Φονικός σεισμός 6,4 στα Δωδεκάνησα: Δύο νεκροί, τραυματίες, ζημιές

Φονικός σεισμός 6,4 στα Δωδεκάνησα: Δύο νεκροί, τραυματίες, ζημιές

Δύο νεκροί, αρκετοί τραυματίες και σοβαρές υλικές ζημιές είναι ο τραγικός απολογισμών δύο ισχυρών σεισμών 6,4 και 5,1 βαθμών που χτύπησαν τα ξημερώματα το σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων και τις τουρκικές ακτές.


Τις πληροφορίες για τους δύο νεκρούς επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης, ενώ υπάρχουν και αρκετοί τραυματίες και μεγάλες υλικές ζημιές.

Οι πρώτες πληροφορίες μιλούν για σοβαρές υλικές ζημιές στην Κω και ίσως και σε άλλα νησιά όπου έγινε αισθητός ο σεισμός



Σύμφωνα με τις πρώτες μετρήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, η πρώτη σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 6,4 βαθμών, έλαβε χώρα στη 1:31 με το επίκεντρο να είναι υποθαλάσσιο και να εντοπίζεται περίπου 10 χιλιόμετρα από το τουρκικό λιμάνι του Μπόντρουμ και σε μικρή απόσταση από την Κω.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο πάντως η ισχυρή δόνηση ήταν μεγέθους 6,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Η δεύτερη δόνηση ακολούθησε επτά λεπτά αργότερα και το επίκεντρο εντοπίζεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της Λέσβου και σε πολύ μικρή απόσταση από τις ακτές των Λειψών.

Έχουν ακολουθήσει μέχρι τώρα άλλες 5 τουλάχιστον μικρότερες σεισμικές δονήσειςστην ίδια περιοχή από 3,1 έως 4,6 Ρίχτερ.



Υλικές ζημιές και πανικός στην Κω -Καταστροφές στο λιμάνι

Σύμφωνα με το vimatisko.ge σημειώθηκαν αρκετές υλικές ζημιές σε πολλά σπίτια (έσπασαν τζάμια κ.α.), ενώ η θάλασσα βγήκε στη στεριά στο λιμάνι. Ειδικότερα, το λιμάνι του νησιού υπέστη σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros το οποίο συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Μέχρι στιγμής παραμένει κλειστό και το αεροδρόμιο αναμένεται όμως να λειτουργήσει τις επόμενες ώρες.

Η συνεχής σεισμική δραστηριότητα έχει ως, αποτέλεσμα να πανικοβληθούν όλοι οι κάτοικοι και αρκετοί να έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, φοβούμενοι έναν ενδεχόμενο μεγαλύτερο σεισμό και με αφορμή αρκετούς μετασεισμούς.


Κυβερνητικό κλιμάκιο στην Κω

Στο μεταξύ έφθασαν στο νησί με C-130 ο υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και κλιμάκιο μηχανικών.

Στο νησί μεταβαίνει εσπευσμένα και κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα.

Όπως δίπλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Λέκκας, ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,5 ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ ανατολικά της Κώ. Είχε εστιακό βάθος 8 χλμ και φορά ανατολικά-δυτικά. Οι επιστήμονες παρακολουθούν την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας και για την ώρα δεν μπορούν να γίνουν άλλες εκτιμήσεις.

Πηγή iefimerida.gr

Διαβαστε ακομη στο Youweekly.gr

Εγώ τέτοια γυναίκα είμαι. Εσύ;

Βλέπω τριγύρω μου πολλές γυναίκες που θυσίασαν τις ζωές τους για άντρες. Και λυπάμαι.

Μερικά κορίτσια μοιάζουν με πεταλούδες. Όταν μπαίνουν στη ζωή σου φέρνουν την άνοιξη.