Οι Ιπτάμενες Χήνες που τρέχουν στο Μαραθώνιο: Μια ιστορία αλληλεγγύης που θα σας συγκινήσει!

Οι Ιπτάμενες Χήνες που τρέχουν στο Μαραθώνιο: Μια ιστορία αλληλεγγύης που θα σας συγκινήσει!
Μετρούν 38 συμμετοχές στο Μαραθώνιο δρόμο ( 13 γυναίκες και 25 άντρες), 42 συμμετοχές στα 10χλμ ( 20 γυναίκες και 22 άντρες) και 20 συμμετοχές στα 5χλμ. (12 γυναίκες και 8 άντρες).

Στο φετινό Αυθεντικό Μαραθώνιο, την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, οι Ιπτάμενες Χήνες - γιατί περί αυτών ο λόγος - τρέχουν μαζί ως ομάδα στηρίζοντας ο ένας τον άλλο κι έχοντας συμμετοχές από χώρες όπως οι Αγγλία, Καναδά, Βέλγιο και, φυσικά, την Ελλάδα. Μεταξύ της ομάδας υπάρχουν: ΄Ενας συμμετέχοντας που θα γιορτάσει τα γενέθλιά του τρέχoντας την κλασσική διαδρομή, μια δρομέας που άλλαξε την ζωή της χάνοντας πάρα πολλά κιλά, και έχοντας γίνει πλέον μια ...addicted runner και μια δρομέα που βρίσκεται ανάμεσα στην λίστα των καλύτερων Ελληνίδων μαραθωνοδρόμων ( με χρόνο κάτω από 4 ώρες). Διαβάστε παρακάτω...

Όλα αυτά έδωσαν την ευκαιρία για μια συνομιλία με την «αρχηγό» των Ιπτάμενων Χηνών, Ειρήνη Παναγοπούλου.


Ειρήνη Παναγοπούλου

- Πώς προέκυψε το όνομα της ομάδας σας;

«Έρχεται από τον μακρινό Καναδά και τις πανέμορφες άγριες χήνες (wildgeese) που ζούν εκεί. Παρατηρώντας το τρόπο που ταξιδεύουν οργανώνονται και αλληλοβοηθούνται ανακάλυψα την χαρά και τα θετικά που προσφέρει το τρέξιμο στην ζωή μου. Οταν λοιπόν επέστρεψα στην Ελλάδα το 2010 από τον Καναδά, το τρέξιμο δεν σταματησε αλλά συνέχισα και στην Ελλάδα, συνάντησα μια δρομέα με την οποία γίναμε φίλες - runningpartners - της μετέδωσα αυτά τα στοιχεία και την αγάπη μου για τον τρέξιμο, εμπνεύστηκε και πείστηκε για το οτι το τρέξιμο ειναι κατι παραπάνω και οτι μπορούμε να είμαστε μια κινητήρια δύναμη αλλαγής της κοινωνίας μας μέσω του τρεξίματος, και κάπως έτσι λοιπόν ήρθε το πρώτο μέλος της ομαδας FlyingGeese στην Αθήνα. Μαζί συνεχίσαμε να τρέχουμε και να εμπνέουμε και αλλους..

Δολοφονία Δώρας Ζέμπερη: Το τηλεφώνημα που «πρόδωσε» το δολοφόνο – Συγκλονιστικές αποκαλύψεις!

- Ποια, λοιπόν, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των αγριόχηνων;

«Πετούν παρέα με άλλες χήνες, ποτέ μόνες τους και σε τέλειο σχηματισμό V. Έρευνες έχουν δείξει οτι αυτόοφείλεται στην ομαδικότητά τους, στην εκπληκτική συνεργασία τους και στο τρόπο που ανοίγουν τα φτερά τους. Για τις FlyingGeese αυτό μεταφράζεται στην ομαδική προσπάθεια και την συνεργασία μεταξύ των μελών μας, πράγμα που φαίνεται απο τις ομαδικές προπονήσεις, τις συμμετοχές μας σε αγώνες, την ανταλλαγή δρομικών γνώσεων μέσα απο συζητήσεις liveήviaskypeκαι άλλες δραστηριότητες. Προσπαθούν και επιμένουν να μένουν μαζί με τις υπόλοιπες χήνες. Αν τύχει ποτέ να δείτε χήνες να πετούν σε σχήμα V ίσως να δείτε κάποια χήνα να έχει βγεί απο την σειρά της. Θα παρατηρήσετε όμως τον αγώνα της, την υπομονή και επιμονή της να επιστρέψει στην σειρά της. Στην ομάδα μας, πιστεύουμε ότι μια δυνατή βάση είναι θεμέλιος λίθος. Σημασία δεν έχει μόνο να βγείς πρώτος. Σημασία έχει να προσπαθήσεις να υπερβείς τα όρια σου, να μην εγκαταλείπεις , να υπομένεις και να επιμένεις. Επίσηςκράζουν - αυτό ήταν και ένα απο τα πιο αγαπημένα μου χαρακτηριστικά των χηνών. Μια θεωρία λέει οτι οι χήνες κραυγάζουν για να εμψυχώνουν ή να επικοινωνούν η μια στην άλλη που έχει μείνει πίσω. Κι εμείς εμψυχώνουμε τα μέλη μας αλλά και όλους τους άλλους δρομείς. Πολλές φορές αντί να παίρνουμε μέρος σε ένα αγώνα έχουμε βρεθεί εκεί μόνο και μόνο για να εμψυχώσουμε τους δρομείς».

- H συμμετοχή στην ομάδα σας προϋποθέτει από τα μέλη σας να έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά; Αν ναι, ποια είναι αυτά;

«Ναι φυσικά! Οι δρομείς που θα θελήσουν να γίνουν μέλη στην ομάδα μας θέλουμε να είναι άνθρωποι αισιόδοξοι, να χαμογελούν και να θέλουν να δοκιμάσουν το τρέξιμο. Όλα τα άλλα είναι θέμα χρόνου. Όλα τα μέλη της ομάδας μας αναλαμβάνουν να βοηθήσουν ένα καινούριο μέλος μας και να το εμψυχώσουν».



Ιπτάμενες Χήνες

- Που προπονείστε συνήθως; Υπάρχει κάποιο μέρος που θεωρείτε σαν έδρα σας;

«Τα μέλη μας οργανώνονται σε μικρότερες ομάδες και προπονούνται σε διάφορα σημεία της Αθήνας. Αγαπημένα μας σημεία για προπόνηση είναι στον Αγιο Κοσμά, στον Υμηττό, στο άλσος της Νέας Σμύρνης, στην Παραλιακή (απο τον Φλοίσβο μέχρι την Γλυφάδα) κι από την άλλη πλευρά ως τον Πειραιά. Κάποιοι προτιμούν το ‘Αλσος της Νέας Φιλαδέλφειας και το Τατόι. Τρέχουμε στην Αθήνα και στο ιστορικό κέντρο, τρέχουμε μέρα ή ακόμη και βράδυ. Το ίδιο κάνουν και οι φίλοι μας στον Καναδά, την Ελβετία, τα Ηνωμένα Εμιράτα, το Βέλγιο».

Μαρτυρία-φωτιά για τη δολοφονία της Δώρας: Τι συνέβη στο νεκροταφείο λίγο πριν την δολοφονήσουν;

- Έχετε κάνει κάποια παράλληλη δράση με την ομάδα εκτός τρεξίματος;

«Οι FlyingGeese δεν τρέχουν μόνο! Κάποιες φορές δεν έχουμε συμμετάσχει σε ένα αγώνα αλλά έχουμε μεταμφιεστεί και έχουμε βρεθεί σε κάποιο αγώνα για να εμψυχώσουμε τους δρομείς που θα συμμετάσχουν. Επίσης πιστεύουμε στο τρέξιμο και θέλοντας να το διαδώσουμε όσο περισσότερο μπορούμε με την βοήθεια φίλης δρομέα, η οποία σαν σκηνοθέτης έχει τις κατάλληλες γνώσεις, έχουμε ετοιμάσει βιντεάκια που ανεβάζουμε στην σελίδα μας στα κοινωνικά δίκτυα».



Ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας ο Αυθεντικός

Έτοιμος να σπάσει ένα διπλό ρεκόρ στις 12 Νοεμβρίου 2017 είναι ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας ο Αυθεντικός. Περισσότεροι από 51.000 δρομείς από 100 χώρες δηλώνουν αποφασισμένοι να περάσουν τη γραμμή του τερματισμού, ενώ φετινό στοίχημα της διοργάνωσης είναι να σημειωθεί και ρεκόρ θεατών που θα λάβουν μια θέση στις κερκίδες του Καλλιμάρμαρου για να χειροκροτήσουν την προσπάθεια εκείνων που δίνουν μάχη να ξεπεράσουν τον εαυτό τους.

Η σπουδαία διοργάνωση που όπως κάθε χρόνο φέρει την υπογραφή του ΣΕΓΑΣ κι είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βαλκανιονίκη και αγωνιστή υπέρ της ειρήνης, Γρηγόρη Λαμπράκη, με ανανεωμένο πρόσωπο και λογότυπο - «Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός»- θα υποδεχθεί και φέτος δρομείς από την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, οι οποίοι θα τρέξουν τόσο στην αυθεντική διαδρομή με αφετηρία τον Μαραθώνα και τερματισμό στο Καλλιμάρμαρο, όσο και στους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ, στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ και στους αγώνες για παιδιά και Special Olympics.

Στην αφετηρία του Μαραθωνίου Δρόμου το πρωί της Κυριακής (9.00) περί τους 18.500 δρομείς θα ξεκινήσουν διαδοχικά να καλύψουν την απόσταση των 42.195 μ. ως το Καλλιμάρμαρο σε δέκα κύματα. Αντιστοίχως οι συμμετοχές στους αγώνες των 5 και 10 χλμ. έχουν φτάσει τις 20.000, ενώ οι συμμετέχοντες στον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ είναι 6.500, όσα δηλαδή και τα παιδιά που θα τρέξουν στο κέντρο της Αθήνας και στους Δήμους της Μαραθώνιας διαδρομής.

Για πρώτη φορά φέτος δυναμικό «παρών» θα δώσουν οι κορυφαίοι δρομείς – δέκα άνδρες και δέκα γυναίκες - που συμμετείχαν σε καθέναν από τους αγώνες Run Greece σε Ηράκλειο, Γιάννενα, Καστοριά, Αλεξανδρούπολη, Λάρισα, Ρόδο και Πάτρα και οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τρέξουν στη μεγάλη γιορτή της Αθήνας.

Ρεκόρ όμως ο 35ος Μαραθώνιος της Αθήνας ο Αυθεντικός δεν σημειώνει μόνο όσον αφορά στον αριθμό συμμετοχών, αλλά και ως προς τον αριθμό των εθελοντών, που φέτος φτάνουν τους 3.200, 600 περισσότερους από πέρυσι.

Η 35η διοργάνωση, που αποδεικνύει με την αθρόα συμμετοχή των δρομέων σε όλες τις διαδρομές ότι το δρομικό κίνημα στην Ελλάδα διαρκώς γιγαντώνεται κι ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας ο Αυθεντικός είναι το μαζικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα και από τα μαζικότερα στην Ευρώπη, συνοδεύεται, όπως κάθε χρόνο, από παράλληλα γεγονότα, άρρηκτα δεμένα όμως με τον αγώνα της Κυριακής.

Οι κορυφαίοι δρομείς για το 2017 θα βραβευθούν σε ειδική εκδήλωση - gala που διοργανώνει η AIMS το βράδυ της Παρασκευής, 10 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Το μεσημέρι του Σαββάτου, 11 Νοεμβρίου, θα τελεστεί η Αφή της Μαραθώνιας Φλόγας στον αρχαιολογικό χώρο του Τύμβου για να φωτίσει τον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό και να ταξιδέψει σε Μαραθωνίους ανά τον κόσμο. Το νέο σύμβολο της AIMS έχει ήδη φιλοξενηθεί τα τελευταία χρόνια σε τέσσερις ηπείρους, στην Αμερική (Βοστώνη, Σικάγο, Τορόντο, Κουίτο-Ισημερινός, Οττάβα, Πόλη του Μεξικό), στην Ασία (Σαγκάη, Ξιαμέν, Βομβάη), Ευρώπη (Βελιγράδι, Γένοβα, Πράγα, Ομσκ, Βιέννη), και την Αφρική (Μάριτζμπουργκ της Νότιας Αφρικής), ενώ έχει φθάσει και στo Νότιο Πόλο, φιλοξενούμενη από τον Antarctica Marathon.

Με… νεκρούς πλημμύρισε το κέντρο της Αθήνας! (photos)

Παράλληλα με την υποστήριξη του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και συνδιοργανωτή την Περιφέρεια Αττικής θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Αθήνα το 11ο ετήσιο Διεθνές Συμπόσιο της Διεθνούς Ένωσης Μαραθωνίων Δρόμων (AIMS). Το θέμα που θα απασχολήσει τους συμμετέχοντες στο Συμπόσιο είναι «Αναπτύσσοντας τον Αγώνα σας μέσω της ανάπτυξης της δρομικής αγοράς στην περιοχή σας» και η διοργάνωση θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Hilton την Παρασκευή 10 και το Σάββατο 11 Νοεμβρίου.

Στις εκδηλώσεις που πλαισιώνουν τον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας τον Αυθεντικό εντάσσεται και η Ergo Marathon Expo, η έκθεση αθλητικών και τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών που πραγματοποιείται στο Κλειστό Γυμναστήριο ΤΑΕΚΒΟΝΤΟ στο Ολυμπιακό Συγκρότημα Φαλήρου από την Πέμπτη έως το Σάββατο και προσελκύει 80.000 επισκέπτες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μαραθώνιος της Αθήνας, ο Αυθεντικός αποτελεί και ένα σπουδαίο οικονομικό γεγονός για την πόλη, καθώς προσελκύει 20.000 ξένους επισκέπτες, ενώ εκτιμάται ότι 20 εκατ. ευρώ προστίθενται στην τοπική αγορά σε από τους επισκέπτες εκτός Αθηνών.

Οι ατομικές εγγραφές για τους αγώνες των 5 χλμ και 10 χλμ ολοκληρώθηκαν μέσα στην πρώτη ημέρα ανακοίνωσής τους καθώς η ζήτηση ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη, ενώ ελάχιστες θέσεις έχουν απομείνει για τον απογευματινό αγώνα των 5 χλμ και για τον Μαραθώνιο. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης http://www.athensauthenticmarathon.gr

 

Thetoc.gr