Κατερίνα Πατρώνη: Η Παραολυμπιονίκης του μπότσια εξομολογείται στο Youweekly.gr

Κατερίνα Πατρώνη: Η Παραολυμπιονίκης του μπότσια εξομολογείται  στο Youweekly.gr

Η Κατερίνα ασχολήθηκε με το άθλημα εξαιτίας του μνηστήρα της, Γρηγόρη Πολυχρονίδη. Είχαν ήδη ξεκινήσει να ταξιδεύουν μαζί μετά τους Παραολυμπιακούς αγώνες του 2012 χωρίς να αποτελούν ζευγάρι στους αγώνες και το 2015 αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζί τις προπονήσεις και να συμμετέχουν στους αγώνες.


Από την Έλενα Φάκου


Πριν ασχοληθεί με το μπότσια ήταν αθλήτρια από μικρή ηλικία και είχε ξεκινήσει με το τένις αλλά και με τη ρυθμική γυμναστική.


«Το Γρηγόρη τον γνώρισα μέσα από τον αθλητισμό. Προπονούμαστε έξι με οκτώ ώρες κάθε μέρα ανάλογα με την αγωνιστική φάση στην οποία βρισκόμαστε. Το μπότσια είναι ένα άθλημα καθαρά στρατηγικής. Είναι ένα άθλημα το οποίο είναι ολυμπιακών προδιαγραφών μόνο για τα ΑΜΕΑ, οι αρτιμελείς παίζουν μόνο για διασκέδαση και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στο εξωτερικό. Ο σύντροφός μου λέει ότι το μπότσια είναι ένας συνδυασμός μπιλιάρδου με σκάκι. Επομένως πρόκειται για παιχνίδι τακτικής.»

Εκτός όμως από την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό ως αθλήτρια, η Κατερίνα έχει και ακαδημαϊκή καριέρα. Τελείωσε το Πολιτικό τμήμα της Νομικής Σχολής αλλά στη συνέχεια έκανε το μεταπτυχιακό της στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή στη Λωζάνη της Ελβετίας πάνω στην αθλητική διοίκηση. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα και παράλληλα με τον πρωταθλητισμό κάνει και το διδακτορικό της το οποίο και αυτό έχει σχέση με τη νομική και τον αθλητισμό.


«Νομίζω πως είναι πολύ σημαντικό σε ότι κάνεις να φτάνεις στην κορυφή και σε βοηθάει και σε διαμορφώνει σαν άνθρωπο αν έχεις καλές βάσεις. Το να διατηρήσεις την επιτυχία είναι πιο δύσκολο από το να κατακτήσεις μια φορά την κορυφή. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας την Allianz και τον ΟΠΑΠ που μας στηρίζουν στους αγώνες μας. Ο Γρηγόρης εργάζεται στο ελεγκτικό συνέδριο αλλά με τη βοήθεια της προέδρου παίρνει τις απαιτούμενες άδειες ώστε να μπορούμε να προπονούμαστε τόσο σκληρά.»



Το μήνυμα της Κατερίνας προς τον κόσμο με αναπηρία είναι να μην παραιτούνται και να προσπαθούν για το καλύτερο. Επίσης θα ήθελε να τονίσει στους αρτιμελείς να μην κλείνουν τις ράμπες στους δρόμους και να μην χρησιμοποιούν τα ασανσέρ στο μετρό, βοηθώντας έτσι τα ΑΜΕΑ να μετακινηθούν πιο εύκολα. Επίσης κάνει μια παράκληση στους επιχειρηματίες να κάνουν τα καταστήματά τους προσβάσιμα με ράμπες για να μπορούν να τα επισκέπτονται και άτομα με κινητικά προβλήματα.

«Με το σύντροφό μου περνάμε 24 ώρες το 24ωρο μαζί και έχουμε την απόλυτη χημεία, ταιριάζουν οι χαρακτήρες μας και είμαστε ένα καλό ζευγάρι και εκτός και εντός γηπέδου. Πιστεύω πως αν δεν είχαμε δέσει τόσο δε θα μπορούσαμε να φέρουμε και τα καλά αποτελέσματα. Το ότι είμαστε συνέχεια μαζί δεν επιφέρει καμία τριβή και δεν μας φθείρει.»



«Στην Ελβετία εργαζόμουν στην παγκόσμια ομοσπονδία του Βόλει, έχω δουλέψει σε μια διεθνή εταιρία μάρκετινγκ στο Αμβούργο και ήμουν εθελόντρια στους Special Olympics στην Αθήνα.»

Η Κατερίνα στα 33 της χρόνια μετράει ήδη Ολυμπιακά μετάλλια και πάρα πολλές διακρίσεις σε παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό επίπεδο ενώ στο μέλλον σκέφτεται να ασχοληθεί με την έρευνα και συγκεκριμένα με την αθλητική διοίκηση στο δημόσιο τομέα. Το θέμα του διδακτορικού της είναι οι Διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και πως αυτές μπορούν να λειτουργήσουν καλύτερα με την αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης.

«Η πρώτη συμμετοχή του Γρηγόρη ήταν στους Παραολυμπιακούς του 2004 όπου πήρε την 6η θέση, το 2008 πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο Πεκίνο στο ατομικό, το 2012 πήρε το χρυσό μετάλλιο στα ζευγάρια και στο Ρίο το 2016 που παίξαμε μαζί πήραμε το ασημένιο στο ατομικό και το χάλκινο στα ζευγάρια. Ενδιάμεσα έχουμε κερδίσει πάρα πολλά μετάλλια παγκόσμια, πανευρωπαϊκά κ.α»

Διαβάστε ακόμη στο Youweekly.gr

Οι υπέροχες εμφανίσεις στο γάμο Ρουβά-Ζυγούλη. Ποιά παρουσιάστρια παρέδωσε μαθήματα στυλ;

Oι κακοντυμένες κυρίες στο γάμο Ρουβά-Ζυγούλη! Οι υπερβολές και οι άστοχες εμφανίσεις…

Toe ring sandals: Αυτά είναι τα σανδάλια που θα φορεθούν φέτος