3+2 λόγοι που σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι ψυχολογικά!

Μερικές φορές νιώθεις κούραση χωρίς να ξέρεις τι φταίει;

3+2 λόγοι που σας κάνουν να νιώθετε κουρασμένοι ψυχολογικά!

Δεν είναι όμως σωματική κούραση, αλλά ψυχική.

Για να βρεις όμως λύση, πρέπει πρώτα να αναγνωρίσεις το πρόβλημα.

Δείτε παρακάτω τους λόγους που μας κάνουν να νιώθουμε κουρασμένοι...

1. Αρρωστημένη σχέση

Δεν μπορείς ούτε να φανταστείς πώς είναι να βρίσκεσαι μέσα σε μια αρρωστημένη σχέση εκτός κι αν το ζήσεις.

Πολλαπλά αδιέξοδα ψυχολογικά, διλήμματα υπαρξιακά, απειλή της αυτοεκτίμησής σου, ζήλειες, καταπίεση – πρέπει να είσαι ατσάλι για να επιβιώσεις μέχρι να χωρίσεις.

2. Ανεργία ή Επαγγελματική Κρίση

Όταν ο βασικός μισθός φτάνει μετά βίας τα 500 ευρώ, όταν οι σπουδές σου καταλήγουν στον κάδο ανακύκλωσης, όταν η απαίτησή σου να πληρωθείς αξιοπρεπώς μεταφράζεται σε μεγαλομανία, όταν η προϋπηρεσία σου γίνεται ένα φάντασμα χωρίς ισχύ, όταν κινδυνεύει να βρεθείς στον ωκεανό χωρίς σωσίβιο, βιώνεις την απόλυτη απελπισία.

Προσπάθησε να μείνεις πιστός στις δυνάμεις σου μέχρι να σε αγκαλιάσει ένας αντάξιός σου επαγγελματικός χώρος.

3. Πάθηση

Μπροστά σε όλα τα προβλήματα της λίστας, αυτή η αιτία είναι η ισχυρότερη.

Το μόνο που δεν μπορούμε να αλλάξουμε γιατί δεν είμαστε θεοί, είναι η αρρώστια.

Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία για όλους μας.

4. Οικογενειακή διάσπαση

Το να μη μιλιέσαι με τη μητέρα σου, τον πατέρα σου, ή τα αδέρφια σου, σε κάνει να νιώθεις ένα τεράστιο κενό και μια ακούραστη μοναξιά που σε λυγίζουν.

Κανένας τσακωμός δεν είναι αρκετός για να τραφεί ο εγωισμός σου – όπως και κανένας τσακωμός δεν είναι άξιος της αληθινής εξ αίματος αγάπης.

Η επανένωση δείχνει το δρόμο προς τη γαλήνη.

5. Χρέη

Εδώ δεν μπορούν να γραφτούν πολλά.

Η εποχή έχει αναγκάσει οικογενειάρχες να γίνουν ζητιάνοι για να πληρώσουν ΕΝΦΑ, ΔΕΗ και λοιπούς λογαριασμούς.

Πρόκειται για μια αιτία που έχει οδηγήσει ακόμα και σε απελπιστικές «λύσεις».

Ψυχραιμία, οργάνωση και αναζήτηση συμπαράστασης από τους δυνατούς.

Αυτά είναι τα τοξικά συναισθήματα που σου στερούν την ευτυχία!

Καθημερινά κάνεις βήματα για να φτάσεις πιο κοντά στην ευτυχία, όμως, κάπου χάνεσαι στον δρόμο και πας πάλι στην αφετηρία. Τι σου συμβαίνει;

Σε κατακλύζουν τοξικά συναισθήματα που αν δεν φροντίσεις ν’ απαλλαγείς απ’ αυτά, θα συνεχίσουν να σου στερούν την ευτυχία...
Παρακάτω θα δεις τη λίστα με τα συναισθήματα που πρέπει να μετατρέψεις σε θετικά προκειμένου να αποκτήσεις τη ζωή που θέλεις.


Τοξικό άγχος
Το άγχος συνήθως προέρχεται από αίσθημα ανασφάλειας και απειλής. Αυτό το τοξικό συναίσθημα μεγαλώνει στο σώμα και το μυαλό σου, κάνοντάς σε να αισθάνεσαι αποθάρρυνση αλλά και κατάθλιψη. Ορισμένα άλλα συμπτώματα είναι ο φόβος, η έλλειψη συγκέντρωσης και εμπιστοσύνης και η αϋπνία.

Συνεχής αγωνία
Αυτό το συναίσθημα δημιουργεί μια συνεχή κατάσταση δυσφορίας, θλίψης και λύπης. Μπορεί να σε κάνει να αλλάξεις τον τρόπο που ακούς και μιλάς, καθώς και να επηρεάσει τις ικανότητες λήψης αποφάσεων. Η ανησυχία μπορεί να σε παραλύσει και, το πιο σημαντικό, μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους γύρω σου και ολόκληρο το μέλλον σου.

Χρόνια δυσαρέσκεια
Η δυσαρέσκεια γίνεται τοξική όταν είναι μόνιμα στη ζωή σου. Ένα περιστασιακό αίσθημα δυσαρέσκειας σε βοηθά να γίνεις καλύτερος άνθρωπος μέρα με τη μέρα, αλλά η χρόνια δυσαρέσκεια σε κάνει να ψάχνεις συνεχώς για κάποιο πρότυπο τελειότητας, το οποίο δεν υπάρχει πραγματικά.

Τοξικός εθισμός
Αυτό το συναίσθημα σε μετατρέπει σ’ ένα συναισθηματικά χειραγωγημένο άτομο και σε κάνει να σκέφτεσαι λιγότερο τον εαυτό σου. Σου στέλνει λάθος μηνύματα ότι δεν μπορείς να επιτύχεις τίποτα και σύντομα θα γίνεις συντηρητικός, θα αισθάνεσαι ανασφάλεια και θα αμφιβάλεις για τις ικανότητές σου.

Τοξικός θυμός
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ένα καλά διαχειριζόμενο αίσθημα θυμού μπορεί πραγματικά να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τις δυσκολίες. Μερικές φορές σε βοηθά να παραμείνεις συγκεντρωμένος και επιφυλακτικός, αλλά ο θυμός γίνεται πραγματικό πρόβλημα εάν μεταμορφωθεί σε βία.

Τοξικός φόβος
Ο φόβος της αποτυχίας στο παρελθόν μπορεί να σε κρατήσει πίσω για μια ζωή. Μόνο ανακαλύπτοντας την πηγή του φόβου σου θα είσαι σε θέση να τον αντιμετωπίσεις και να τον ξεπεράσεις.

Τοξική ντροπή
Η εμμονή και ο φόβος του να φανείς γελοίος συχνά σχετίζεται με το φόβο της εγκατάλειψης. Η ντροπή σε παραλύει και σε αποτρέπει από την εκπλήρωση των στόχων και των ονείρων σου. Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι όποιος προσπαθεί να σε κάνει να αισθανθείς ντροπή, το κάνει λόγω της δικής του ανασφάλειας.

Τοξική ενοχή
Είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση ανάμεσα στην πραγματική ενοχή (για παράδειγμα, όταν υπάρχει εσκεμμένη παραβίαση του νόμου) και την τοξική ενοχή (το αίσθημα ενοχής που προέρχεται από συναισθηματικές αιτίες). Φρόντισε να τις διαχωρίσεις και θα γίνεις πιο ευτυχισμένος!