3 νοσήματα που μεταδίδονται με την... χαμηλή στοματική επαφή

Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
3 νοσήματα που μεταδίδονται με την... χαμηλή στοματική επαφή

Τρία νοσήματα που μεταδίδονται με την χαμηλή στοματική επαφή και πρέπει να προσέχετε. Ένας από τους μεγαλύτερους μύθους σχετικά με τα ερωτικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι ότι μεταδίδονται μόνο μέσω της ερωτικής επαφής.

Η αλήθεια όμως είναι ότι πολλά από αυτά μπορεί να μεταδοθούν εξίσου εύκολα ή ακόμη και ευκολότερα με το στοματικό.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, καθημερινά καταγράφονται παγκοσμίως περίπου ένα εκατομμύριο νέες λοιμώξεις από ΣΜΝ.

Συνεπώς, είναι απαραίτητο ο σεξουαλικά ενεργός πληθυσμός να είναι ενημερωμένος σχετικά με τη μετάδοση αυτών των νοσημάτων και να γνωρίζει τα μέτρα προστασίας που μπορεί να λάβει για να αποφύγει την εξάπλωσή τους.

Πολλά ΣΜΝ λοιπόν μεταδίδονται με το στοματικ, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη πρακτική περιλαμβάνει την άμεση επαφή με την περιοχή των γεννητικών οργάνων και την ανταλλαγή σωματικών υγρών.

Τα νοσήματα που μεταδίδονται συχνότερα μέσω της πρακτικής αυτής είναι τα ακόλουθα:

Έρπης γεννητικών οργάνων

Ο έρπης γεννητικών οργάνων είναι ένας ιός που μεταδίδεται με την κολπική, στοματική ή πρωκτική επαφή.

Εξαπλώνεται με μεγάλη ευκολία όταν έχουν εκδηλωθεί ήδη τα συμπτώματά του στην επιδερμίδα του φορέα.

Κύριο χαρακτηριστικό του έρπη των γεννητικών οργάνων είναι η ύπαρξη μικρών, κόκκινων και επώδυνων εξανθημάτων επάνω στα γεννητικά όργανα ή γύρω από αυτά.

Μπορεί επίσης να εμφανιστούν στο στόμα ή στα χείλη, ανάλογα με τον τύπο του ιού που έχει προσβάλει τον οργανισμό.

Επίσης, δεν αποκλείεται ο επιχείλιος έρπης να μεταδοθεί στην περιοχή των γεννητικών οργάνων μέσω του στοματικού σεξ.

Δεν υπάρχει θεραπεία που να εκριζώνει οριστικά τον έρπη από τον οργανισμό ενώ τα προφυλακτικά δεν παρέχουν 100% προστασία απέναντι στο συγκεκριμένο ΣΜΝ.

Γονόρροια

Η γονόρροια είναι μια άκρως μεταδοτική βακτηριακή λοίμωξη που εξαπλώνεται μέσω της επαφής με τον κόλπο, το πέος, τον πρωκτό ή το στόμα μολυσμένου ατόμου.

Πολλά άτομα που προσβάλλονται από τη γονόρροια δεν εκδηλώνουν συμπτώματα, ωστόσο παραμένουν φορείς της νόσου.

Όταν η λοίμωξη εκδηλωθεί παρατηρούνται συμπτώματα όπως η έκκριση υγρών από τα γεννητικά όργανα, επίπονες κενώσεις, φαγούρα ή κάψιμο κατά την ούρηση και αιμορραγία από τον κόλπο.

Η γονόρροια θεραπεύεται, μπορεί όμως να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές αν δεν αντιμετωπιστεί.

Στις γυναίκες, η παράλειψη της θεραπείας μπορεί να προκαλέσει φλεγμονώδη νόσο της πυέλου, η οποία αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την υπογονιμότητα ενώ σπανιότερα μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα και στους άντρες.

Σύφιλη

Η σύφιλη είναι επίσης μία βακτηριακή λοίμωξη που μεταδίδεται μέσω της επαφής του αιδοίου, του πέους, του πρωκτού, του στόματος ή του δέρματος με το δέρμα μολυσμένου ατόμου.

Οι πληγές της σύφιλης είναι συχνά μικρές σε μέγεθος κι έτσι περνούν απαρατήρητες, επομένως ο μόνος τρόπος να διαπιστωθεί η λοίμωξη είναι με σχετικές εξετάσεις.

Οι πληγές εμφανίζονται στο σημείο εισόδου του βακτηρίου στον οργανισμό, δηλαδή είτε στα γεννητικά όργανα είτε στην περιοχή του στόματος.

Αν δεν αντιμετωπιστεί, η σύφιλη μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Άλλα ΣΜΝ που μεταδίδονται σπανιότερα με το στοματικό είναι ο ιός HIV, τα χλαμύδια, η ηπατίτιδα Β και C και ο ιός HPV.

Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι, επειδή οι πιθανότητες μετάδοσης των παραπάνω μέσω του στοματικού είναι λιγότερες, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι ανύπαρκτες.

Συνεπώς, προτείνεται να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης, πριν από κάθε μορφής επαφή. Ωστόσο τώρα που έχουμε καραντίνα δείτε και πως να αποφύγετε τις εντάσεις με τον σύντροφο σας

πηγή: y-o.gr

Ειδικός ωστόσο απαντά πόσο καιρός περνάει για να ξέρετε αν έχετε κολλήσει ή όχι

Το «παράθυρο» κατά το οποίο μπορούμε να διαγνώσουμε αν έχει υπάρξει μετάδοση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος (ΣΜΝ) εξαρτάται από το κάθε ΣΜΝ και την τεχνική με την οποία προσπαθούμε να το διαγνώσουμε. Σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γενικευτεί. Ενδεικτικά, το συγκεκριμένο «παράθυρο» για τον ιό HIV είναι τρεις εβδομάδες.