Κάντε το τεστ και δείτε πόσο δυνατό ηθικό κώδικα διαθέτετε!

Είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα η ηθική.

Κάντε το τεστ και δείτε πόσο δυνατό ηθικό κώδικα διαθέτετε!

Είστε ηθικά άτομα; Κάντε αυτό το τεστ για να το διαπιστώσετε.

Οι απαντήσεις σας θα πουν πολλά! Διαβάστε παρακάτω...

Βλέπετε ένα πουλάκι που έχει πέσει από τη φωλιά του. Τι κάνετε;
Α) Το μαζεύω και το βάζω πάλι στη φωλιά του.
Β) Το λυπάμαι, αλλά δεν μπορώ να επέμβω στη φύση. Θα πρέπει να το αφήσω.
Γ) Πηγαίνω το πουλί στον κτηνίατρο για να βεβαιωθώ ότι είναι εντάξει.

Οταν μοιράζεστε μια πίτσα με τους φίλους σας, ποιος παίρνει το τελευταίο κομμάτι;
Α) Ο γρηγορότερος.
Β) Το μοιραζόμαστε.
Γ) Πάντα το προσφέρω στους φίλους μου πρώτα.

Προτιμάτε να δίνετε ή να παίρνετε δώρα;
Α) Προτιμώ να δίνω.
Β) Εννοείται ότι προτιμώ να παίρνω.
Γ) Πιστεύω ότι πρέπει να είναι κανείς προσεκτικός με τα δώρα. Ποτέ δεν ξέρεις τι είναι μέσα.

Κάποιος στον δρόμο σας ζητά χρήματα. Τι κάνετε;
Α) Δίνω χρήματα μόνο όταν ξέρω πώς θα χρησιμοποιηθούν.
Β) Πάντα δίνω χρήματα. Δεν είναι δουλειά μου να αποφασίσω πώς θα ξοδευτούν.
Γ) Δεν δίνω.

Είστε το είδος του ανθρώπου που θα βοηθούσε φίλους να μετακομίσουν;
Α) Ναι.
Β) Οχι.
Γ) Εάν έχει φαγητό εκεί, τότε σίγουρα.

Ποιον θα παίρνατε σε μια συναυλία αν είχατε ένα περισσευούμενο εισιτήριο;
Α) Το αγόρι μου/το κορίτσι μου.
Β) Τον αδελφό μου/την αδελφή μου.
Γ) Τον καλύτερό μου φίλο.

Οδηγείτε για το σπίτι και παρατηρείτε στην άκρη του δρόμου κάποιον που σίγουρα
χρειάζεται βοήθεια. Τι κάνετε;
Α) Κρατάω μια επιφύλαξη. Ποτέ δεν ξέρεις αν θα μπορούσε να είναι κάποιος επικίνδυνος.
Β) Μάλλον δεν θα έχω και πολύ χρόνο για να σταματήσω να βοηθήσω.
Γ) Φυσικά και θα σταματήσω. Και θα περιμένω μαζί του μέχρι να φτάσουν οι υπηρεσίες
έκτακτης ανάγκης.

Τι διαλέγετε συνήθως για δείπνο;
Α) Τρώω ό,τι μου έχει μείνει στο ψυγείο.
Β) Τρώω ό,τι είναι πιο γρήγορο. Είμαι πάντα σε κίνηση.
Γ) Μιλάμε με τον συγκάτοικό μου για να δω αν θέλει να μοιραστούμε κάτι.

AΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Αν έχετε περισσότερα Α:
Ο ηθικός σας κώδικας είναι πολύ ενστικτώδης. Είστε το είδος του ατόμου που ενεργεί πάντα σύμφωνα με το ένστικτό του και δεν διαθέτει χρόνο για εκείνους που είναι όλο λόγια. Ξέρετε ότι είναι άλλο πράγμα να γνωρίζετε τι είναι σωστό και άλλο να κάνετε κάτι γι’ αυτό. Μακάρι να είχαμε περισσότερους ανθρώπους σαν και εσάς στον κόσμο.

Αν έχετε περισσότερα Β:
Ο ηθικός σας κώδικας είναι πολύ υποκειμενικός. Είστε απίστευτα ηθικός άνθρωπος και αφιερώνετε πάντα χρόνο να σκεφτείτε τις επιλογές σας πριν πάρετε τη σωστή απόφαση. Συνήθως ενεργείτε με βάση τα αισθήματα που έχετε για κάποιον. Αν δηλαδή κάποιος που δεν ταυτίζεστε μαζί του σας ζητήσει κάτι, πιθανό να πείτε όχι. Η διαίσθησή σας ποτέ δεν σας απογοητεύει. Συνεχίστε τη σωστή δουλειά.

Αν έχετε περισσότερα Γ:
Ο ηθικός σας κώδικας είναι πολύ αντικειμενικός. Πάντα ξέρετε ότι παίρνετε τη σωστή απόφαση επειδή ακολουθείτε τον δικό σας αυστηρό ηθικό κώδικα και δεν αφήνετε άλλους ανθρώπους να αποσπάσουν την προσοχή. Ξέρετε ότι δεν θα έπρεπε να έχει σημασία ποιος είστε και πώς φέρεστε...

ΠΗΓΗ: TV24

Πώς μια απώλεια επηρεάζει την ψυχική μας υγεία;

Η καθημερινή ζωή έχει και τα πάνω της και τα κάτω της.

Τις καλές στιγμές και τις κακές. Η απώλεια υπάρχει σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας. Στον οικογενειακό κύκλο, στο φιλικό και στο ευρύτερο περιβάλλον. Παντού. Γιατί έτσι είναι η ζωή...

Πώς βιώνει το άτομο την απώλεια;
Η απώλεια ενός συγγενικού ή φιλικού προσώπου προκαλεί μια πληθώρα αρνητικών συναισθημάτων στο κάθε άτομο. Αξίζει να αναφερθεί ότι ο καθένας βιώνει μια απώλεια με τον δικό του τρόπο καθώς ο κάθε άνθρωπος είναι μια ξεχωριστή οντότητα και οι αντιδράσεις του είναι διαφορετικές από κάποιου άλλου. Κάποιος ενδέχεται να εξωτερικεύσει τα συναισθήματά του, να ξεσπάσει και να ανακουφιστεί, ενώ κάποιος άλλος να τα εσωτερικεύσει, καθώς ίσως να μην έχει αντιληφθεί τον αμετάκλητο χαρακτήρα της απώλειας.

Όταν ένας άνθρωπος βιώνει μια απώλεια, π.χ. ενός οικογενειακού του προσώπου, περνάει από κάποια συγκεκριμένα στάδια, τα οποία είναι τα εξής:

«Άρνηση και απομόνωση». Σ’ αυτό το στάδιο, το άτομο αρνείται να παραδεχτεί ότι το αγαπημένο του πρόσωπο έφυγε από τη ζωή και βιώνει συναισθήματα απομόνωσης, αφού δεν είναι σε θέση να διαχειριστεί τη συγκεκριμένη κατάσταση.


«Θυμός». Έπειτα, κατακλύζεται από το συναίσθημα του θυμού προς τους γύρω του ακόμα και προς το άτομο που απεβίωσε και κάποιες φορές επιρρίπτει και ευθύνες προς τους άλλους αλλά και προς τον εαυτό του για την απώλεια που βιώνει. Νιώθει ενοχή και πιστεύει ότι εκείνος φταίει γι’ αυτήν την κατάσταση.


«Διαπραγμάτευση». Μετά το θυμό, αρχίζει να διαπραγματεύεται το γεγονός αυτό και να σκέφτεται τι θα μπορούσε να έχει κάνει ο ίδιος για να αποφευχθεί αυτή η απώλεια. Ουσιαστικά, επιδιώκει κατά κάποιον τρόπο να θωρακίσει τον εαυτό του απ’ αυτό το δυσάρεστο γεγονός.


«Κατάθλιψη». Εδώ πρόκειται ίσως για το χειρότερο στάδιο από το οποίο περνάει το άτομο. Έχει συνειδητοποιήσει την απώλεια που βιώνει και αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις στην καθημερινή του ζωή. Κλείνεται στον εαυτό του, δεν έχει διάθεση για διεκπεραίωση των συνηθισμένων του δραστηριοτήτων, παρουσιάζει δυσκολίες στον ύπνο και έλλειψη όρεξης για φαγητό και δεν επιθυμεί καμία επικοινωνία με τους κοντινούς του ανθρώπους. Συνήθως, αυτά τα συμπτώματα περνούν μετά από κάποιο διάστημα. Εάν όμως συνεχιστούν, είναι απαραίτητο το άτομο να απευθυνθεί σε έναν σύμβουλο ψυχικής υγείας προκειμένου να τον βοηθήσει να τα ξεπεράσει.


Αποδοχή. Το άτομο σιγά σιγά αρχίζει να αποδέχεται την κατάσταση και προσπαθεί να ζήσει με την συγκεκριμένη απώλεια. Συνειδητοποιεί ότι η ζωή συνεχίζεται και ότι η κάθε είδους απώλεια είναι μέσα στη ζωή του ανθρώπου. Κανείς δεν μπορεί να το αλλάξει.
Η απώλεια, ως μη αναστρέψιμη κατάσταση εύλογα επηρεάζει την ψυχική υγεία του κάθε ατόμου. Το σημαντικό όμως είναι μετά από τη βίωση μιας τόσο επίπονης κατάστασης, το άτομο να αντιληφθεί ότι η ζωή είναι μικρή, να αναθεωρήσει κάποια πράγματα και να προχωρήσει στη ζωή εξοπλισμένο με κουράγιο, δύναμη, ελπίδα και αποφασιστικότητα.