Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2022 | Επικοινωνία

Πρόβλεψη - σοκ για την Ελλάδα: Θα έχει τον χειρότερο καύσωνα από όλες τις πόλεις της Ευρώπης! Δείτε πότε

Πρόβλεψη - σοκ για την Ελλάδα: Θα έχει τον χειρότερο καύσωνα από όλες τις πόλεις της Ευρώπης! Δείτε πότε
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 21.02.2018 13:11

Μια (ακόμα) αρνητική πρωτιά θα κατέχει στο μέλλον η Ελλάδα και συγκεκριμένα η Αθήνα, η οποία αναμένεται να γνωρίσει τους χειρότερους καύσωνες και υγρασίες απ΄όλες τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Αυτά αναφέρει μια νέα διεθνής επιστημονική μελέτη την οποία έκαναν ερευνητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Νιούκασλ, με επικεφαλής τη Σέλμα Γκουερέιρο.Διαβάστε παρακάτω...

Δείτε ακόμη:Ίλιον: 85χρονη βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της – Υπήρχαν ίχνη παραβίασης στην μπαλκονόπορτα

Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό περιβαλλοντικών ερευνών «Environmental Research Letters», ενώ οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν όλα τα διαθέσιμα κλιματικά μοντέλα (με βάση τρία σενάρια) για να προβλέψουν πώς θα εξελιχθούν σε 571 ευρωπαϊκές πόλεις έως το 2050 ή το 2100 τρία βασικά φαινόμενα: οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι καύσωνες.

ΟΙ ΔΥΣΟΙΩΝΕΣ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ

Η μελέτη προβλέπει:

Αύξηση της μέγιστης θερμοκρασίας και χειρότερους καύσωνες και στις 571 πόλεις (ακόμη και με το πιο αισιόδοξο από τα τρία σενάρια)

Αυξημένη ξηρασία ιδίως στη Νότια Ευρώπη
Αύξηση στις πλημμύρες ιδίως στη βορειοδυτική Ευρώπη
Γενικότερη επιδείνωση των κινδύνων από ακραία καιρικά φαινόμενα στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις.
ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΙΩΣΟΥΝ ΕΩΣ ΚΑΙ 14 ΦΟΡΕΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΞΗΡΑΣΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΗΜΕΡΙΝΕΣ

Οι επιστήμονες προβλέπουν ότι μερικές περιοχές του ευρωπαϊκού Νότου μπορεί να βιώσουν ξηρασίες έως 14 φορές χειρότερες από τις σημερινές. Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες προβλεπόμενες αυξήσεις ξηρασίας είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λισαβόνα, η Μαδρίτη, η Λευκωσία και η Σόφια.

ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΕ ΚΑΥΣΩΝΕΣ - ΠΟΙΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

Οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε καύσωνες προβλέπεται να είναι κατά σειρά η Αθήνα, η Λευκωσία, η Πράγα, η Ρώμη και η Σόφια. Πέντε ελληνικές πόλεις (Αθήνα, Πάτρα, Ηράκλειο, Καλαμάτα και Πειραιάς) βρίσκονται στο υψηλότερο 5% των ευρωπαϊκών πόλεων που κινδυνεύουν τόσο με χειρότερες ξηρασίες όσο και με χειρότερους καύσωνες.

Τέλος, οι πέντε πόλεις με τις μεγαλύτερες αυξήσεις σε πλημμύρες θα είναι το Δουβλίνο, το Ελσίνκι, η Ρίγα, το Βίλνιους και το Ζάγκρεμπ.

Πηγή: star.gr

Share