Γλώσσα του σώματος: Μάθε πώς θα κερδίσεις τις εντυπώσεις με το βλέμμα, τη χειραψία ή το άγγιγμα

Γλώσσα του σώματος: Μάθε πώς θα κερδίσεις τις εντυπώσεις με το βλέμμα, τη χειραψία ή το άγγιγμα

Μάθε να γίνεσαι συμπαθής με το άγγιγμα και το βλέμμα σου!

Τι μπορούμε να κάνουμε για να γινόμαστε πιο συμπαθείς στις κοινωνικές μας συναναστροφές; Αναζητήσαμε την απάντηση στο σύγγραμμα του ψυχολόγου Άλαν Γκάρνερ «Η τέχνη της επικοινωνίας». Διαβάστε παρακάτω...

Επιστημονική επιμέλεια κειμένου, ψυχίατρος –ψυχοθεραπευτής. Δρ. Γρηγόρης Σίμος.

Δείτε ακόμη: Αυτό είναι το μυστικό για να δείχνεις δέκα χρόνια νεότερη! Εσύ το γνώριζες;

Το άγγιγμα

Είναι ένας σιωπηλός τρόπος για να επι κανείς « Νοιάζομαι για σένα, μου αρέσεις» Συχνά το άγγιγμα εκφράζει συναισθήματα τα οποία δεν μπορούν να μεταδοθούν μόνο με τα λόγια. Δυο είδη αγγίγματος τα οποία γενικά μπορούν να βελτιωθούν είναι η χειραψία και το αγκάλιασμα.

Η χειραψία

Η χειραψία δείχνει στους άλλους πώς αισθάνεστε για εκείνους και για τον εαυτό σας. Γενικά μια χαλαρή χειραψία δείχνει προσωπική αδυναμία ή και έλλειψη ενδιαφέροντος για τους άλλους ενώ μια δυνατή χειραψία δείχνει μεγαλύτερη προσωπική δύναμη και πολύ περισσότερη εγκαρδιότητα και συμπάθεια.

Αν θέλετε να δείξετε ακόμα μεγαλύτερη εγκαρδιότητα σε κάποιον βάλτε το αριστερό σας χέρι πάνω από το δεξί του ενώ κάνετε τη χειραψία

Το αγκάλιασμα

Ένας πιο θεατρικός τρόπος για να γίνεστε συμπαθείς στους άλλους είναι το αγκάλιασμα. Πολλοί άνθρωποι δεν αγκαλιάζουν τους άλλους γιατί φοβούνται ότι θα βρεθούν με τα χέρια τους ορθάνοιχτα ενώ ο άλλος δεν θα ανταποδώσει. Όμως δεν χρειάζεται να ανησυχείτε αν ακολουθήσετε την παρακάτω τεχνική.

Όταν πλησιάσετε τον άνθρωπο που επιθυμείτε να αγκαλιάσετε απλώστε το δεξί σας χέρι και κάντε τη χειραψία και παράλληλα βάλτε το δεξί σας χέρι στον αριστερό σας ώμο και πλησιάστε τον. Εννέα στις δέκα φορές, καθώς ακουμπάτε το χέρι σας στον ώμο του εκείνος θα βάλει το αριστερό του χέρι στη μέση σας θα σταματήσει τη χειραψία και θα σας αγκαλιάσει.

Αν δε συμβεί αυτό μπορείτε απλά να συνεχίσετε τη χειραψία και να τον χτυπήσετε φιλικά στην πλάτη. Είτε με τον ένα είτε με τον άλλο τρόπο καταφέρνετε να χαλαρώσετε και να διασκεδάσετε.

Δείτε ακόμη: H δίαιτα του στρατιώτη -Χάστε 3 κιλά σε 3 ημέρες

Η επαφή με το βλέμμα.

Πολλοί είναι εκείνοι που θεωρούν ότι η επαφή με τα βλέμμα είναι το πιο εκφραστικό μέρος του ανθρώπινου σώματος. Οι ποιητές συχνά τα περιγράφουν ως «καθρέφτη της ψυχής» Είναι τόσο σημαντικά στην επικοινωνία που όταν η αστυνομία θέλει να προστατεύσει την ταυτότητα κάποιου θεωρεί αρκετό να καλύψει μόνο τα μάτια του.

Αν αποφεύγετε να κοιτάξετε κάποιον εκείνος υποθέτει ότι είναι αγχωμένος ότι κάτι του κρύβετε ή ότι ενδιαφέρεστε για κάτι άλλον και όχι για εκείνον, προφανώς αυτό που κοιτάτε είναι πιο ενδιαφέρον. Το να μην κοιτάτε κάποιον δεν σας κάνει πολύ συμπαθείς. Επιπλέον, όταν δεν κοιτάτε τον άλλο δεν έχετε την ευκαιρία να καταλάβετε τι συνέπειες έχουν τα δικά σας μηνύματα σε αυτόν.

Η επαφή με το βλέμμα είναι μια ισχυρή ένδειξη σεβασμού και προσοχής. Λέει στους συνομιλητές σας « Αυτή τη στιγμή ενδιαφέρομαι για εσένα περισσότερο από οτιδήποτε άλλο».

Πώς πρέπει να κοιτάμε;

Ενώ συνομιλείτε γενικά θα κοιτάτε τους άλλους για 1 έως 10 δευτερόλεπτα κάθε φορά περισσότερο όταν ακούτε παρά όταν μιλάτε συνήθως. Αν είναι η σειρά σας να μιλήσετε και δε θέλετε να την παραχωρήσετε στον άλλο αποφύγετε την επαφή με το βλέμμα. Όταν θα έχετε τελειώσει με το βλέμμα σας θα υποδηλώσετε ότι είστε έτοιμοι για μια απάντηση.

Η διαστολή στις κόρες των ματιών

Είναι μια λεκτική ένδειξη που δεν μπορείτε να την ελέγξετε μπορείτε όμως μερικές φορές από ή όχι στις κόρες των ματιών των άλλων να καταλάβετε τι αισθάνονται. Οι κόρες των ματιών ανδρών και γυναικών διαστέλλονται για τρεις λόγους.

Κάνουν χρήση κοκαΐνης

Είναι εκτεθειμένοι σε κακό φως

Βλέπουν κάτι που τους αρέσει

Όσον αφορά το τελευταίο οι πωλητές χαλιών στην Περσία είναι κάτι που το γνωρίζουν εδώ και αιώνες και το χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Αν δουν ότι οι κόρες τους διαστέλλονται αυτό σημαίνει ότι ενδιαφέρονται πραγματικά έτσι, δε δίνουν σημασία στη δήθεν αδιαφορία του και επιμένουν στην αγορά του χαλιού.

Όσον αφορά στις κοινωνικές σχέσεις ένας από τους καθηγητές μου κάποτε ρωτήθηκε: Πώς μπορεί να ξέρει κάποιος αν κάποιος θέλει να τον φιλήσουν; Κοίταξέ τον στα μάτια και δες την απάντηση. Αν δείτε τις κόρες των ματιών να μεγαλώνουν τότε αυτή είναι η πιο κατάλληλη στιγμή και εσείς είστε ο κατάλληλος άνθρωπος.

boro.gr