Προσοχή! Απαγορεύεται να βάλεις μαγειρική σόδα σε αυτό το σημείο του σώματος - Διατρέχει κίνδυνο η υγεία σου

Μην ακούτε τι γράφουν!

Αρθρογράφος: Youweekly Team
Youweekly Team
Συντακτική Ομάδα
Προσοχή! Απαγορεύεται να βάλεις μαγειρική σόδα σε αυτό το σημείο του σώματος - Διατρέχει κίνδυνο η υγεία σου

Μπορεί πολλά να έχουν γραφτεί για την μαγειρική σόδα και τις ιδιότητες της, ωστόσο, ένα είναι το σίγουρο... πως αν δεν προσέξετε μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην υγεία σας αν την χρησιμοποιήσετε σε ευαίσθητες περιοχές του σώματος.

Συγκεκριμένα όλες αυτές οι συνταγές και τα ξόρκια που έχουν περάσει από γιαγιά σε μαμά, είναι τώρα πια στις μέρες μας ξεπερασμένα. Μπορεί η σόδα να κάνει καλό σε θέματα καθαριότητας όπως για το μπάνιο, ωστόσο τα υπόλοιπα που λένε είναι λίγο ριψοκίνδυνα.

Σε αυτή την περιοχές του σώματος δεν πρέπει να βάλεις μαγειρική σόδα

Μην εφαρμόζεις εσωτερικά στην ευαίσθητη περιοχή σου (συγκεκριμένα αιδοίο), οτιδήποτε περιλαμβάνει σπιτικά υλικά, όπως για παράδειγμα η μαγειρική σόδα, καθώς δεν είναι αποστειρωμένα. Ασφαλέστερα και αποτελεσματικότερα θα είναι σίγουρα τα σκευάσματα που θα βρεις στο φαρμακείο και προορίζονται γι’ αυτή τη χρήση.

Μαγειρική σόδα ευαίσθητη περιοχή

Γιατί απαγορεύεται

Πολλές φορές μας ρωτάτε ποια είναι η ενδεδειγμένη τακτική περιποίησης και υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής. Είναι τακτική ορισμένων γυναικών να κάνουν κολπικές πλύσεις, εσωτερικές δηλαδή πλύσεις μέσα στον κόλπο με τη χρήση νερού ή διάφορων χημικών. Όμως, αυτή η τακτική μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά γυναικολογικά προβλήματα. Να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι άλλο πράγμα η εξωτερική καθαριότητα των γεννητικών οργάνων και άλλο πράγμα οι κολπικές πλύσεις που είναι εσωτερικές.

Για τις κολπικές πλύσεις, εκτός από νερό, κάποιες γυναίκες χρησιμοποιούν αυτοσχέδια μίγματα που περιέχουν σόδα, μπεταντίν ή ξύδι, ενώ στο εμπόριο κυκλοφορούν και έτοιμα παρόμοια σκευάσματα.

Γιατί δεν πρέπει να κάνετε κολπικές πλύσεις:

Ο βασικός λόγος είναι ότι οι κολπικές πλύσεις μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική χλωρίδα του κόλπου, τα φυσιολογικά μικρόβια που βρίσκονται στην περιοχή και ρυθμίζουν το pH (πεχά) του κόλπου. Στο κόλπο, υπάρχουν φυσιολογικά τα κολποβακτηρίδια (γαλακτοβάκιλλοι) που κάνουν το περιβάλλον όξινο και προστατεύουν από μολύνσεις και ερεθισμούς.

Όταν το pH διαταράσσεται, τότε το περιβάλλον μένει απροστάτευτο και μπορεί να δημιουργηθούν κολπίτιδες (από μικρόβια και μύκητες). Σε περίπτωση που υπάρχει ήδη κάποια κολπική μόλυνση τότε τα μικρόβια μπορεί να “σμπρωχθούν” πιο βαθιά, στη μήτρα, στις σάλπιγγες και στις ωοθήκες. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε φλεγμονή της πυέλου, ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.