Παγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την "ύπουλη" ασθένεια

Τι είναι και ποια τα συμπτώματα;

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Παγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας - Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την

Παγκόσμια ημέρα κατά της ελονοσίας ή αλλιώς η "ύπουλη" ασθένεια που μπορεί να μας επηρεάσει χωρίς να το καταλάβουμε. Δείτε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να ξέρετε για αυτήν.

Τι είναι η ελονοσία; Μπορεί να είναι μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από παράσιτα που αναφέρονται ως Plasmodium, Plasmodium falciparum, Plasmodium malariae και Plasmodium ovale. Το Plasmodium falciparum και το plasmodium είναι διαδεδομένα στην Ινδία και εμφανίζονται σε σχεδόν ίσες αναλογίες.

Το Plasmodium μεταδίδεται στον πολίτη από το δάγκωμα του μολυσματικού θηλυκού κουνουπιού Anopheles που μεταφέρει το πλασμώδιο. Όταν αυτό το κουνούπι δαγκώνει, το παράσιτο απελευθερώνεται στην κυκλοφορία του αίματος.

Συμπτώματα της ελονοσίας

Οι άνθρωποι αναπτύσσουν συμπτώματα μέσα σε δέκα έως δεκατέσσερις ημέρες. Τα σημάδια είναι πυρετός με ρίγη, έντονη εφίδρωση, αδιαθεσία, μυϊκοί και πόνοι στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, σύγχυση, διάρροια, κοιλιακή δυσφορία και αναιμία.

Η σοβαρή ελονοσία μπορεί να προκαλέσει προσκύνηση (αδυναμία καθίσματος), αλλοίωση του λήθαργου ή κώμα, δυσκολία στην αναπνοή, σοβαρή αναιμία, γενικευμένοι σπασμοί / σπασμοί, αδυναμία κατανάλωσης / έμετος, σκοτεινή και περιορισμένη παραγωγή ούρων.

Αρχικά, θεωρήθηκε ότι το P. Falciparum προκαλεί σοβαρή ελονοσία, αλλά τώρα φαίνεται ότι ακόμη και το P. Vivax μπορεί επίσης να προκαλέσει κρίσιμα είδη ασθενειών. Η ελονοσία δεν είναι μεταδοτική από άτομο σε άτομο. Μεταδίδεται μόνο από το δάγκωμα του μολυσματικού θηλυκού κουνουπιού Anopheles ή σε σπάνιες περιπτώσεις με μετάγγιση.

Παγκόσμια ημέρα ελονοσίας κουνούπια

Τι μπορούμε να κάνουμε

Ο ΠΟΥ προτείνει δύο είδη ελέγχου για τους φορείς. Κουνουπιέρες που έχουν υποστεί επεξεργασία με εντομοκτόνα και ψεκασμούς εσωτερικών χώρων. Η ελονοσία συχνά αποτρέπεται από χημειοπροφύλαξη επίσης, ειδικά όταν ταξιδεύετε σε ενδημικές περιοχές της ελονοσίας. Παρόλα αυτά, σας βρήκαμε επίσης και την παιδική ασθένεια που έχει "σαρώσει" και απαιτεί μεγάλη προσοχή!