Έχετε φλεγμονές; Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να "βγάλετε" από την διατροφή της

Μεγάλη προσοχή

Αρθρογράφος: Ανθή Ιωαννίδου
Ανθή Ιωαννίδου
Έχετε φλεγμονές; Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να

Έχετε φλεγμονές; Αυτά είναι τα τρόφιμα που πρέπει να "βγάλετε" από την διατροφή της για να σωθείτε. Ποια δεν σας κάνουν και τόσο καλό και θα πρέπει να σταματήσετε να τα τρώτε εδώ και τώρα για να προστατέψετε την υγεία σας;

Ξέρουμε τι πρέπει να φάμε για την καταπολέμηση της φλεγμονής, αλλά και ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες φλεγμονής στη διατροφή μας; Η φλεγμονή μπορεί να είναι ευεργετική και επιζήμια για τη συνολική σας υγεία.

Ποια τρόφιμα πρέπει να κόψετε για τις φλεγμονές

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η φλεγμονή βοηθά στην επούλωση των λοιμώξεων και προστατεύει το σώμα σας από ξένους εισβολείς. Σε χρόνιες περιπτώσεις, η φλεγμονή μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής. Όχι μόνο διαταράσσει τα καλά βακτήρια στο έντερο, αλλά μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως, φούσκωμα, πόνο και προβλήματα ύπνου.

Η χρόνια φλεγμονή έχει επίσης συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο ασθένειας - όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, η παχυσαρκία και ακόμη και ο καρκίνος.

φλεγμονές τρόφιμα

Η συνεχιζόμενη και χωρίς θεραπεία φλεγμονή μπορεί να προκληθεί από ιό, βακτηριακές λοιμώξεις ή αυτοάνοσες διαταραχές. Η φλεγμονή μπορεί επίσης να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από συνεχές στρες, άγχος ή κακή διατροφή. Ενώ η φλεγμονή είναι αναπόσπαστο μέρος του τρόπου με τον οποίο το σώμα μας λειτουργεί μέσω ζητημάτων για να επιβιώσει, όταν η φλεγμονή εκδηλώνεται σε αλλεργίες, ρευματοειδή αρθρίτιδα, αυτοάνοσες ασθένειες και άσθμα, αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα φλεγμονής αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι για τον έλεγχο της φλεγμονής μέσω της διατροφής.

Τα κορυφαία τρόφιμα που προκαλούν φλεγμονή

Ζάχαρη και τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη

Η ζάχαρη (σακχαρόζη) και το σιρόπι υψηλής φρουκτόζης, καθώς και εναλλακτικά γλυκαντικά, είναι τα κύρια σάκχαρα που προστίθενται στην καθημερινή διατροφή. Μια δίαιτα που περιλαμβάνει υψηλές ή και μέτριες δόσεις πρόσθετου σακχάρου σε τακτική βάση μπορεί να είναι εξαιρετικά βλαβερή για το σώμα σας.

Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί επίσης να μας κάνει να γερνάμε πρόωρα. Σύμφωνα με τον καθηγητή Robert Lustig, συγγραφέα του Fat Chance: Η κρυφή αλήθεια για τη ζάχαρη, την παχυσαρκία και την ασθένεια, οι βλαβερές συνέπειες της ζάχαρης είναι παρόμοιες με αυτές του καπνού. «Όταν τα τρόφιμα περιέχουν φρουκτόζη, το ψωμί για παράδειγμα σημαίνει ότι και τα εσωτερικά μας μαυρίζουν, έτσι γερνάμε γρηγορότερα. "

Σύμφωνα με τον Lustig, η μισή ζάχαρη που καταναλώνουμε σήμερα είναι σε είδη που δεν γνωρίζαμε καν ότι είχε ζάχαρη. "Αν κοιτάξετε σχεδόν κάθε είδος στο κατάστημα που έχει μια ετικέτα τροφίμων, έχει κάποια μορφή ζάχαρης."

Έλαια λαχανικών

Σε αντίθεση με το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και το βιολογικό λάδι καρύδας, τα φυτικά και τα σπορέλαια εξάγονται συχνά από τρόφιμα χρησιμοποιώντας σκληρές χημικές ουσίες όπως το εξάνιο - ένα συστατικό της βενζίνης.

Τα φυτικά έλαια όπως το καλαμπόκι, το ηλιέλαιο, το φυστίκι, το σουσάμι, το βαμβακέλαιο, το σογιέλαιο και τα canola oil περιέχουν πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που είναι απίστευτα επιρρεπή σε βλάβη από την οξείδωση.

Αυτά τα έλαια περιέχουν επίσης υψηλά επίπεδα ωμέγα-6 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων που μπορεί να είναι επιβλαβή με υπερβολική κατανάλωση και να προάγουν τη φλεγμονή.

Αλκοόλ

Δεν είναι μυστικό ότι η υψηλή κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, μπορούν να προκαλέσουν πραγματικά προβλήματα στην υγεία μας.

Τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ μπορούν να αναπτύξουν προβλήματα με τα βακτήρια που μετακινούνται από το παχύ έντερο στο σώμα.

Αυτή η κατάσταση, αλλιώς αποκαλούμενη «διαρροή εντέρου», εμφανίζεται όταν τα εντερικά κύτταρα αντιδρούν απελευθερώνοντας ζονουλίνη, μια πρωτεΐνη που έχει την ικανότητα να διασπά σφιχτές συνδέσεις στην εντερική επένδυση.

Το τοίχωμα του εντέρου μπορεί επίσης να διαπεραστεί από άγχος, μολύνσεις, τοξίνες και φλεγμονή, προκαλώντας τις συνδέσεις να είναι επιρρεπείς σε θραύση.

Εξευγενισμένοι υδατάνθρακες

Η κατανάλωση διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε εκλεπτυσμένους υδατάνθρακες μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των φλεγμονωδών βακτηρίων του εντέρου και αυξάνει τον κίνδυνο παθήσεων του εντέρου και παχυσαρκίας.

Ένας λόγος για αυτό είναι ότι οι εξευγενισμένοι υδατάνθρακες έχουν αφαιρέσει το μεγαλύτερο μέρος των ινών τους.

«Η διατροφή είναι ένα από τα πιο ισχυρά εργαλεία που έχουμε για τα μικρόβια μας», δήλωσε ο Justin Sonnenburg, βιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, νωρίτερα αυτό το μήνα σε συνέδριο Keystone Symposia για το μικρόβιο του εντέρου. «Οι διαιτητικές ίνες και η ποικιλία των μικροβίων αλληλοσυμπληρώνονται για καλύτερα αποτελέσματα στην υγεία». Ωστόσο σημαντικό είναι και αυτό που συμβαίνει στο σώμα μας όταν κόβουμε τον καφέ. Σίγουρα πρέπει να το ξέρετε.

Τα μικρόβια που επιβιώνουν και γιορτάζουν ζυμώσιμες ίνες από διάφορα τρόφιμα βοηθούν τη διαδικασία με την οποία τα μικρόβια είναι σε θέση να εξαγάγουν την ενέργεια, τα θρεπτικά συστατικά και άλλες ενώσεις που διαφορετικά θα ήταν άπεπτες.

Σε μια πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, μια ομάδα ποντικών έλαβαν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες και αναλύθηκε η επένδυση του εντέρου τους. Σε μια αντίπαλη ομάδα δόθηκε τροφή χωρίς φυτικές ίνες και στη συνέχεια έδειξε σημαντική μείωση της προστατευτικής επένδυσης του εντέρου τους.