4 +1 τρόποι να ελαττώσετε το στρες στην δουλειά!

Πως θα το ξεπεράσουμε;

4 +1 τρόποι να ελαττώσετε το στρες στην δουλειά!

Το στρες στην δουλειά δεν είναι ασυνήθιστο φαινόμενο.

Όλοι αγχωνόμαστε λίγο-πολύ. Όταν, όμως, αυτό το άγχος ξεπεράσει τα όρια, προκαλεί ένα σωρό προβλήματα στην παραγωγικότητά μας, την ψυχολογική – ακόμα και την σωματική – υγεία μας.

Πώς μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Σίγουρα, δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα πάντα στο εργασιακό μας περιβάλλον, μα αυτό δεν σημαίνει πως είμαστε ανήμποροι – ακόμα κι όταν βρισκόμαστε εγκλωβισμένοι σε μια δύσκολη κατάσταση. Η διαχείριση του εργασιακού στρες δεν έχει να κάνει με τεράστιες αλλαγές, παρά μόνο με την εστίαση στο ένα πράγμα που βρίσκεται πάντα υπό τον έλεγχό μας: ο ίδιος μας ο εαυτός. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσουμε το άγχος και να γίνουμε πιο παραγωγικοί από ποτέ.

Αναγνωρίζουμε τα σημάδια του υπερβολικού στρες

Όταν νιώθουμε πως τα πράγματα στην δουλειά έχουν αρχίσει να γίνονται ανυπόφορα, χάνουμε την αυτοπεποίθησή μας, γινόμαστε ευέξαπτοι ή απομακρυνόμαστε. Αυτό μας κάνει λιγότερο παραγωγικούς, και κάνει την δουλειά να μην μας γεμίζει με τον ίδιο τρόπο. Αν αγνοήσετε αυτά τα σημάδια, θα ακολουθήσουν πολύ σημαντικότερα προβλήματα. Μερικά από αυτά τα σημάδια είναι: αισθήματα κατάθλιψης ή απάθειας, μειωμένο ενδιαφέρον για την δουλειά, προβλήματα στον ύπνο, κούραση και δυσκολία στην συγκέντρωση, πονοκέφαλοι, έλλειψη σεξουαλικού ενδιαφέροντος και στομαχικά προβλήματα.

Φροντίζουμε τον εαυτό μας
Όταν το εργασιακό άγχος μπαίνει εμπόδιο στο να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας ή στην προσωπική μας ζωή, ήρθε η ώρα να αναλάβουμε δράση. Αρχικά πρέπει να εστιάσουμε στην σωματική και ψυχική μας υγεία. Όταν καλύπτουμε τις ανάγκες μας, αυξάνονται και οι αντοχές μας στο στρες. Το να φροντίσουμε τον εαυτό μας δεν απαιτεί τεράστιες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ακόμα και τα πιο μικρά πράγματα μπορούν να μας φτιάξουν την διάθεση και να μας γεμίσουν ενέργεια. Αρκεί να κάνουμε τις θετικές αλλαγές μας βήμα-βήμα, και σύντομα θα παρατηρήσουμε πως τα επίπεδα άγχους μας έχουν μειωθεί σημαντικά. Η άσκηση, η βελτίωση της διατροφής και η προσπάθεια για καλύτερο ύπνο είναι ένα καλό ξεκίνημα. Επίσης, αν πολλές φορές γυρνάτε σπίτι και λέτε την φράση “Χρειάζομαι ένα ποτό”, φροντίστε να μην ξεπεράσετε το μέτρο.

Οργάνωση και προτεραιότητες
Η ικανότητα να κρατάμε τα πάντα γύρω μας υπό έλεγχο δεν περνάει απαρατήρητη, και μας κερδίζει πολλούς πόντους στο εργασιακό μας περιβάλλον. Μερικοί τρόποι για να το καταφέρουμε αυτό είναι οι εξής:

1.Ένα καλά οργανωμένο πρόγραμμα των δραστηριοτήτων και υποχρεώσεών μας, με ισορροπία μεταξύ δουλειάς και προσωπικού χρόνου.
2.Μάθετε να ξεχωρίζετε ποιες υποχρεώσεις είναι ειλικρινά σημαντικές, και μην φορτώνετε το πρόγραμμά σας υπερβολικά.
3.Ξυπνάτε νωρίτερα το πρωί. Ακόμα κι αν φτάσετε στην δουλειά 10 λεπτά νωρίτερα, θα νιώσετε πως μπορείτε να διαχειριστείτε τις ευθύνες σας ευκολότερα.
4.Μην υποτιμάτε τα μικρά διαλείμματα. Ανά τακτά διαστήματα, κάντε μια μικρή βόλτα, ή απλά χαλαρώστε και καθαρίστε το μυαλό σας. Επίσης, την ώρα του φαγητού, προσπαθήστε να μην κάθεστε στο γραφείο – θα σας βοηθήσει να φορτίσετε καλύτερα τις μπαταρίες σας.
5.Βελτιώνουμε την συναισθηματική νοημοσύνη μας
6.Ακόμα και σε περιστάσεις που το στρες δεν μπορεί να αποφευχθεί, μπορούμε να διατηρήσουμε ένα σημαντικό μέρος από τον αυτοέλεγχό μας καταλαβαίνοντας πώς λειτουργεί η συναισθηματική νοημοσύνη. Συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα να διαχειριζόμαστε και να αξιοποιούμε τα συναισθήματά μας θετικά και παραγωγικά. 7.Στον χώρο της δουλειάς, η συναισθηματική νοημοσύνη παίζει εξίσου σημαντικό ρόλο με το IQ: όσο καλύτερα μπορούμε να επικοινωνούμε με τους συνεργάτες μας, να ξεπερνούμε τις διαφορές και να απαλύνουμε τις εντάσεις, τόσο καλύτερο περιβάλλον έχουμε για να εργαστούμε. Μην ξεχνάτε ποτέ την σημασία της μη λεκτικής επικοινωνίας και της γλώσσας του σώματος, καθώς και το πόσο καλό είναι να μπορείτε να αντιμετωπίζετε τις δυσκολίες με χιούμορ.

Κόβουμε τις κακές συνήθειες
Τίποτα δεν κάνει το εργασιακό άγχος χειρότερο από τις αρνητικές σκέψεις και συμπεριφορές. Αν σταματήσουμε αυτές τις συνήθειες που μας μετατρέπουν σε μια... χιονοστιβάδα αρνητικότητας, θα παρατηρήσουμε ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο εύκολα απ’ ό,τι φαίνονται.

Ορίστε μερικά πράγματα που μπορείτε να σκεφτείτε:

1.Η τελειομανία δεν οδηγεί πουθενά, απλά γιατί η τελειότητα δεν είναι ένα υπαρκτό concept. Συνεπώς, το να την κυνηγάμε μας φέρνει μόνο περιττό στρες. Όταν οι στόχοι που θέτουμε δεν είναι ρεαλιστικοί, είναι σαν να παγιδεύουμε τον εαυτό μας.
2.Οργανώστε τον χώρο σας. Αν στον χώρο εργασίας σας – και στο σπίτι σας – επικρατεί χαμός, θα ξοδεύετε περιττό χρόνο, και το άγχος σας θα μεγαλώνει όλο και περισσότερο.
3.Θετικές σκέψεις: αν πάντα σκέφτεστε τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει οτιδήποτε, χάνετε όλη την ενέργεια και το κίνητρό σας. Προσπαθήστε να σκέφτεστε πως όλα θα πάνε καλά και μην ξεχνάτε να δίνετε στον εαυτό σας τα εύσημα που του αξίζουν, ακόμα και για τις μικρές, καθημερινές νίκες

3+1 τρόποι για να ηρεμήσεις στην δουλειά όταν φρικάρεις!

Το άγχος στον χώρο της εργασίας –συνέπεια του όχι και τόσο ιδανικού περιβάλλοντος δουλειάς– έχει καταγραφεί αναλυτικά.

Έτσι, όταν το άγχος απειλεί να σου προκαλέσει πανικό, τι κάνεις, για να τα βγάλεις πέρα;

Αν το άγχος που βιώνεις στον χώρο της εργασίας είναι οκτώ, εννιά ή δέκα στα δέκα από άποψη έντασης, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να κατευνάσεις τα συναισθήματά σου, λέει η Ursula Whiteside, κλινική ψυχολόγος, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Συγκεντρώσου στην εισπνοή και την εκπνοή

Όταν τα πράγματα πηγαίνουν προς την κατάρρευση, το πρώτο που συμβαίνει είναι ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αναπνοή. Όσο πιο γρήγορα και πιο βαριά αναπνέουμε, τόσο περισσότερο απορρυθμίζεται το σώμα μας, στέλνοντας σήματα άγχους στο μυαλό μας. Αν αναπνέεις αργά, βαθιά και συγκεντρωμένα οι συναγερμοί που έχουν τρελαθεί επανέρχονται και επιτρέπουν και πάλι στο ζωτικό οξυγόνο να φτάσει στην καρδιά και τον εγκέφαλό σου. Η βαθιά αναπνοή, από το διάφραγμα, έχει αποδειχτεί ότι αλλάζει τα εγκεφαλικά σου κύματα και είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να σταματήσει επιτόπου οποιαδήποτε αφόρητη συναισθηματική εμπειρία.

Προσπάθησε να μετριάσεις την αίσθηση απώλειας ελέγχου

Η Whiteside λέει ότι πολλοί άνθρωποι εμποδίζουν τις άσχημες σκέψεις πέφτοντας για ύπνο, αλλά εφόσον είσαι στη δουλειά, «ρίξε κρύο νερό στο πρόσωπό σου, για να διακόψεις τη διαδικασία και να επιβραδύνεις το σώμα σου».

Μη φέρεσαι παρορμητικά

Η Whiteside λέει ότι κατά τη διάρκεια μιας κατάρρευσης -ή αμέσως μετά- δεν είναι ώρα για σημαντικές αποφάσεις. Αυτό περιλαμβάνει και αποφάσεις να κάνεις κακό στον εαυτό σου. Οτιδήποτε: Από το να πεις στο αφεντικό σου να πάει να γαμηθεί, επειδή είναι άχρηστος ή να λήξεις μια σχέση, μέχρι πιο έντονες μορφές κακοποίησης του εαυτού σου, όπως το να αυτοτραυματιστείς ή να αυτοκτονήσεις. Επειδή το μυαλό σου ανακάμπτει από ένα έντονο επεισόδιο «πάλης ή φυγής» και η αδρεναλίνη σου μπορεί να δουλεύει υπερωρίες, δεν πρέπει να παίρνεις αποφάσεις που μπορεί να λαμβάνονται από τον προμετωπιαίο φλοιό σου (εκείνο το κομμάτι του εγκεφάλου σου που σε κάνει να βάζεις τις φωνές).

Μην προσπαθείς να καταπιέσεις το άγχος σου

Μια καλύτερη επιλογή από το να προσποιείσαι ότι όλα είναι εντάξει, είναι να βρεις ένα ήσυχο σημείο να απομονωθείς από τα πολλά ερεθίσματα. Ακόμη και λίγα λεπτά μπορούν να βοηθήσουν να μετριαστούν οι πιέσεις για κοινωνική απόδοση, ενώ το σώμα και το μυαλό σου επιστρέφουν σε ομοιόσταση και σταθερότητα. Αν είσαι ήδη μόνος, προσπάθησε να φέρεις στο μυαλό σου εικόνες ηρεμίας και χώρων που σε καθησυχάζουν και σε ανακουφίζουν.

Η κατάρρευση μπορεί να είναι περίεργη υπόθεση: έχουμε την εντύπωση ότι όλοι βλέπουν ότι έχουμε πάθει κρίση άγχους. Παρά τα όσα αντιλαμβανόμαστε, όμως, επειδή το μυαλό μας είναι σε κατάσταση χάους, συχνά μόνο εμείς καταλαβαίνουμε –όντας και σε υπερβολική εγρήγορση– τι μας συμβαίνει. «Λειτουργούμε περίεργα, όταν είμαστε στο όριο από πλευράς έντασης άγχους», λέει η Whiteside, όταν οι εκφράσεις του προσώπου μας, ο τόνος της φωνής μας και η στάση μας είναι κάπως. Όταν ξεκινούμε να φερόμαστε λίγο παράξενα, οι άλλοι αντιδρούν συνήθως σαστισμένοι ή ανήσυχοι και όχι επικριτικοί. Μην πιέζεσαι να φερθείς φυσιολογικά. Αποδέξου την κατάσταση και να θυμάσαι ότι με θετική σκέψη και εσωτερικό διάλογο, αυτή η στιγμή είναι σύντομη και θα περάσει.