Grandmama.gr: Η εξέλιξη στη φροντίδα των ηλικιωμένων!

Συνέντευξη με τη Βίκυ Κλήμη, CEO του grandmama.gr. 

Grandmama.gr: Η εξέλιξη στη φροντίδα των ηλικιωμένων!

Πώς γεννήθηκε η ιδέα του πρωτότυπου site grandmama.gr; Έπαιξε ρόλο το timing και οι δυσκολίες που βιώνουν οι ηλικιωμένοι στην καραντίνα λόγω πανδημίας;

Όλα ξεκίνησαν από τη Μαρία, την εμπνεύστρια του grandmama, η οποία κλήθηκε να φροντίσει την 97χρονη μητέρα της πριν λίγα χρόνια. Βίωσε όλες τις αλλαγές που μπορεί να φέρει στη ζωή ενός ανθρώπου αυτός ο νέος ρόλος και κατέγραψε όλο το φάσμα των καθημερινών αναγκών, τόσο της ηλικιωμένης μητέρας της όσο και της ίδιας ως φροντίστρια. Τις αγωνίες, τους φόβους, τα άγχη, τις ενοχές, το στρες, την αβεβαιότητα, και συχνά την απελπισία για να προσφέρει ειδική φροντίδα στην ηλικιωμένη μητέρα της στο σπίτι.

Αυτή η μεγάλη αλλαγή την οδήγησε να κατανοήσει τη σημαντική ανάγκη που υπάρχει σε κάθε οικογένεια με ηλικιωμένο και να δημιουργήσει το grandmama.gr το 2018, την μεγαλύτερη πλατφόρμα αναζήτησης επαγγελματιών που ειδικεύεται στη φροντίδα των ηλικιωμένων στο σπίτι.

φροντίδα ηλικιωμένων

Σκοπός της είναι οι συγγενείς των ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια να βρουν έναν έμπιστο και έμπειρο επαγγελματία φροντίδας ο οποίος θα τους βγάλει από την αγωνία και το άγχος και όλα τα συναισθήματα που βίωσε η ίδια.

Από το 2020, είμαι συνοδοιπόρος της Μαρίας και μαζί έχουμε ονειρευτεί το αύριο του grandmama.gr με γνώμονα πάντα τον άνθρωπο, τη φροντίδα του και την βοήθεια προς τους συγγενείς του.

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τους ηλικιωμένους οι οποίοι κλήθηκαν να την αντιμετωπίσουν πολλές φορές μόνοι τους. Το grandmama βοήθησε σε πολλές περιπτώσεις τους συγγενείς τους να βρουν εύκολα, γρήγορα και οικονομικά, τον καταλληλότερο άνθρωπο για να τους φροντίσει ιδιαίτερα αυτές τις δύσκολες ημέρες και αυτό μας κάνει όλους υπερήφανους που συμμετέχουμε στην ομάδα του grandmama.

Σε ποιό κοινό απευθύνεστε;

Απευθυνόμαστε κατά κυριότητα σε ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, σε άτομα που πάσχουν από άνοια, μετά από ένα εγκεφαλικό ή μια επέμβαση αλλά και σε αυτούς που χρειάζονται βοήθεια στην καθημερινότητά τους και δεν θέλουν να επιβαρύνουν τους δικούς τους ανθρώπους.

grandmama ηλικιωμένοι

Καθημερινά λαμβάνουμε κλήσεις από την Αθήνα, από τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά και από όλη την Ελλάδα. Μας κάνει ακόμα και εμάς εντύπωση ότι έχουμε ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται σε χωριά και έχουν ανάγκη από φροντίδα. Μας καλούν τα παιδιά τους από το εξωτερικό και εμπιστεύονται το grandmama.gr για να βρουν τον άνθρωπο ο οποίος θα φροντίσει τους δικούς τους ανθρώπους όσο εκείνοι βρίσκονται μακριά. Είναι ιδιαίτερα συγκινητικό όταν το παιδί βρίσκει επαγγελματία φροντίδας για τον πατέρα του ή για την μητέρα του στην Αμοργό, στο χωριό Βίκι στη Χίο, στη Δρακολίμνη, σε μέρη που ούτε καν γνωρίζαμε ότι υπάρχουν. Είμαστε υπερήφανη ομάδα γι’ αυτές τις επιτυχίες οι οποίες μας δίνουν τη δύναμη να συνεχίσουμε και να γίνουμε καλύτεροι κάθε ημέρα που περνά.

Θα μας μιλήσετε λίγο για τις υπηρεσίες που προσφέρετε και πως αυτές αλλάζουν την ποιότητα ζωής των ηλικιωμένων;

Το grandmama.gr είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα εύρευσης φροντιστών στην Ελλάδα και ειδικεύεται στη φροντίδα στο σπίτι, ηλικιωμένων και ανθρώπων που έχουν ανάγκη. Έχει δίκτυο με πάνω από 2.500 προφίλ ανθρώπων που κάνουν αυτή τη δουλειά είτε για κάποιες ώρες την ημέρα ή την εβδομάδα μέχρι 24ωρη εργασία για όσους τη χρειάζονται. Όλοι τους έχουν περάσει από εκτενή και εξειδικευμένη συνέντευξη, αξιολόγηση, δημιουργούμε τον φάκελό τους με τα στοιχεία τους, επικοινωνούμε με τις συστάσεις τους και τέλος καλούμε τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί τους να τους αξιολογήσουν στην δουλειά τους αλλά και στη συμπεριφορά τους.

Θα ήθελα επίσης να τονίσω το πόσο μεγάλη βοήθεια και διευκόλυνση είναι για έναν που έχει την ευθύνη του ηλικιωμένου του να βρει στην πλατφόρμα μας γρήγορα, οικονομικά, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, όπου και αν βρίσκεται, σε όποιο σημείο της γης, από το κινητό του, το laptop ή το tablet, τον φροντιστή με τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί για να φροντίσει τον ηλικιωμένο του; Είναι πραγματικά μια τεράστια ανακούφιση, ειδικά όταν προκύπτουν απρόβλεπτες καταστάσεις και επείγουσες ανάγκες.

Το να έρχεστε σε επαφή με άτομα τρίτης ηλικίας είναι ένα μεγάλο challenge. Ποιά ήταν η πιο συγκινητική ιστορία ηλικιωμένου που βιώσατε και τι μπορεί να μας διδάξει για τη ζωή;

Θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας την ιστορία της κυρίας Μαρίας, η οποία είχε την καλοσύνη να μας την αφηγηθεί μετά τη χρήση των υπηρεσιών μας. Μια μαρτυρία ενός παιδιού για εμάς είναι ότι πιο συγκινητικό!

«Ο πατέρας μου ήταν πάντα ο άνθρωπος που είχε λύση για όλα, που διευθετούσε στην εντέλεια τις δικές του υποχρεώσεις και παράλληλα υπενθύμιζε, διεκπεραίωνε και τις υποχρεώσεις των υπολοίπων μας.

Η μητέρα μου είχε πεθάνει πολύ νωρίτερα και ο ίδιος χρειαζόταν να φροντίζει τον αδερφό μου, ο οποίος αντιμετώπιζε σοβαρό χρόνιο πρόβλημα υγείας. Πάντα έδειχνε ότι τα κατάφερνε περίφημα. Πλέον, όμως, είχε μεγαλώσει αρκετά. Δυσκολεύτηκα να συνειδητοποιήσω ότι δεν ήταν σε θέση να κάνει τα πάντα μόνος του. Σκέφτηκα ότι χρειαζόταν μια γυναίκα για να τον βοηθάει στο μαγείρεμα, στα ψώνια, στο καθάρισμα του σπιτιού. Του το πρότεινα, αλλά δεν ήθελε ούτε να το συζητήσει. «Ξένη γυναίκα στο σπίτι; Από πού και ως πού; Έτσι κι αλλιώς τα καταφέρνω μια χαρά», ήταν η απάντησή του. Ένα ξαφνικό πρόβλημα υγείας που του παρουσιάστηκε λίγο καιρό αργότερα δεν μου άφησε πολλά περιθώρια.

γηροκομείο

Αποφάσισα να ψάξω για φροντιστή χωρίς να τον ενημερώσω. Ήμουν πεπεισμένη ότι η αναζήτηση αυτή δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση. Ένα μόνο πράγμα αναζητούσα: έναν άνθρωπο που θα έδειχνε σεβασμό στον πατέρα και τον αδερφό μου. Ξεκίνησα να πηγαίνω με παρέα μια φίλη μου σε διάφορα ραντεβού με φροντιστές, γηροκόμους, συνοδούς συντροφιάς. Διαπίστωσα ότι δεν υπήρχε κάτι τόσο οργανωμένο ώστε να μπορώ να το εμπιστευτώ. Τυχαία στο internet έπεσα πάνω στο grandmama.gr και επέλεξα την υπηρεσία που μπορούσα να κάνω μόνη μου αναζήτηση. Ξεχώρισα το προφίλ μιας κοπέλας ανάμεσα σε άλλες κυρίες, της τηλεφώνησα αμέσως και κλείσαμε ραντεβού για να τα πούμε από κοντά. Ολοκληρώνοντας την συνάντησή μας είπα στη φίλη μου «Είναι χαμογελαστή». «Ο πατέρας μου δεν θα άντεχε κάποιον γκρινιάρη ή κατσούφη άνθρωπο».

Επόμενο βήμα: να τον πείσω να δεχτεί βοήθεια. Μαζί με τον άντρα και τα παιδιά μου του είπαμε για τη γυναίκα. Δεν συμφωνούσε καθόλου, αλλά λόγω του προβλήματος υγείας που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο δεν μπορούσε να το αρνηθεί. Αποφάσισα να μείνω μαζί τους για λίγες μέρες. Του υποσχέθηκα ότι αν παρουσιαστεί οποιοδήποτε πρόβλημα, η γυναίκα θα έφευγε από το σπίτι. Δέχτηκε με βαριά καρδιά.

Στην αρχή απλώς ανεχόταν το γεγονός ότι ένας ξένος άνθρωπος είναι μέσα στο σπίτι του. Σύντομα, όμως, τα πράγματα άλλαξαν. Πήγαιναν μαζί στη λαϊκή να ψωνίσουν, συζητούσαν τι θα μαγειρέψουν, έβγαιναν στο μπαλκόνι να φυτέψουν λουλούδια. Η κοπέλα απέκτησε τη δική της ρουτίνα μαζί με τον πατέρα μου και τον αδερφό μου. Κάθε απόγευμα έπιναν μαζί το καφεδάκι τους. Τις Κυριακές ερχόντουσαν στο δικό μου σπίτι για να φάμε όλοι μαζί, μέχρι που κάποια στιγμή ο πατέρας μου δυσκολευόταν πια να μετακινείται συχνά. Συνεχίζαμε, όμως, να κάνουμε οικογενειακά τραπέζια στις γιορτές. Η… χαμογελαστή κοπέλα ήταν πια μέλος της οικογένειάς μας. Έμεινε μαζί μας 3 χρόνια. Φέτος πέθανε ο πατέρας μου και λίγους μήνες αργότερα ο αδερφός μου. Στην κηδεία του αδερφού μου η κοπέλα δεν μπορούσε να παραβρεθεί, γιατί έπρεπε να πάει για λίγο καιρό στη χώρα της. Όταν επέστρεψε, μου ζήτησε να την πάω στο νεκροταφείο. Ήταν απαρηγόρητη.

Είμαστε πολύ τυχεροί ως οικογένεια που γνωρίσαμε έναν τέτοιο άνθρωπο. Ο σεβασμός που αναζητούσα αρχικά εξελίχθηκε τελικά σε αγάπη».

Κι εμείς στο grandmama είμαστε τυχεροί γιατί συμβάλλουμε στην καλή ποιότητα ζωής των ανθρώπων που την έχουν πιο πολλή ανάγκη!

Βίκυ Κλήμη CEO του grandmama

Βίκυ Κλήμη gramndmama

Με 20+ χρόνια επαγγελματικής εμπειρίας σε επιχειρήσεις ως στέλεχος σε Ελλάδα και εξωτερικό αλλά και ως entrepreneur, η Βίκυ Κλήμη ασχολείται τα τελευταία χρόνια με το Home Healthcare Industry. Έχει επίσης ασχοληθεί με την ενδυνάμωση των ανθρώπων και ειδικότερα με την γυναικεία ηγεσία σε χώρες της Μέσης Ανατολής αλλά και την Ελλάδα. To 2020 έκανε τη σημαντική "μεταγραφή" στο grandmama.gr και με την ομάδα του οραματίζονται να φέρουν την επανάσταση στη φροντίδα των ηλικιωμένων στο σπίτι.

Έχει σπουδάσει Business Management στο University of Laverne California καθώς και Coaching στο Athens Coaching Institute. Είναι μέλος της Ελληνικής Γεροντολογικής & Γηριατρικής Εταιρείας, του Empower Women (UNWomen), Truthteller στο Women for One καθώς και πρόσφατα Global Ambassador του WomenTech Network.

φροντίδα ηλικιωμένων grandmama