Αυξητική τάση στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Αυξητική τάση στις επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής παγκοσμίως

Η επιθυμία γυναικών και ανδρών για βελτίωση της εμφάνισής τους δείχνει ότι είναι αυξανόμενη παγκοσμίως. Αυτό δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η ISAPS (International Society of Aesthetic Plastic Surgery), στην οποία εμφανίζεται ετήσια αύξηση 7,4% των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής.

Οι γυναίκες καταφεύγουν στον πλαστικό χειρουργό για επεμβατικές διαδικασίες, όπως η πλαστική στήθους, η λιποαναρρόφηση, η κοιλιοπλαστική, αλλά και για μη επεμβατικές, όπως το botox, το υαλουρονικό, τα ιατρικά peelings κ.ά. Και οι άνδρες, όμως, δεν υστερούν, ζητώντας διαδικασίες, όπως η λιποαναρρόφηση, η διόρθωση της γυναικομαστίας, η ρινοπλαστική, η βλεφαροπλαστική, η μεταμόσχευση μαλλιών κ.ά.

Στην Ελλάδα, τα πράγματα δεν έχουν μεγάλες διαφορές από τις προτιμήσεις του κόσμου στον υπόλοιπο πλανήτη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι δημοφιλέστερες χειρουργικές επεμβάσεις πλαστικής στην Ελλάδα είναι η λιποαναρρόφηση, η αυξητική στήθους και η βλεφαροπλαστική, ενώ το μπότοξ και το υαλουρονικό κρατούν τις πρώτες θέσεις στις μη επεμβατικές διαδικασίες, μαζί με τις εφαρμογές laser.

Όπως αναφέρει και ο πλαστικός χειρουργός κ. Αθανάσιος Χριστόπουλος: «Η πλαστική χειρουργική στην Ελλάδα είναι σε υψηλό επίπεδο παγκοσμίως, γι’ αυτό η Ελληνίδα και ο Έλληνας, αλλά και κάτοικοι του εξωτερικού μάς εμπιστεύονται για τη βελτίωση της εμφάνισής τους. Οι Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί έχουν μεγάλη πείρα και γνώσεις. Εξάλλου, τα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι οι πλαστικοί χειρουργοί στην Ελλάδα έχουμε κάνει περισσότερες επεμβάσεις, για παράδειγμα πλαστικής στήθους, απ’ ό,τι οι συνάδελφοί μας στις ΗΠΑ ή τη Βραζιλια, κατ’ αναλογία πληθυσμού».

Αθανάσιος Χριστόπουλος

Ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα υπάρχει, όπως είναι φυσικό, και προτίμηση στο είδος της επέμβασης. Έτσι στις πολύ νεαρές ηλικίες η επιθυμία για βελτίωση του στήθους είναι μεγάλη, με αύξηση των μαστών ή με διόρθωση της ανισομαστίας στις γυναίκες ή με διόρθωση της γυναικομαστίας στους άνδρες. Σε λίγο μεγαλύτερες ηλικίες, η λιποαναρρόφηση, η πλαστική στήθους και η ρινοπλαστική είναι οι δημοφιλέστερες επεμβάσεις. Σε μεγαλύτερες ηλικίες προτιμώνται οι επεμβάσεις στο πρόσωπο για διόρθωση της χαλάρωσης και των ρυτίδων. «Πράγματι, ανάλογα την ηλικία, διαφοροποιούνται οι προτιμήσεις ανδρών και γυναικών διότι διαφέρουν και οι ανάγκες. Πάντως τον τελευταίο καιρό είναι σε μεγάλη άνοδο οι διαδικασίες, επεμβατικές ή μη, που γίνονται με εμφύτευση λίπους», λέει ο πλαστικός χειρουργός κ.Χριστόπουλος.

Σε κάθε περίπτωση, οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής τις τελευταίες δεκαετίες αυξάνονται διαρκώς και θα συνεχίσουν να αυξάνονται όσο η επιστήμη παρέχει νέες τεχνικές, μηχανήματα και υλικά σαν όπλα στα χέρια των πλαστικών χειρουργών και όσο γυναίκες και άνδρες θα ενδιαφέρονται για βελτίωση της εμφάνισής τους.