από ύφασμα μείωσε θεαματικά την απέκκριση σταγονιδίων, και καμία από τις λέξεις που ειπώθηκαν δεν προκάλεσε αύξηση των σταγονιδίων πάνω από τα βασικά επίπεδα υπόβαθρου», είπαν οι επιστήμονες.

Πηγή: protothema.gr

Χαμός στην Ουχάν με τη λήξη της καραντίνας - Μετά από 2,5 μήνες

Χαμός έγινε στην πόλη Ουχάν της Κίνας όπου μετά από σχεδόν 2,5 μήνες έληξε η καραντίνα, που είχε επιβληθεί λόγω κορωνοϊού, με τους κατοίκους να βγαίνουν στους δρόμους. Δείτε τις εικόνες από τα όσα έγιναν!

Μετά από σχεδόν 2,5 μήνες η Ουχάν γιόρτασε το τέλος της καραντίνας, εν μέσω φωταψιών, με τον κόσμο να βγαίνει στους δρόμους. Τα μεσάνυχτα τοπική ώρα, οι αρχές ήραν τους περιορισμούς βάσει των οποίων απαγορευόταν να φύγει κανείς από την Ουχάν, μια ένδειξη ότι η χώρα κατευθύνεται προς το τέλος της υγειονομικής κρίσης.

Οι ουρανοξύστες και οι γέφυρες της πόλης φωταγωγήθηκαν για να σηματοδοτήσουν την έναρξη της επιστροφής στην κανονικότητα. Αστυνομικοί απομάκρυναν και τα τελευταία οδοφράγματα και οι φωτογράφοι απαθανάτισαν τις στιγμές. Ειδικό σόου με λέιζερ και 3D Projection Mapping και στις δύο πλευρές του ποταμού Yangtze φώτισε τους ουρανοξύστες με κινούμενες εικόνες ιατρών που βοηθούν ασθενείς, μαζί με την εμφάνιση των λέξεων «ηρωική πόλη».

Την ίδια ώρα εκατοντάδες επιβάτες ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν την Ουχάν με τρένα και αεροπλάνα. Από τις 23 Φεβρουαρίου, οι πολίτες της πόλης των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, στο κέντρο της Κίνας, δεν μπορούσαν να βγουν εκτός των συνόρων της.

Αξιωματούχοι υπενθύμιζαν στους ταξιδιώτες τα μέτρα υγιεινής και να τηρούν απόσταση 1 μέτρου, την ώρα που σε μια ανακοίνωση που προβαλλόταν, η Ουχάν περιγραφόταν ως «πόλη των ηρώων».

Μία ημέρα πριν και για πρώτη φορά από την έναρξη της επιδημίας, το υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για μηδενικά νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη χώρα.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Το ηχηρό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στους γιατρούς των ΜΕΘ

Σωτήρης Τσιόδρας: Οι νέες δηλώσεις για την άρση των μέτρων - Πότε θα συμβεί;

Share