Δρ. Μηνάς Μαστροµηνάς: «Η εξωσωµατική είναι πλέον µια φιλική διαδικασία για πολλά ζευγάρια!»

Δρ. Μηνάς Μαστροµηνάς: «Η εξωσωµατική είναι πλέον µια φιλική διαδικασία για πολλά ζευγάρια!»

Το YOU συνάντησε τον Dr. Μηνά Μαστρομηνά, Μαιευτήρα- Γυναικολόγο, ειδικό στην Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, ο οποίος μας μίλησε για την εξωσωματική γονιμοποίηση λύνοντας όλες τις απορίες μας.

Ο Δρ. Μηνάς Μαστροµηνάς, µε πολυετή εµπειρία στην εξωσωµατική γονιµοποίηση, έχει δώσει ελπίδα και χαρά σε χιλιάδες ζευγάρια που δυσκολεύονταν να αποκτήσουν το δικό τους παιδί. Συγκεκριµένα, ο Δρ. Μηνάς Μαστροµηνάς, σε µια πορεία 35 ετών κατάφερε να φέρει στον κόσµο 40.000 παιδιά, γεγονός που τον κάνει ιδιαίτερα ευτυχή και τυχερό που συνέβαλε σε όλο αυτό! Ο ίδιος µιλώντας στο YOU απάντησε σε όλα όσα θέλουµε να µάθουµε για την υποβοηθούµενη αναπαραγωγή.

Πόσο εύκολη & φιλική είναι η εξωσωµατική;

Πλέον η διαδικασία της εξωσωµατικής έχει απλοποιηθεί, ενώ τα φάρµακα έχουν εξελιχθεί και είναι απόλυτα ασφαλή και φιλικά τόσο βραχυπρόθεσµα όσο και µακροπρόθεσµα. Το πιο σηµαντικό όµως είναι ότι η σύγχρονη γυναίκα µπορεί άνετα να την ενσωµατώσει στην καθηµερινότητά της χωρίς κανένα πρόβληµα.

Τι ποσοστά επιτυχίας έχει;

Ο µέσος όρος ποσοστών επιτυχίας είναι 50%, κατά µέσο όρο διεθνώς, και η διάρκεια της διαδικασίας κυµαίνεται σε δύο εβδοµάδες περίπου. Η υποµονή, η πίστη, η αισιοδοξία και η καλή σχέση του ζευγαριού µεταξύ τους αλλά και µε τους θεράποντες γιατρούς είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας.

Δρ. Μηνάς Μαστροµηνάς

Τι περιλαµβάνει η διαδικασία;

Το πρόγραµµα αρχικά περιλαµβάνει δύο βασικά πρωτόκολλα διέγερσης ωοθηκών, ένα επιµήκες που διαρκεί περίπου ένα µήνα και ένα πιο σύντοµο, που έχει διάρκεια 15 ηµερών. Στη συνέχεια και µετά την επιλογή του κατάλληλου πρωτοκόλλου γίνεται ωοθηκική διέγερση, που παρακολουθούµε και υπερηχογραφικά, ενώ ακολουθεί η λήψη των ωαρίων (ωοληψία), που πραγµατοποιείται συνήθως µε µέθη και είναι εντελώς ανώδυνη. Την ίδια ηµέρα και αφού έχει ληφθεί και το σπέρµα από τον σύζυγο γίνεται γονιµοποίηση των ωαρίων, ενώ τις επόµενες ηµέρες και αφού ο εµβρυολόγος αξιολογήσει τα γονιµοποιηµένα ωάρια προχωρά στην επιλογή εκείνων που έχουν τις περισσότερες πιθανότητες για να προκύψει µια επιτυχηµένη εγκυµοσύνη. Το τελευταίο στάδιο πραγµατοποιείται 3 ή 5 µέρες µετά την ωοληψία µε µεταφορά των επιλεγµένων γονιµοποιηµένων ωαρίων (3ης ηµέρας) ή των βλαστοκύστεων (5ης ηµέρας), γνωστή και ως εµβρυοµεταφορά. Η διαδικασία γίνεται µε τοποθέτηση των εµβρύων στην κοιλότητα της µήτρας χωρίς νάρκωση και χωρίς ιδιαίτερη προετοιµασία.

Πότε ένα ζευγάρι πρέπει να σκεφτεί τη λύση της εξωσωµατικής;

Το πιο σηµαντικό σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι η ηλικία. Γι’αυτό το λόγο και παροτρύνουµε τα νέα ζευγάρια και τις γυναίκες (κάτω των 40 ετών) να απευθύνονται έγκαιρα σε µια επιστηµονική οµάδα µε εµπειρία και γνώση όταν διαπιστώνουν ότι µετά από ένα εύλογο χρονικό διάστηµα ελεύθερων επαφών δεν έχει προκύψει η επιθυµητή εγκυµοσύνη. Με αυτόν τον τρόπο θα λάβουν εξατοµικευµένες θεραπείες προκειµένου να έχουν εξαιρετικές προοπτικές επιτυχίας.

INFO