H «Πανέμορφη και πολυνίκης» Mαρία Τσάκωνα μιλά στο Youweekly.gr

H «Πανέμορφη και πολυνίκης» Mαρία Τσάκωνα μιλά στο Youweekly.gr

Η 17χρονη Μαρία είναι εντυπωσιακά όμορφη. Έχει υπέροχο βλέμμα και είναι μια γλυκύτατη ύπαρξη η οποία θεωρείται το μέλλον της κολύμβησης ΑΜΕΑ αφού στην κατηγορία στην οποία αγωνίζεται έχει σαρώσει τα μετάλλια.


Aπό την Έλενα Φάκου

Τελείωσε την Τρίτη λυκείου και κολυμπάει από 2,5 μόλις χρονών για θεραπευτικούς λόγους όμως το κολύμπι την κέρδισε και αποφάσισε να συνεχίσει δυναμικά, με αποτέλεσμα σήμερα να είναι ήδη πρωταθλήτρια.



«Μόλις 6 χρονών έδωσα τον πρώτο μου αγώνα και οκτώ ετών πήρα το πρώτο μου πανελλήνιο πρωτάθλημα. Μέχρι σήμερα έχω κατακτήσει 32 χρυσά, 10 αργυρά και 5 χάλκινα μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Ο σύλλογος στον οποίο ανήκω είναι ο Σπάρτακος. Ζω στη Θεσσαλονίκη και συγκεκριμένα στο Πανόραμα. Η κατηγορία στην οποία αγωνίζομαι είναι η S6 γυναικών. Σε παγκόσμια πρωταθλήματα έχω πάρει τέσσερα χρυσά μετάλλια, έξι αργυρά και τρία χάλκινα. Είχα πιάσει και τα όρια για την Ολυμπιάδα, αλλά λόγω ηλικίας δεν συμμετείχα στο Ρίο, ευελπιστώ ότι θα συμμετέχω στις επόμενες.»

Η ιστορία της Μαρίας είναι σοκαριστική αφού μαζί με τη δίδυμη αδερφή της γεννήθηκαν υγιέστατες και το ατύχημα συνέβη με το που η μικρή βγήκε από τη μήτρα της μητέρας της, αφου… γλίστρισε από τα χέρια του γιατρού και πέφτοντας κάτω έσπασε τη σπονδυλική της στήλη. Έγιναν προσπάθειες αποκατάστασης με δύο χειρουγικές επεμβάσεις στο εξωτερικό αλλά η βλάβη από ένα σημείο και πέρα ήταν μη αναστρέψιμη. Αυτό δεν την σταμάτησε από το να γίνει σπουδαία, να είναι χαμογελαστή και να ακτινοβολεί θετική ενέργεια παντού γύρω της. Όπως η ίδια λέει είναι κάτι που δεν την ενοχλεί, έχει μάθει να ζει με αυτό και μάλιστα δε δίστασε να κάνει και χιούμορ για την κατάστασή της λέγοντας πως «Ήμασταν δίδυμες και μάλλον ο γιατρός αγχώθηκε». Η Μαρία είναι πραγματικά υπέροχη.



«Κάποιοι από τους καθηγητές που είχα στο σχολείο, δεν γνώριζαν καν ότι τα άτομα με αναπηρία κολυμπάνε, αλλά ευτυχώς οι περισσότεροι έδειξαν κατανόηση και μου συμπαραστάθηκαν. Φέτος ο στόχος μου είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα το οποίο γίνεται το Σεπτέμβριο στο Μεξικό και αγχώνομαι λίγο όπως πάντα. Οι προπονητές μου είναι δυο, ο κ. Γιάννης Μαχίλης (ομοσπονδιακός) και ο κ. Γιάννης Καλαϊτζογλίδης. Θέλω να ευχαριστήσω δημόσια τους γονείς μου οι οποίοι με στηρίζουν και οικονομικά αφού αυτοί χρηματοδοτούν όλες μου τις προσπάθειες αλλά και ηθικά και τους φίλους μου οι οποίοι είναι δίπλα μου κάθε στιγμή. Επίσης θα ήθελα να αναφέρω και το διατροφολόγο μου τον κ. Βαγγέλη Γεωργιλάς ο οποίος με βοηθά και στη φυσικοθεραπεία μου.»



Η Μαρία ευτυχώς δεν έχει δεχθεί ποτέ bullying για την κατάστασή της αλλά όπως η ίδια λέει την ξαφνιάζει μια φράση που της λένε συχνά στο δρόμο οι άγνωστοι. «Αρκετός κόσμος με πλησιάζει και μου εύχεται περαστικά όταν με συναντάει στο δρόμο. Δεν ξέρω πως το έχουν στο μυαλό τους, μάλλον είναι θέμα άγνοιας. Εγώ δεν απαντώ για να μην τους φέρω σε δύσκολη θέση.»

Όσον αφορά την έκκληση που θέλει να κάνει στους αρτιμελείς που διαβάζουν τη συνέντευξή της είναι η ακόλουθη: «Αν κάποιος μου έχει κλείσει την πρόσβαση στις ράμπες θα προσπαθήσω να πάω από αλλού γιατί δεν μου αρέσει να μαλώνω. Αλλά, θα ήθελα να πω στον κόσμο να είναι λίγο πιο προσεκτικός όσον αφορά το που παρκάρει για να μπορούμε κι εμείς να διευκολυνόμαστε όσο γίνεται. Επίσης θα ήθελα να παρακαλέσω τους υπεύθυνους να βελτιώσουν τις προσβάσεις τόσο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης όσο και στα Μέσα Μεταφοράς ώστε να μπορούμε κι εμείς να κυκλοφορούμε πιο άνετα.»

Η Μαρία είναι η χαρά της ζωής. Η παγκόσμια ομοσπονδία (IWAS) την βράβευσε ανάμεσα σε διακόσιες εξήντα (260) αθλήτριες λόγο του μικρού της ηλικίας της σαν την πιο υποσχόμενη αθλήτρια στον κόσμο το 2010. Πιστεύουμε ότι θα δικαιώσει τον τίτλο αυτό και με το παραπάνω.

Ελένη Καλατζή στο Youweekly.gr: «Τα όνειρά μας δεν είναι μόνο για τον ύπνο»

H «Ήρεμη δύναμη» Παραολυμπικονίκης Δήμητρα Κοροκίδα μιλά στο Youweekly.gr

Συνέντευξη Mαριάννα Κοιλάκου : «Το βιβλίο αποτελεί πνευματικό αγαθό , μια διαχρονική παρουσία στην πορεία της ανθρωπότητας»