Black Friday: Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις!

Black Friday: Όσα πρέπει να ξέρουν καταναλωτές και επιχειρήσεις!
Black Friday: Η μέρα που περιμένουν πολλοί καταναλωτές έρχεται την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου και η γενική γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή δίνει οδηγίες σε επιχειρήσεις και καταναλωτές.

Η αμερικάνικη μόδα του Black Friday, ή Μαύρη Παρασκευή προς το ελληνικότερο, έχει μπει για τα καλά στην ελληνική αγορά, «απογειώνοντας» τις πωλήσεις με τις γενναίες εκπτώσεις που προσφέρουν τα καταστήματα στους καταναλωτές ενόψει των Χριστουγέννων. Διαβάστε παρακάτω...

Την περσινή χρονιά που δοκιμάστηκε το εγχείρημα της Black Friday στην Ελλάδα είχε κριθεί ως επιτυχημένο. Υπήρξε αύξηση της κατανάλωσης με μια μικρή θυσία του κέρδους από τις επιχειρήσεις, αλλά τονώθηκε η αγορά καθώς οι καταναλωτές δεν δίστασαν να επενδύσουν λίγο παραπάνω στα προϊόντα που αγόρασαν.

Η κακοκαιρία αφήνει πίσω της νεκρούς και η ΕΜΥ βγάζει και νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης! Τι μας περιμένει;

Οι οδηγίες της ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Συστήνεται στους καταναλωτές να διενεργούν έρευνες αγοράς για τα προϊόντα που τους ενδιαφέρουν κατά την περίοδο που θα προηγηθεί της αναφερόμενης δράσης, ώστε να διαμορφώσουν οι ίδιοι πραγματική εικόνα του μεγέθους των εκπτώσεων και προσφορών που θα εφαρμοστούν κατά την Παρασκευή 24/11/2017.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι κατά την ημέρα πραγματοποίησης της δράσης, το όφελος για τους ίδιους από εφαρμογή εκπτώσεων/προσφορών θα πρέπει να προκύπτει σαφώς από τις αναγραφόμενες επί των πινακίδων των προϊόντων τιμών (τιμή πριν και τιμή μετά την πραγματοποίηση της δράσης).

Οι έμποροι θα πρέπει να εφαρμόζουν τις σχετικές διατάξεις της Κωδικοποίησης Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙΕΠΠΥ) αναφορικά με τις «Πρακτικές πώλησης με μειωμένη τιμή ή παροχή πρόσθετου οφέλους προϊόντων και υπηρεσιών» (βλ. άρθρο 78). Η διαπίστωση παραβάσεων κυρώνεται βάσει των διατάξεων της παρ.9 άρθρο 78 των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ (για είδη μαζικής κατανάλωσης, όπως είδη διατροφής, ατομικής υγιεινής, οικιακής καθαριότητας) και του άρθρου 21 του ν. 4177.13 (για όλα τα άλλα καταναλωτικά αγαθά).

Γροθιά στο στομάχι: Η φωτογραφία από την κακοκαιρία στην Αττική που συγκλονίζει!

Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με την παρ.2 άρθρο 15 του ν.4177/2013, δεν επιτρέπεται η προσφορά ειδών των οποίων η ποσότητα υπερβαίνει το 50% του συνόλου των ειδών που διαθέτει κάθε κατάστημα, εκτός αν έχουν εκδοθεί σχετικές αποφάσεις των οικείων αντιπεριφερειαρχών σύμφωνα με την παράγραφο 3 του ίδιου άρθρου.

Υπενθυμίζεται επίσης, ότι οι καταναλωτές μπορούν να καταθέτουν ηλεκτρονικά τις καταγγελίες τους για τυχόν παραβάσεις που διαπιστώνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγγελιών της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή (http://www.1520.gov.gr/) καθώς και στην τηλεφωνική γραμμή 1520 η οποία είναι διαθέσιμη στους καταναλωτές τις καθημερινές από τις 09:00 μέχρι τις 15:00.

Έκτακτο! Τραγωδία δίχως τέλος: Και δεύτερος νεκρός από τις πλημμύρες στην Μάνδρα!

Πώς προέκυψε η Μαύρη Παρασκευή (Black Friday)

Ο όρος Black Friday έχει τις ρίζες του στη δεκαετία του 1960 και σηματοδοτεί την αρχή της Χριστουγεννιάτικης περιόδου αγορών στις ΗΠΑ. Ο θεσμός τα τελευταία χρόνια έχει εξαπλωθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων σε Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Δανία, Ιταλία, Ισπανία, Αυστρία, Φινλανδία, Πολωνία και κάθε χρονιά συμμετέχουν όλο και περισσότεροι λιανέμποροι.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 τα λογιστικά φύλλα και οι αποδείξεις ήταν βεβαίως χειρόγραφα και τα καταστήματα είχαν δύο χρώματα μελανιού για να καταγράφουν τα στοιχεία. Με κόκκινο γράφονταν οι ημέρες με αρνητικό ισολογισμό πωλήσεων και με μαύρο οι ημέρες με θετικό απολογισμό.

Athensmagazine.gr