Μήπως υποφέρεις από άγχος; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς

Όσα πρέπει να γνωρίζεις

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Μήπως υποφέρεις από άγχος; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς

Μήπως υποφέρεις από άγχος; Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς.Το άγχος είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους και πρέπει να γνωρίζετε κάποια πράγματα για αυτό.

Το άγχος είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν σε κάποια στιγμή της ζωής τους. Στην πραγματικότητα, οι διαταραχές άγχους είναι η πιο κοινή ψυχική ασθένεια στις Ηνωμένες Πολιτείες, προσβάλλοντας περισσότερους από 40 εκατομμύρια ενήλικες ηλικίας 18 ετών και άνω κάθε χρόνο, σύμφωνα με την Ένωση Άγχους και Κατάθλιψης. Αλλά απλώς και μόνο επειδή είναι κοινό, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απαραίτητα εύκολο να παραχθεί. Αυτό συμβαίνει επειδή το άγχος εμφανίζεται διαφορετικά σε σχεδόν κάθε άτομο, με μερικούς ανθρώπους που αντιμετωπίζουν σημάδια άγχους τόσο λεπτό, δυσκολεύονται να τα εντοπίσουν.

Τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοείς

Και παρόλο που δεν είναι καλή ιδέα να κάνετε αυτοδιάγνωση χωρίς επαγγελματική γνώμη, εάν αισθάνεστε ένα από τα παρακάτω συμπτώματα, αυτό μπορεί να δείχνει την αρχή μιας διαταραχής άγχους Επομένως, μην φοβάστε να ζητήσετε τη συμβουλή ενός επαγγελματία εάν αισθάνεστε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα.

Αυξημένος καρδιακός ρυθμός

Ακόμα κι αν δεν υπάρχει φυσική απειλή που να σας κάνει να ανησυχείτε, το σώμα σας μπορεί να αντιδράσει όπως υπάρχει. «Το νευρικό σύστημα εντοπίζει μια πραγματική ή αντιληπτή απειλή και, ως αποτέλεσμα, ο καρδιακός ρυθμός αυξάνεται για να παρέχει περισσότερο αίμα σε προετοιμασία για μάχη ή πτήση για να επιβιώσει», λέει ο Traube, ωστόσο ένα ακόμα μυστικό είναι να περνάς χρόνο με τους κολλητούς σου. Που θα σε βοηθήσει;

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός μπορεί να οδηγήσει τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι έχουν μια άλλη ασθένεια, όπως ένα καρδιακό πρόβλημα, το οποίο μπορεί να προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος. Ο Traube λέει ότι η αργή, η ρυθμική αναπνοή μπορεί να επιβραδύνει τον καρδιακό ρυθμό. "Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι το συναίσθημα είναι φυσιολογικό όταν αισθάνεστε άγχος και ότι είναι εντάξει", λέει.

Ταχεία αναπνοή

Το νευρικό σύστημα ευθύνεται επίσης για αυτό το σύμπτωμα. «Γρήγορες, μικρές αναπνοές συμβαίνουν για να πάρουν οξυγόνο στους μυς σε προετοιμασία για πτήση», λέει ο Traube.

Δυσκολία στον έλεγχο της ανησυχίας

Αν και η ανησυχία μπορεί να εξυπηρετήσει έναν σημαντικό σκοπό διατηρώντας σας ασφαλή, η πάρα πολύ περιττή ανησυχία μπορεί να δημιουργήσει άγχος. «Οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν λάθος για το ότι είναι ανασφαλείς όταν είμαστε πραγματικά ασφαλείς», λέει ο Traube.

Είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση μεταξύ γεγονότων και συναισθημάτων σε αυτές τις καταστάσεις και να εργαστούμε για τον εντοπισμό αυτής της διαφοράς μέσα μας. «Τα γεγονότα είναι αντικειμενικά και δεν αλλάζουν, ακόμα και όταν φοβόμαστε μια συγκεκριμένη κατάσταση», λέει. Άρα μπορεί να φοβάστε ότι το αεροπλάνο σας θα πέσει, αλλά οι πιθανότητες να συμβεί αυτό είναι απίστευτα μικρές - οπότε ο φόβος σας είναι αβάσιμος. «Θέλετε να αμφισβητήσετε τα συναισθήματά σας για να προσδιορίσετε εάν είναι ακριβή», λέει ο Traube. «Θέλουμε να προσδιορίσουμε τα γεγονότα για να εκτιμήσουμε εάν είναι σκόπιμο να ανησυχούμε ή όχι».

Ευερέθιστο

«Το άγχος μπορεί να συμβεί και όταν αισθανόμαστε συγκλονισμένοι, μπορούμε να χάσουμε την υπομονή και να βιώσουμε μειωμένη ικανότητα να ανεχτούμε τα άβολα συναισθήματα, τα οποία μπορούν να εκδηλωθούν ως ευερεθιστότητα», λέει ο Traube. Αυτό μπορεί να κάνει το άγχος χειρότερο επειδή μπορεί να σας κάνει να νιώσετε ότι είστε ανεπαρκείς στο χειρισμό προκλητικών συναισθημάτων ή καταστάσεων, οδηγώντας σε άγχος, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο. Το καλύτερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να έχετε την ευερεθιστότητα.

«Αναγνωρίστε συνειδητά ότι συμβαίνει», λέει ο Traube. Θυμηθείτε και αυτές τις αργές, ρυθμικές αναπνοές. Και αν έχετε εκνευριστεί με άλλα άτομα, φροντίστε να τους ζητήσετε συγγνώμη - θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε καλύτερα