9+1 απλές συμβουλές για να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου!

Όσα πρέπει να γνωρίζεις!

9+1 απλές συμβουλές για να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου!

Σου έχουμε 9+1 απλές συμβουλές για να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου!

Έχεις αισθανθεί ποτέ ότι δεν είσαι ευχαριστημένος με αυτό που είσαι; Με το ποιος είσαι; Αυτά θα σε βοηθήσουν. Διαβάστε παρακάτω...

1 Σεβάσου αυτό που είσαι

Πριν καταλάβεις το πως να αγαπάς τον εαυτό σου, πρέπει πρώτα να μάθεις να τον σέβεσαι. Σταμάτα να εστιάζεις στις αρνητικές πτυχές σου και επικεντρώσου σε αυτά που είσαι καλός. Είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι μας έχουμε τις αδυναμίες μας και τις καλές μας πλευρές. Αυτές υπάρχουν, είτε οι άλλοι τις βλέπουν, είτε όχι. Αν εσύ βλέπεις την αρνητική σου πλευρά, ξεχνάς ό,τι υπέροχο μπορεί να έχεις και μπορείς να μοιραστείς με τους άλλους.

2. Άρχισε να αγαπάς τον εαυτό σου

Η αγάπη και η ευτυχία έρχονται από μέσα. Μόνο αν ανοίξεις τα μάτια σου και αρχίσεις να βλέπεις τα καλά σου στοιχεία, τότε μόνο θα απολαύσεις τις ομορφιές της ζωής. Αν ο αυτοσεβασμός σου είναι "χαμένος" και δεν ψάξεις να τον βρεις, θα είναι πολύ δύσκολο να σε αγαπήσεις ή να πάρεις την αγάπη που αξίζεις από τον κόσμο γύρω σου.

3. Πίστεψε στον εαυτό σου αποφασιστικά

Κάθε μεγάλο ταξίδι, ξεκινά από ένα απλό βήμα. Μπορεί τώρα να νιώθεις πιεσμένος, δυσαρεστημένος και να είσαι σε αδιέξοδο. Αλλά αν είσαι πραγματικά αποφασισμένος να το αλλάξεις, μπορείς από την ίδια κιόλας στιγμή. Συγκεντρώσου στο να αρχίσεις θετικές αλλαγές από λίγο κάθε μέρα, σύμφωνα με τα ζητήματα που σε απασχολούν, όπως π.χ. εργασία, υγεία, ή ακόμα και τα όνειρά σου. Ό,τι κι αν είναι, προσδιόρισέ το και προχώρα με όλη σου την καρδιά. Τα κίνητρα "χρωματίζουν" αλλιώτικα τη διάθεσή μας, μας δίνουν δύναμη και ενέργεια, ενδιαφέρον για τη ζωή και μας ανανεώνουν.

Ταχυπαλμία λόγω άγχους: Πώς να τη διαχειριστώ;

4. Σήκω από τον καναπέ

Βελτίωσε την φυσική σου κατάσταση, γιατί αυτό θα έχει αντίκτυπο και στην ψυχική σου. Ακόμα και αν δεν είσαι της γυμναστικής και των σπορ, δεν πειράζει. Βγες για περπάτημα, μόνος ή με παρέα. Κολύμπησε, τρέξε, χόρεψε, κάνε δουλειές στο σπίτι. Μην πάρεις το αυτοκίνητο, αλλά πήγαινε στον προορισμό σου με τα πόδια αν δεν είναι πολύ μακριά ή εκτός της περιοχής σου. Ανέβα με τις σκάλες, αντί για το ασανσέρ. Βρες ένα σπορ που παράτησες μικρός και σε ευχαριστούσε και άρχισε το ξανά. Κάνε γιόγκα, που βοηθάει σώμα και ψυχή. Το θέμα είναι να ξεφύγεις από την καθιστική ζωή, η οποία συμβάλει φοβερά αρνητικά στο άγχος και την κατάθλιψη. Τα οφέλη θα είναι πάρα πολλά. Θα νιώσεις άλλος άνθρωπος, η αυτοπεποίθηση σου θα ανέβει και η διάθεσή σου θα βελτιωθεί, όπως, φυσικά και η σωματική σου υγεία.

5. Προσοχή στην εμφάνιση

Μπορεί να μοιάζει κάπως "ρηχό", αλλά δυστυχώς, τα "ρηχά" πράγματα, μπορεί να σε "ρίξουν" περισσότερο από όσο συνειδητοποιείς, σε σημείο να αμφισβητείς την αξία σου, παρόλο που μπορεί την ίδια στιγμή να έχεις καταφέρει πολλά καλά πράγματα.

Πώς θα καταλάβετε αν κάποιος κάνει σκέψεις για αυτοκτονία; Όλα τα σημάδια!

Αφιερώστε χρόνο σε σένα, διαλέξετε ρούχα που σε αναδεικνύουν, πήγαινε στο κομμωτήριο, περιποιήσου τον εαυτό σου. Ακόμα κι αν δεν το πιστεύεις, κάντο για πλάκα, για πείραμα. Δεν θα πιστέψεις πόσο θετική ώθηση θα σου δώσει ένα ωραίο ρούχο ή ένα χτένισμα. Το να βλέπεις κάθε μέρα τον εαυτό σου όμορφο και προσεγμένο. Όταν αναδείξεις τα θετικά σου μέσα από την εμφάνιση και αρχίσεις να νιώθεις κι εσύ καλά, αλλά και να παίρνεις όμορφα κομπλιμέντα από τους γύρω, θα αισθανθείς πολύ καλύτερα για τον εαυτό σου και θα ξεκολλήσεις από τις μίζερες σκέψεις.

6. Βρες ένα πρότυπο που σε εμπνέει

Δεν χρειάζεσαι πρότυπο για να μάθεις να αγαπάς τον εαυτό σου, αλλά θα ήταν μια καλή βοήθεια στο να γίνεις καλύτερος και να εστιάσεις στα όνειρα και τους στόχους σου. Όταν καμιά φορά γοητεύεσαι από την προσωπικότητα κάποιου ή εύχεσαι να γίνεις σαν κι αυτόν, βρες τι είναι αυτό που σου αρέσει σε αυτόν τον άνθρωπο, δες πως σκέφτεται, τι δυσκολίες αντιμετώπισε στη ζωή του, ώστε να μάθεις μέσα από αυτόν και να εμπνευστείς για να γίνεις καλύτερος. Ποτέ, όμως, αντιγράφοντάς τον, αλλά προσαρμόζοντας τις γνώσεις που παίρνεις στη δική σου ξεχωριστή προσωπικότητα.

7. Κοινωνικοποιήσου

Δεν είσαι ο μόνος που μπορεί να νιώθει άσχημα με τη ζωή του. Η ζωή δεν είναι δύσκολη ή άδικη μόνο μαζί σου. Η απόφαση, όμως, να αλλάξεις οπτική είναι στα χέρια σου. Κοινωνικοποιήσου, μίλα με χαρούμενους ανθρώπους. Βρες άτομα με παρόμοια όνειρα και ενδιαφέροντα με σένα. Με το να μοιράζεσαι τις σκέψεις σου και να βλέπεις τους άλλους να επιθυμούν και να απολαμβάνουν την παρέα σου, θα αισθανθείς αμέσως πολύ πιο όμορφα με τον εαυτό σου.

Η προσευχή που πρέπει να πεις για να ξεπλυθούν οι αμαρτίες σου!

8. Απόφυγε την αυστηρή κριτική

Είναι υπέροχο συναίσθημα να αισθάνεσαι και να δείχνεις καλά, να σε θαυμάζουν οι γύρω σου και να νιώθεις την αγάπη όλων συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού σου. Αλλά χρειάζεται χρόνος, θέληση και υπομονή. Δεν πρέπει να κρίνεις αυστηρά τον εαυτό σου, περιμένοντας να αλλάξουν όλα αμέσως. Δώσε χρόνο και άσε τις καλές μέρες να έρθουν και να κυλήσουν αργά. Με τις απλές αυτές συμβουλές για το πώς να αγαπάς τον εαυτό σου, μπορείς να καταφέρεις πολλά σιγά σιγά, αλλά μόνο αν εμπιστευτείς την προσπάθειά σου, χωρίς να είσαι βιαστικός και επικριτικός.

9. Βρες τις σωστές παρέες

Μπορείς να ακούς τις απόψεις των άλλων και να είσαι ανοιχτός, αλλά ποτέ μην αφήσεις κανέναν να κυριαρχεί ή να κοντρολάρει τις σκέψεις σου, καταλήγοντας να θυμώνεις με σένα και να νιώθεις ένα τεράστιο κενό. Αν έχεις φίλους που θέλουν να σε ελέγχουν, να σε χειρίζονται ή σου φέρονται υποτιμητικά με οποιονδήποτε τρόπο, ίσως είναι καιρός να απομακρυνθείς από την παρέα μαζί τους. Είναι σημαντικό να περνάς χρόνο με ειλικρινείς, απλούς, "καθαρούς" ανθρώπους που σε σέβονται και σε εκτιμούν, γιατί το αξίζεις και μέσα από την παρέα τους θα γίνεις και εσύ καλύτερος και θα νιώσεις πιο χαρούμενος, πιο ευτυχισμένος, ισορροπημένος και πλήρης.

10. Διατηρήστε τον έλεγχο της ζωής σου

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα. Ορισμένοι άνδρες αισθάνονται αδύναμοι μπροστά στις συζύγους τους και μερικές γυναίκες εξαρτώμενες από την κυριαρχία των αυταρχικών τους συζύγων. Στάσου στα δικά σου πόδια και στα δικά σου επιτεύγματα.

Αφήνοντας κάποιον άλλον να παίρνει τον έλεγχο των αποφάσεων και της ζωής σου γενικά, θα έρχεσαι σε διαρκή σύγκρουση με τον εαυτό σου, παίρνοντας το λάθος σήμα ότι είσαι ένας αδύναμος, ανίκανος και αβοήθητος άνθρωπος. Από την άλλη, οι οποιεσδήποτε αρνητικές απόψεις των ανθρώπων που αγαπάς θα σε επηρεάζουν συνέχεια αρνητικά σε σχέση με το τι πιστεύεις για σένα.

Διπολική διαταραχή: Τα βασικά σημάδια – Πώς θα καταλάβετε έναν διπολικό!

Μην αφήνεις τίποτα αρνητικό να μπει στην θετική σου πορεία και τον ενθουσιασμό σου για μια καλύτερη ζωή. Τα αγαπημένα σου πρόσωπα μπορεί να προσπαθούν να βοηθήσουν κατά καιρούς με τις συμβουλές τους. Άκουσε τες, ακολούθησέ τες αν θέλεις και νιώθεις έτσι. Αλλά, να ξέρεις πως εσύ έχεις τον έλεγχο και είσαι υπεύθυνος για την ζωή σου και μην ξεχνάς να ακούς τη δική σου εσωτερική φωνή πριν αποφασίσεις κάτι.

Κάνε τουλάχιστον μία θετική αλλαγή στη ζωή σου κάθε μέρα. Ανακαλύπτοντας το πως να αγαπάς τον εαυτό σου είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή σου. Και όσο αναλαμβάνεις πρωτοβουλία να αλλάξεις κάποια πράγματα προς το καλύτερο, θα αισθάνεσαι καθημερινά, πιο ευτυχισμένος, ολοκληρωμένος και βέβαια, πιο αξιαγάπητος από ποτέ.

Ταχυπαλμία λόγω άγχους: Πώς να τη διαχειριστώ;

H ταχυπαλμία είναι πολύ συνηθισμένο σύμπτωμα του άγχους. Και ενώ σπάνια θα αποτελέσει πρόβλημα, είναι καλή ιδέα – αν την αντιμετωπίζετε τακτικά – να μιλήσετε με τον γιατρό σας, καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις, η ταχυπαλμία μπορεί να είναι σύμπτωμα αρρυθμίας ή και κολπικής μαρμαρυγής.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να καθορίσετε τι δεν σας προκαλεί τις ταχυπαλμίες. Διαβάστε παρακάτω...

Μιλήστε με τον γιατρό σας και πείτε του όλα τα δεδομένα, ώστε να καταλάβει αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα από πίσω. Για παράδειγμα, η αναιμία, η χαμηλή αρτηριακή πίεση, η αφυδάτωση, ακόμα και οι ορμονικές αλλαγές της εμμηνόπαυσης μπορεί να τις προκαλέσουν.

Γνωρίστε τα συμπτώματά σας, αλλά και τα γενικότερα συμπτώματα που δείχνουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Αν, για παράδειγμα, η ταχυπαλμία συνοδεύεται από ζάλη, από πόνο στο στήθος ή δυσκολίες στην αναπνοή, πρέπει να μιλήσετε αμέσως με τον γιατρό σας.

Επίσης, ένα πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε, αν λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή για άλλες παθήσεις, είναι αν η ταχυπαλμία αποτελεί παρενέργεια των φαρμάκων σας. Για παράδειγμα, κάποια φάρμακα για τον θυροειδή μπορεί να τις προκαλέσουν, όπως και αποσυμφορητικά.

Ένα από τα πιο σημαντικά βήματα, αν καταλήξετε ότι η ταχυπαλμία προκαλείται από το στρες, είναι να δοκιμάσετε να ελαττώσετε τα επίπεδα του στρες σας. Ναι, το ξέρουμε πως είναι πιο εύκολο να το λέμε, παρά να το κάνουμε—αλλά υπάρχουν τρόποι. Οι ασκήσεις αναπνοής και ο διαλογισμός είναι πολύ βοηθητικές τεχνικές, όπως και το να προσπαθήσουμε να οργανώσουμε τις καθημερινές μας δραστηριότητες.

Προσπαθήστε να αποφεύγετε ουσίες που μπορεί να προκαλούν ταχυπαλμία, ειδικά αν έχετε ευαισθησία σε αυτές: καφεΐνη, αλκοόλ και νικοτίνη. Επίσης, είναι σημαντικό να ασκείστε τακτικά, καθώς αποδεδειγμένα η γυμναστική (ακόμα και με μόλις 15-20 λεπτά την ημέρα) μπορεί να μας βοηθήσει να ελαττώσουμε σημαντικά το στρες.

Καταγράψτε τις περιστάσεις που νιώθετε ταχυπαλμία. Αυτό θα σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε καλύτερα τι σας τις προκαλεί (και να το αποφεύγετε πιο αποτελεσματικά ή να το καταπολεμήσετε) και θα αποτελέσει επίσης πολύ χρήσιμο εργαλείο για τον γιατρό σας.

Έχεις άγχος στη δουλειά; 10+5 συμβουλές για να... επιβιώσεις!

Το άγχος δεν σας αφήνει να κοιμηθείτε; 8 tips για την αϋπνία!

Το άγχος και οι τρελοί ρυθμοί της καθημερινότητας πολλές φορές δεν μας αφήνουν να κοιμηθούμε τα βράδια.

Σίγουρα σας έχει τύχει να ξαπλώνετε και να σας έρχονται στο μυαλό όλα όσα κάνατε κατά τη διάρκεια της ημέρας με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να κοιμηθείτε.

Απαλλαγείτε από τις σκέψεις που σας αγχώνουν


«Η απόλυτη προϋπόθεση για έναν καλό ύπνο είναι ένα.. ήσυχο μυαλό. Σκεφτείτε κάτι άλλο και όχι αυτό που σας ανησυχεί. Μπορείτε να σκεφτείτε οτιδήποτε σας ενδιαφέρει – δεν έχει σημασία. Σημασία έχει να απασχολήσετε τον εγκέφαλό σας ώστε να μην σκέφτεται αυτό που σας απασχολεί. Για παράδειγμα: σας αρέσουν τα αεροπλάνα; Φανταστείτε να έχετε το δικό σας ιδιωτικό τζετ. Πού θα πηγαίνατε και πως θα προγραμματίζατε τη ζωή σας;» λέει η ειδική για τον ύπνο, Neil Stanley.

Προσπαθήστε να μείνετε ξύπνιοι

«Σκέφτεστε ότι πρέπει οπωσδήποτε να κοιμηθείτε και δεν μπορείτε; Μία συνταγή είναι να παραμείνετε ξύπνιοι. Εδώ έρχεται το παράδοξο: αν δώσετε στον εαυτό σας την εντολή να μείνει ξύπνιος θα έχετε περισσότερες πιθανότητας να σας πάρει ο ύπνος. Αν αισθανθείτε άνετα με την ιδέα ότι δεν θα κοιμηθείτε και δεν αγχωθείτε, τότε θα κοιμηθείτε», λέει η Colin Espie, καθηγήτρια Ιατρικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Ή απλά σηκωθείτε από το κρεβάτι

«Αν έχουν περάσει 20 λεπτά που είστε ξαπλωμένοι στο κρεβάτι και δεν σας έχει πάρει ο ύπνος, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να σηκωθείτε. Χωρίς να ανοίξετε το κινητό σας ή να κοιτάξετε κάποια άλλη οθόνη, μπορείτε να πάτε σε ένα δωμάτιο με χαμηλό φωτισμό και να γράψετε τους λόγους που σας κρατάνε ξύπνιους σε ένα φύλλο χαρτί. Τελειώστε τις σκέψεις σας με τη φράση: "αυτό μπορεί να περιμένει μέχρι αύριο". Στη συνέχεια πηγαίνετε πίσω στο κρεβάτι σας, ελέγξτε τις αναπνοές σας, χαλαρώστε και εστιάστε στα λόγια που γράψατε, δίνοντας στον εαυτό σας την ευκαιρία να χαλαρώσει και να κοιμηθεί», λέει η Jenni June, σύμβουλος ύπνου.

Γράψτε ότι σας φοβίζει

Αφιερώστε 20 λεπτά της ημέρας για να αποφορτιστείτε και να γράψετε σε ένα χαρτί όλα όσα σας απασχολούν. Αυτός είναι ένας θεραπευτικός τρόπος ώστε να διαπιστώσετε ότι δεν έχετε κάτι συγκεκριμένο που σας κάνει να ανησυχείτε. Οι ανησυχίες μας συνήθως είναι υποθετικές (π.χ., τι θα γίνει εάν κάνω κάτι λάθος στη δουλειά μου, αν χάσω τη δουλειά μου;) και όχι πραγματικές (π.χ., έκανα λάθος και έχασα τη δουλειά μου)», λέει η Kathryn Pinkham, ειδικός για την αϋπνία.

Πηγαίνετε στο κρεβάτι και πάρτε βαθιές αναπνοές

«Η βαθιά αναπνοή ενεργεί ως μία τεχνική απόσπασης της προσοχής. Επικεντρωθείτε στις αναπνοές σας, μετρήστε τις και αν το μυαλό σας ταξιδεύει αλλού, αυτός είναι ένας απλός τρόπος ώστε ο εγκέφαλός σας να συγκεντρωθεί και να κοιμηθείτε», λέει η νοσοκομειακή θεραπεύτρια, Christabel Majendie.


Μην προσπαθείτε τόσο σκληρά

«Καλύτερα να μην "παλεύετε" για να κοιμηθείτε ή για να ξεπεράσετε την αϋπνία σας ή για να διώξετε τις κακές σκέψεις. Μία επιτυχημένη προσέγγιση ώστε να ξεπεραστεί αυτός ο αρνητικός κύκλος σκέψεων είναι να μάθουμε να τις αποδεχόμαστε και να τις αντιμετωπίσουμε», λέει η διευθύντρια του HappySleepers, Jenny Stephenson.

Ή πολύ απλά σχεδιάστε μία βόλτα στον ήλιο το πρωί

«Το να βγαίνουμε περισσότερο στον ήλιο τα ξημερώματα μπορεί να βοηθήσει ώστε να αναπροσαρμοστεί το εσωτερικό ρολόι του εγκεφάλου και να διευκολύνει τον ύπνο το βράδυ. Στο βιβλίο μου αναφέρω ότι η έκθεση στον ήλιο είναι ένα βασικό μέρος στην προετοιμασία των αθλητών. Θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος πρόληψης του jet lag. Έτσι, κάποιος που τον βλέπει ο ήλιος το πρωί, ουσιαστικά προετοιμάζει τον εαυτό του για να κοιμηθεί όταν το θελήσει», λέει ο David K. Randall, συγγραφέας του βιβλίου Dreamland.

Μερικά tips που θα σε βοηθήσουν να κοιμηθείς:

-Το ξυπνητήρι είναι απαραίτητο για να ξυπνήσουμε το πρωί, αλλά και για να κοιμηθούμε. Ρυθμίστε το ώστε να σας υπενθυμίσει πότε πρέπει να πάτε για ύπνο.

-Το ξέρετε ότι τα ζεστά άκρα βοηθούν στον ύπνο; Φορέστε ένα ζευγάρι χοντρές κάλτσες πριν πέσετε στο κρεβάτι για να κοιμηθείτε πιο γρήγορα.

-Ακόμα και ένα μικρό φως μπορεί να σας αποσπάσει την προσοχή και να σας κρατήσει ξύπνιους. Φροντίστε ώστε επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι στην κρεβατοκάμαρά σας για να κοιμηθείτε καλύτερα.

-Γυμνάζεστε συχνά; Τόσο το καλύτερο. Λίγα λεπτά άσκησης την ημέρα θα σας βοηθήσουν να κοιμηθείτε.

-Βάψτε το δωμάτιό σας με γαλήνια χρώματα.

-Ένας υπνάκος, το πολύ 30 λεπτά και όχι όταν πλησιάζει η ώρα να κοιμηθείτε, δεν θα χαλάσει την ρουτίνα σας. Το αντίθετο.

-Η yoga θα σας αποφορτίσει και θα καθαρίσει το κεφάλι σας από άσχημες και αγχωτικές σκέψεις.

-Βγείτε μία βόλτα και απολαύστε τον πρωινό ήλιο. Αυτό θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σας να παραμείνει ξύπνιος και στη συνέχεια να κοιμηθεί όταν έρθει η ώρα.

Διαβάστε περισσότερα θέματα ψυχολογίας στο Youweekly.gr!