Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2023 | Επικοινωνία

Δουλεύετε υπερβολικά; Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε φτάσει στα όρια σας

Δουλεύετε υπερβολικά; Πώς θα καταλάβετε ότι έχετε φτάσει στα όρια σας
ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ 26.10.2017 16:51
Αισθάνεστε εξάντληση, έχετε συχνά πονοκεφάλους, δυσκολεύεστε να ξυπνήσετε ή δεν μπορείτε να κοιμηθείτε από την ένταση. Οι υπερβολικές ώρες που δουλεύουμε μπορεί…να έχουν αρκετές επιπτώσεις στην υγεία μας, όμως συνήθως το καταλαβαίνουμε όταν είναι αργά.

Το μυαλό μας και το σώμα μας έχουν την ικανότητα να προσαρμόζονται στις προκλήσεις που τους υποβάλλουμε όμως, δυστυχώς, για μικρό χρονικό διάστημα. Πώς θα ξέρουμε, λοιπόν, ότι φτάνουμε στα όριά μας; Ο Joel Peterson, διευθυντής αεροπορικής εταιρείας και καθηγητής πανεπιστημίου, έγραψε πέντε τρόπους που μπορούν όλοι οι πολυάσχολοι άνθρωποι –όπως και ο ίδιος- να εντοπίσουν τα προειδοποιητικά σημάδια ότι πλησιάζουν στην σωματική και ψυχική εξάντληση. Διαβάστε παρακάτω...

1.Δεν είστε όσο ευγενικοί θα θέλατε: Τα επίπεδα ενέργειας μειώνονται και ο εγκέφαλος αρχίζει να καταπονείται όταν δεν ξεκουραζόμαστε αρκετά. Αν, λοιπόν, μιλάτε με αγένεια στους περισσότερους ανθρώπους που συναντάτε και είστε απότομοι στις κοινωνικές σας συναναστροφές χωρίς να υπάρχει λόγος, τότε μπορεί απλά να φταίει η κούραση. Ένα λεπτό αρκεί για να ηρεμήσετε και να αποφασίσετε να είστε πιο ευγενικοί. Έτσι θα ανέβει και η δική σας διάθεση.

Δείτε ακόμη: Αν σου αρέσει αυτό το τραγούδι τότε μάλλον είσαι… ψυχοπαθής! (Video)

2.Το μυαλό σας τρέχει! Οι πολλές και δημιουργικές ιδέες είναι καλοδεχούμενες, όχι όμως όταν προσπαθούμε συνέχεια να συγκεντρωθούμε σε κάτι και το μυαλό μας είναι διαρκώς σε μια κατάσταση έντονης σκέψης. Μην μπερδεύετε τη δημιουργική σκέψη με το άγχος και την μανία για τελειότητα. Μερικές φορές για να βρείτε τη λύση σε ένα θέμα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να χαλαρώσετε.

3. Αυτολύπηση: Εάν έχετε πιάσει τον εαυτό σας να στεναχωριέται για την ψυχική σας ή επαγγελματική σας κατάσταση, εάν αισθάνεστε ότι δεν σας εκτιμούν ή ότι πνίγεστε σε μια κουταλιά νερό, τότε ίσως να αγχώνεστε παραπάνω από όσο πρέπει. Οι άνθρωποι που δουλεύουν συνεχώς και δεν έχουν καθόλου χρόνο για τον εαυτό τους, δεν προλαβαίνουν να εκτιμήσουν όσα καταφέρνουν και συχνά ξεχνούν ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι λιγότεροι τυχεροί από τους ίδιους.

Δείτε ακόμη: Μότο ζωής: 3 μύθοι για την ευτυχία που πρέπει να καταρρίψεις!

4. Δεν ζείτε το παρόν. Σκέφτεστε τις δόξες του παρελθόντος και φαντασιώνεστε τις επιτυχίες του μέλλοντος. Σπάνια χαίρεστε μια καλή μέρα στο γραφείο ή τον χρόνο με τα αγαπημένα σας πρόσωπα. Εάν χαλαρώσετε και ευχαριστηθείτε τις στιγμές που περνάτε στο γραφείο και στο σπίτι τότε θα έχετε λιγότερο άγχος και θα αισθάνεστε λιγότερο εξουθενωμένοι!

5. Καθυστερείτε διαρκώς: Μια σημαντική ένδειξη ότι δουλεύετε πολύ και δεν έχετε βρει τρόπο να χειριστείτε το καθημερινό σας πρόγραμμα, είναι το γεγονός ότι αργείτε συνέχεια στα ραντεβού σας. Προσπαθήστε να μειώσετε τις υποχρεώσεις σας μέσα στην ημέρα ή διαμορφώστε το πρόγραμμά σας σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Δείτε ακόμη: Το ψυχολογικό τεστ των χρωμάτων που πέφτει πάντα μέσα! Είστε ασυμβίβαστος ή ανασφαλής;
Share