"Έχω σπαστική κολίτιδα και πρέπει να μην στρεσάρομαι! Τι να κάνω;" Ο ψυχολόγος του Youweekly.gr απαντά...

Ιδού η απάντηση...

Υποφέρω από ενοχλήσεις και πόνους κάτω από το στομάχι. Τελικά μετά από εξετάσεις ο γαστρεντερολόγος διέγνωσε σπαστική κολίτιδα. Μου τόνισε ότι πρέπει να μειώσω το στρες που επιδεινώνει αυτή τη νόσο… Έλλη

Την ερώτηση αυτή, θα απαντήσει ο Ψυχολόγος του Youweekly.gr κ.Αργύρης Θεοδωρόπουλος. Διαβάστε παρακάτω...

Αγαπητή Έλλη, η σπαστική κολίτιδα ανήκει σε μια κατηγορία ασθενειών που ονομάζονται ψυχοσωματικές νόσοι. Τέτοιες νόσοι είναι πολλές δερματοπάθειες (όπως το έκζεμα, η ακμή, η ψωρίαση), η σπαστική κολίτιδα, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου, η βουλιμία, η νυχτερινή ενούρηση, η χρόνια κόπωση κ.ά.

Δείτε ακόμη: "Έψαξε το κινητό μου κι έμαθε για την κρυφή σχέση που είχα! Με απειλεί ότι θα κάνει κακό στον εαυτό της! Τι να κάνω;" Ο ψυχολόγος του Youweekly.gr απαντά...

Λέγονται ψυχοσωματικές νόσοι επειδή η εκδήλωσή τους εξαρτάται άμεσα από την ψυχική κατάσταση του ανθρώπου. Όσο περισσότερο άγχος ή κατάθλιψη έχει ένα άτομο τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εκδηλωθεί και ένα σύμπτωμα στο σώμα του. Καταλαβαίνω την ανησυχία σου για το πρόβλημα υγείας που σου παρουσιάστηκε.

Μέσα από αυτή τη δυσκολία όμως έχεις να καταλάβεις περισσότερο τον εαυτό σου για αυτό το σύμπτωμα που εμφανίστηκε. Το σώμα σου είναι σαν να βγάζει μια φωνή, μια «κραυγή» επειδή κάτι σε ενοχλεί. Τι είναι αυτό που σε αγχώνει ή σε στενοχωρεί τους τελευταίους μήνες; Προσπάθησε να εστιάσεις και να εντοπίσεις ακριβώς το αίτιο και τα συμπτώματά σου θα υποχωρήσουν!