Απώλεια μνήμης σε νεαρή ηλικία - Όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Σας αφορά!

Αρθρογράφος: Χρύσα Καραβαράκη
Χρύσα Καραβαράκη
Youweekly Editor
Απώλεια μνήμης σε νεαρή ηλικία - Όλα όσα πρέπει να προσέξεις

Έχεις αναρωτηθεί γιατί υπάρχουν άτομα σε νεαρή ηλικία που έχουν απώλεια μνήμης; Λοιπόν εμείς σου έχουμε απάντηση και μπορεί να μην είναι αυτή που περίμενες. Διάβασε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να προσέξεις για αυτή την "ασθένεια".

Σήμερα, η απώλεια μνήμης είναι ένα κοινό πρόβλημα λόγω της έλλειψης καλών τροφίμων και ποτών. Οι περισσότεροι άνθρωποι ενοχλούνται από αυτή τους τη συνήθεια. Ο εγκέφαλός μας ωστόσο είναι η αποθήκη ολόκληρου του σώματος των πληροφοριών μας που συγκεντρώνονται σε διάφορα μέρη του.

Η μνήμη χωρίζεται συνήθως σε τρία μέρη, όπως βραχυπρόθεσμη μνήμη, πρόσφατη μνήμη και απομακρυσμένη μνήμη. Η βραχυπρόθεσμη μνήμη περιέχει πρόσφατα γεγονότα ή ονόματα ατόμων που έχετε γνωρίσει πρόσφατα. Η πρόσφατη μνήμη περιέχει πληροφορίες όπως αυτό που φάγατε το πρωί. Η απομακρυσμένη μνήμη περιέχει πληροφορίες που συνέβησαν χρόνια πριν, όπως οι παιδικές αναμνήσεις.

Με την πάροδο του χρόνου το μυαλό μας αλλάζει καθώς γερνάμε. Στην αρχή της ηλικίας των 20, τα εγκεφαλικά κύτταρα αρχίζουν να μειώνονται και το σώμα μας αρχίζει να παράγει λιγότερες χημικές ουσίες από τις ανάγκες του εγκεφάλου μας. Καθώς η ηλικία μας αυξάνεται, το ίδιο επηρεάζει και η μνήμη μας.

Ο εγκέφαλός μας συλλέγει πληροφορίες με διαφορετικούς τρόπους και η αύξηση της ηλικίας επηρεάζει επίσης τη μνήμη μας σχετικά με το πώς το μυαλό μας συλλέγει γεγονότα. Η ηλικία δεν επηρεάζεται από τη βραχυπρόθεσμη και απομακρυσμένη μνήμη μας, αλλά η πρόσφατη μνήμη μας επηρεάζεται από την ηλικία.

Όλοι γνωρίζουμε ότι πολλά πράγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, και αυτό γίνεται ακόμη πιο κοινό καθώς εξελίσσεται η ηλικία. Κάνει το άτομο πολύ απογοητευμένο, αλλά δεν είναι τόσο επιβλαβές.

Λόγοι απώλειας μνήμης

Μπορεί να υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για απώλεια μνήμης όπως κατάθλιψη, ασθένειες, άνοια, νόσος του Αλτσχάιμερ, παρενέργειες της χρήσης ναρκωτικών, εγκεφαλικό επεισόδιο, τραυματισμός στο κεφάλι ή κατανάλωση αλκοόλ.

Τα προβλήματα που σχετίζονται με τη μνήμη γίνονται πιο περίπλοκα όταν επηρεάζουν τις καθημερινές μας δραστηριότητες. Εάν ξεχάσετε το όνομα κάποιου, τότε δεν υπάρχει βλάβη σε αυτό. Αλλά αν δεν μπορείτε να θυμηθείτε τον τρόπο να κάνετε κάτι που έχετε κάνει πολλές φορές στο παρελθόν, τότε έχουμε πρόβλημα.

Απώλεια μνήμης νεαρή ηλικία

Μια άλλη ασθένεια που σχετίζεται με τη μνήμη είναι η άνοια. Αυτή η ασθένεια γίνεται πιο επικίνδυνη με το πέρασμα των μηνών ή ετών. Σε αυτήν την ασθένεια, είναι δύσκολο να αναγνωρίσετε τον εαυτό σας, οπότε σε μια τέτοια περίπτωση, επικοινωνήστε με τον οικογενειακό σας γιατρό. Παρόλα αυτά, σας βρήκαμε επίσης και την παιδική ασθένεια που έχει "σαρώσει" και απαιτεί μεγάλη προσοχή!

Η νόσος του Αλτσχάιμερ επηρεάζει επίσης τη μνήμη μας και πρώτα αλλάζει την πρόσφατη μνήμη μας συγκεκριμένα. Αρχικά, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ μπορούν να θυμούνται μόνο μερικά πράγματα που συνέβησαν στο ιστορικό τους και δεν μπορούν να θυμούνται τα πράγματα τους.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η ασθένεια επηρεάζει όλα τα μέρη της μνήμης. Η νόσος του Αλτσχάιμερ δεν είναι μια ασθένεια που εμφανίζεται με την ηλικία. Βρίσκεται σε περίπου 10 τοις εκατό των ατόμων έως 65 ετών. Ωστόσο, βρίσκεται και σε περίπου 50 τοις εκατό των ατόμων μεταξύ των ηλικιών 50 και 85 ετών.