20 +1 συμβουλές ψυχολόγων που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας και μας κάνουν ευτυχισμένους!

Για να είμαστε πραγματικά ευτυχισμένοι!

20 +1 συμβουλές ψυχολόγων που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας και μας κάνουν ευτυχισμένους!

Είτε θα είσαι ευτυχισμένος ή θα είσαι δυστυχισμένος. Φαίνεται πως αυτό είναι μια στάση ζωής που υιοθετεί κάποιος. Όμως όπως θα δείτε, μπορείτε να μάθετε να είστε ευτυχισμένοι! Πρέπει απλά να έχετε την θέληση να αποκτήσετε κάποιες θετικές συνήθειες. Υπάρχουν 20 +1 συμβουλές ψυχολόγων που αλλάζουν τον τρόπο σκέψης μας και μας κάνουν ευτυχισμένους!

Το 2004, ο Martin Seligman, διατύπωσε τρεις τύπους τρόπου ζωής που φέρνουν ευτυχία: Ζώντας χωρίς να σας πιέζει ο χρόνος, γεμίζοντας τη ζωή σας με όσο περισσότερο ευχάριστα συναισθήματα. Κάνοντας μια ζωή με δέσμευση για φροντίδα, βρίσκοντας την ευτυχία στην εργασία, στην ανατροφή των παιδιών, στην αγάπη και μια χαλάρωση που την αξίζετε. Διαβάστε παρακάτω...

1. Περιβάλλονται από άλλους χαρούμενους ανθρώπους Η χαρά είναι μεταδοτική. Οι ερευνητές από την μελέτη Framingham Heart Study, έχουν διαπιστώσει ότι το να περιβάλλεται κάποιος από χαρούμενους ανθρώπους, τον κάνει να έχει περισσότερες πιθανότητες να βρει την ευτυχία στο μέλλον. Ακούγεται λογικό να ξεφορτωθείτε μερικούς από τους θλιβερούς παλιούς φίλους σας για κάποιους νέους και χαρούμενους.

2. Χαμογελάνε πολύ Χαμογελάστε με μια σκέψη που θα κάνετε. Ακόμη και όταν δεν είστε χαρούμενοι, σκεφθείτε κάτι που θα σας κάνει να χαμογελάσετε. Αυτό θα σας βοηθήσει πραγματικά. Είναι όμως σημαντικό να μην προσποιείστε ότι είστε χαρούμενοι, χαμογελώντας ενώ σκέφτεστε δυσάρεστα πράγματα. Θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα.

3. Αναπτύσσουν την ικανότητα να συνέρχονται Οι ευτυχισμένοι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να συνέρχονται από άσχημα νέα και αυτό είναι το αντίδοτο για να μην πέσουν στην κατάθλιψη. Γνωρίζουν πως να το ξεπεράσουν. Βασικά, όπως λένε οι ψυχολόγοι, αυτή είναι η φυσική άμυνα του ανθρώπου για όλα αυτά τα άσχημα που αντιμετωπίζει σε όλη του την ζωή. ‘Πέσε εφτά φορές και σήκω οκτώ’ λέει μια ιαπωνική παροιμία.

4. Προσπαθούν να είναι χαρούμενοι Όσο απλό και αν ακούγεται η προσπάθεια για να είστε χαρούμενοι, αυξάνει την συναισθηματική ευεξία σας.

5. Προσέχουν τις μικρές νίκες τους Οι χαρούμενοι άνθρωποι γιορτάζουν κάθε μικρή νίκη τους και όχι μόνο κάτι μεγάλο και σημαντικό. Όταν σταματά κανείς και προσέχει τα μικρά θετικά βήματα που έχει κάνει, του δίνεται η ευκαιρία να είναι χαρούμενος όλη την ημέρα.

6. Εκτιμούν τις απλές χαρές της ζωής Οι χαρούμενοι άνθρωποι ξέρουν να εκτιμούν ασήμαντα αλλά ευχάριστα πράγματα όπως ένα παγωτό, ένα χάδι σε κάποιον σκύλο ή το ουράνιο τόξο. Δεν κοστίζει και τίποτα. Αυτή η ικανότητα να βρουν λόγους για χαρά στα μικρά πράγματα και να αισθάνονται ευγνώμονες για ό, τι έχουν, είναι άμεσα συνδεδεμένη με το να γίνουν ένα ευτυχισμένο και ολοκληρωμένο άτομο.

7. Αφιερώνουν μέρος του χρόνου τους για να δώσουν Δεν έχει σημασία πόσο φορτωμένο είναι το καθημερινό πρόγραμμα τους. Οι θετικά σκεπτόμενοι άνθρωποι, βρίσκουν πάντα λίγο διαθέσιμο χρόνο για να κάνουν μια καλή πράξη. Αυτές τελικά οι πράξεις όμως γυρίζουν στους ίδιους με την μορφή μιας ευεργετικής επίδρασης. Είτε πρόκειται για εθελοντική εργασία ή απλές πράξεις καλοσύνης, μια τέτοια δραστηριότητα επιδρά στη σωματική και ψυχική κατάσταση του ατόμου. Το κυριότερο είναι ότι λειτουργεί σαν μια καλή άμυνα κατά της κατάθλιψης. Είναι κάτι σαν φάρμακο που προκαλεί ευδαιμονία. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό μπορεί να συγκριθεί έτσι: η φιλανθρωπική συμπεριφορά πυροδοτεί την έκκριση της ντοπαμίνης, η οποία μας δίνει τα συναισθήματα της έξαρσης και της ευφορίας.

8. Επιτρέπουν στον εαυτό τους να χάσουν την αίσθηση του χρόνου Κάθε φορά που είμαστε βυθισμένοι σε κάτι πολύ περίπλοκο, που μας εμπνέει και έχει νόημα, βιώνουμε μια μοναδική κατάσταση γνωστή σαν ‘Ροή’. Χρόνια οι άνθρωποι υποσυνείδητα αναζητούν δραστηριότητες που τους επιτρέπουν να δοκιμάσουν τις ικανότητές και τα κίνητρά τους για την επιδίωξη κάποιου μεγάλου και καλά καθορισμένου στόχου. Οι χαρούμενοι άνθρωποι επιδιώκουν ενεργά την ‘Ροή’, γνωρίζοντας ότι θα τους συμπαρασύρει προς την επιτυχία!

9. Προτιμούν συζητήσεις με νόημα παρά ανούσιες κουβέντες Δεν είναι κακό να συζητάτε για ελαφρά θέματα με του φίλους σας αλλά μόνο οι βαθιές και ουσιαστικές συζητήσεις μπορεί να σας βοηθήσουν να βρείτε νόημα στην ζωή σας. Για να το θέσουμε απλά, μια σωστή συζήτηση είναι πολύ πιο αποδοτική από ό, τι τα ανόητα ‘μπλα-μπλα-μπλα’. Ένα από τα πράγματα για το οποίο μετανιώνουν οι άνθρωποι στα τελευταία τους είναι, τότε που μπορούσαν, να μιλούσαν περισσότερο για τα σημαντικά πράγματα που γέμιζαν την καρδιά τους παρά τις κουβέντες για τον καιρό. Μια οδυνηρή απόδειξη του γεγονότος ότι ξοδεύουμε πάρα πολύ χρόνο κουβεντιάζοντας για τον καιρό, ενώ παραλείπουμε να εκφράσουμε τα πραγματικά σημαντικά πράγματα που ξεχειλίζουν την καρδιά μας.

10. Ξοδεύουν χρήματα για τους άλλους Τα χρήματα μπορούν να σας δώσουν ευτυχία όταν δεν τα ξοδεύετε μόνο για τον εαυτό σας αλλά και σε άλλους ανθρώπους. Το να δίνεις είναι καλύτερο από το να παίρνεις.

11. Ξέρουν να ακούν Όταν ακούτε τον άλλον, μπορείτε να πάρετε νέες γνώσεις. Όταν μιλάτε, κλείνετε το μυαλό σας. Αποδεικνύοντας την ικανότητά σας να ακούσετε, δείχνετε την αυτοπεποίθηση σας και τον σεβασμό σας προς τον ομιλητή. Αυτό κάνει αναπόφευκτα τους ανθρώπους να σας εκτιμούν, που με τη σειρά τους, θα σας κάνουν να αισθανθείτε πιο ευτυχισμένοι.Η ικανότητα να ακούμε είναι μια ικανότητα που ενισχύει τις σχέσεις.

12. Κρατούν επαφή Όταν πρόκειται για επικοινωνία,η αποστολή ενός μηνύματος ή δημοσιεύοντας κάτι στο διαδίκτυο, είναι η πιο γρήγορη και απλή επιλογή. Ωστόσο, καμία από αυτές δεν μπορεί να νικήσει το να διασχίσετε την μισή χώρα με αεροπλάνο για να κάνετε μια επίσκεψη στον καλύτερο φίλο σας. Όλοι μας πρέπει να αισθανόμαστε συνδεδεμένοι με τους άλλους ανθρώπους. Πρέπει να επικοινωνούμε με κοντινά και αγαπημένα μας πρόσωπα και αυτό δεν σημαίνει ότι θα χρησιμοποιούμε τα κοινωνικά δίκτυα. Δεν μπορείτε να αγκαλιάσετε κάποιον μέσω του Facebook. Από καιρό έχει αποδειχθεί ότι, για τους ανθρώπους, το άγγιγμα είναι ψηλά στη λίστα των πραγμάτων που αυξάνουν την αίσθηση της ευτυχίας και της άνεσης.

13. Έχουν αισιοδοξία Η αισιοδοξία είναι ευεργετική για την υγεία σας: λιγότερο άγχος σημαίνει λιγότερα προβλήματα στην καρδιά και μεγαλύτερη ανοχή στον πόνο. Επιλέγοντας να βλέπετε σκόπιμα το καλό σε όλα όσα συμβαίνουν, αναμφίβολα επιλέγετε την υγεία και την ευτυχία! Σε ένα από τα βιβλία του, ο Seligman δίνει τον χαρακτηρισμό του αισιόδοξου και του απαισιόδοξου χαρακτήρα: ‘Το καθοριστικό χαρακτηριστικό των απαισιόδοξων είναι η πεποίθησή τους ότι οι κακές στιγμές θα διαρκέσουν πολύ, ότι θα καταστραφεί κάθε τι που έχει επιτευχθεί και ότι όλα αυτά είναι δικό τους σφάλμα. Τώρα, οι αισιόδοξοι έχουν να αντιμετωπίσουν ακριβώς τα ίδια είδη των δυσκολιών της ζωής, αλλά έχουν την τάση να σκέφτονται με τον αντίθετο τρόπο. Πιστεύουν ότι όλες οι κακοτυχίες είναι προσωρινές, ότι καμία από αυτές δεν είναι δικό τους σφάλμα. Τέτοιοι άνθρωποι δεν ανησυχούν από την ήττα. Αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που τους περικυκλώνουν σαν προκλήσεις και απλά προσπαθούν σκληρότερα.’

14. Εκτιμούν την καλή μουσική Υπάρχει δύναμη στη μουσική και είναι τόσο ισχυρή που μπορεί να ανταγωνιστεί την δύναμη του μασάζ. Επιλέγοντας την κατάλληλη μουσική είναι ένας σημαντικός παράγοντας – χαρούμενα ή λυπητερά τραγούδια μπορεί να επηρεάσουν την αντίληψη μας για τον κόσμο. Σε μια μελέτη, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καθορίσουν από φωτογραφίες αν οι άνθρωποι που απεικονίζονται σε αυτές είναι χαρούμενοι ή όχι. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι απαντήσεις τους φάνηκαν να έχουν σχέση με τη διάθεση της μουσικής που τα υποκείμενα του πειράματος άκουγαν την στιγμή που τα φωτογράφιζαν. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσπαθήσετε να ακούτε πιο χαρούμενες μελωδίες!

15. Ξέρουν πότε να αποσυνδεθούν Η εκπληκτική τεχνολογία,οι συνεχείς ενημερώσεις ειδήσεων, η απόλυτη αφθονία των πληροφοριών – τίποτα από αυτά δεν θα χαθούν για σας, για πάντα, μόνο και μόνο επειδή έχετε επιλέξει να εγκαταλείψετε προσωρινά τον υπολογιστή, το tablet ή το smartphone! Το ψηφιακό detox δίνει στο μυαλό σας την ευκαιρία να επαναφορτιστεί και να χαλαρώσει.

16. Ασκούν πνευματικές πρακτικές Κάθε θρησκεία έχει την έννοια της ευγνωμοσύνης, της συμπάθειας και της συμπόνιας. Το να ασχολούμαστε με τα ‘μεγάλα ερωτήματα’, δίνει στην ζωή μας ένα νόημα και ένα πλαίσιο. Το 2009, μια μελέτη που διεξήχθη έδειξε ότι τα παιδιά που πιστεύουν ότι η ζωή τους έχει ένα σκοπό και έναν υψηλότερο προορισμό, είναι πιο ευτυχισμένα από ό, τι εκείνα, μεταξύ των συνομηλίκων τους, που ζουν για τη στιγμή. Δεν είναι μόνο η θρησκεία, φυσικά. Το ίδιο ισχύει και για όλες τις πνευματικές πρακτικές. Όλα τα είδη των ‘ιερών τελετουργιών’ είναι σημαντικά. Ο διαλογισμός,η προσευχή ή απλά να σταθούμε και να προβληματιστούμε σχετικά με το που βρισκόμαστε μέσα στον κόσμο. Δεν έχει τόση σημασία αν θα το κάνουμε σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Αυτό που πραγματικά μετράει είναι να έχουμε κάποιο είδος πνευματικής άγκυρας που θα δώσει την ισορροπία της ζωής σας και το νόημα και θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στην καθημερινή συναναστροφή σας με τους άλλους.

17. Ασκούνται τακτικά Η σωματική άσκηση κάνει το σώμα μας να παράγει ενδορφίνες – μια χημική ουσία που μας κάνει να αισθανόμαστε ευτυχείς. Οι ειδικές χημικές αντιδράσεις στον εγκέφαλο μας, βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων πολλών ψυχολογικών καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, του άγχους και της μελαγχολίας. Επιπλέον, μας δίνουν την ευκαιρία να εκτιμήσουμε το σώμα μας, που αποτελεί σημαντικό μέρος μιας θετικής νοοτροπίας. Το ενδιαφέρον είναι ότι, ακόμη και στις περιπτώσεις που η άσκηση αποτυγχάνει να μας βοηθήσει να χάσουμε βάρος ή να αποκτήσουμε εντυπωσιακό μυϊκό σύστημα, εξακολουθούμε να καταλήγουμε με περισσότερους λόγους για να αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας!

18. Κάνουν περίπατο Η φύση είναι καύσιμο για την ψυχή. Ακόμη και μια βόλτα 20 λεπτών με τα πόδια στον καθαρό αέρα μπορεί να κάνει πολλά καλά για την υγεία σας. Κάθε φορά που αισθανόμαστε νωθροί,βάζουμε να πιούμε ένα φλιτζάνι καφέ. Ωστόσο, μπορούμε να κάνουμε κάτι πολύ καλύτερο. Απλά βγείτε έξω για μια βόλτα και αφήστε την Μητέρα Φύση να επαναφορτίσει τις μπαταρίες μας!

19. Δεν πετάγονται αμέσως από το κρεβάτι Όταν ξυπνάνε το πρωί, σηκώνονται σταδιακά,αφήνοντας στον εαυτό τους χρόνο για να διπλώσουν το σώμα και να τεντωθούν. Ξυπνώντας, αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της ευημερίας σας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι γιατροί συμβουλεύουν να μην πηδάτε από το κρεβάτι για να ξεκινήσετε το πρωί τις δουλειές σας. Φυσικά, βεβαιωθείτε ότι κοιμάστε αρκετά.

20. Γελάνε πολύ Το έχετε ακούσει εκατό φορές: το γέλιο είναι το καλύτερο φάρμακο. Το γέλιο προκαλεί την παραγωγή των ορμονών στον εγκέφαλο που μας κάνουν να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι και μειώνει την ευαισθησία στον πόνο και το άγχος. Είναι σημαντικό να γελάτε συχνά. Πιστεύεται ότι ο εγκέφαλος ανταποκρίνεται στο συχνές γέλιο με τον ίδιο τρόπο όπως και το υπόλοιπο σώμα με την τακτική άσκηση.

21. Περπατούν με μεγάλα βήματα Είναι αλήθεια! Οι χαρούμενοι άνθρωποι περπατούν με έναν ελεύθερο, ανέμελο τρόπο, κάνοντας μεγαλύτερα βήματα. Τέτοιου είδους περπάτημα, προκαλεί μια ορισμένη αλυσιδωτή αντίδραση στον εγκέφαλό μας. Αυτό μπορεί να ακούγεται παράδοξο, αλλά όσο πιο ελεύθερα περπατάτε τόσο πιο ευτυχισμένοι είστε. Ακόμα δεν μας πιστεύετε; Δοκιμάστε να περπατήσετε λίγα μέτρα με μικρά ακανόνιστα βήματα, κρατώντας τα μάτια σας στο έδαφος. Λοιπόν; Σας έκανε αυτό να αισθάνεστε καλύτερα;Σίγουρα όχι!

Να πώς θα ξυπνάς χαρούμενη κάθε πρωί!

Θες να ξυπνάς χαρούμενη τα πρωινά;

Πόσες είναι οι φορές που κοιμάσαι ένα ολόκληρο 8ωρο, περιμένοντας να γεμίσεις μπαταρίες και ξυπνάς το πρωί νιώθοντας ένα πτώμα; Διαβάστε παρακάτω...

Σίγουρα σου έχει συμβεί περισσότερες από μία φορές! Βρήκαμε το μυστικό για να πάψει να σου συμβαίνει πια!

Δυστυχώς, ο καφές δεν είναι πάντα ο τρόπος να ξυπνάς το πρωί και να κάνεις τα μάτια σου να δείχνουν πιο ξεκούραστα. Ο απόλυτος τρόπος λοιπόν σύμφωνα με την δασκάλα διαλογισμού, Kelly Morris, δεν περιλαμβάνει καν καφεΐνη, μονάχα λίγη... Beyonce!

Ξεκίνα λοιπόν κάθε σου μέρα χορεύοντας. "Οι σκέψεις και τα συναισθήματα που έχουμε ακριβώς μόλις ξυπνήσουμε είναι συνήθως εκείνα που καθορίζουν τη διάθεσή μας για ολόκληρη τη μέρα. Ο χορός είναι ένας τέλειος τρόπος για να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό σε οποιαδήποτε δυσκολία παρουσιαστεί μέσα στη μέρα σου".

Η δυνατή μουσική δεν είναι μόνο ένας εξαιρετικός τρόπος να σηκωθείς το πρωί, αλλά με την κίνηση, το αίμα ρέει πιο εύκολα και επικεντρώνεται στους μύες που ήταν δύσκαμπτοι όλη νύχτα", εξηγεί η Morris. Κι αν έχεις συγκάτοικο ή περίεργο γείτονα, απλά βάλε τ' ακουστικά σου!