Μάνδρα: Ραγδαίες οι εξελίξεις! Δεν φταίνε οι πλημμύρες, αλλά το ότι δεν έγιναν έργα!

Κόλαφος η εισαγγελέας!

Μάνδρα: Ραγδαίες οι εξελίξεις! Δεν φταίνε οι πλημμύρες, αλλά το ότι δεν έγιναν έργα!

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Μάνδρα!

«Κόλαφο» για τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής, τους αρμόδιους των δασαρχείων Αιγάλεω και Μεγάρων, την δήμαρχο Μάνδρας-Ειδυλλίας κ.ά, αποτελεί η εισαγγελική διάταξη για τις φονικές πλημμύρες στη Μάνδρα, το 2017, κατά τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 25 άτομα. Διαβάστε παρακάτω...

Μέσα σε 66 σελίδες, η εισαγγελέας Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, η οποία διενήργησε τη σχετική έρευνα και άσκησε ποινικές διώξεις για την υπόθεση, περιγράφει καρέ-καρέ τι (δεν) έπραξαν οι αρμόδιοι, ώστε το συγκεκριμένο γεγονός να μην είχε τόσο καταστροφικά αποτελέσματα.

Μάνδρα: Ραγδαίες οι εξελίξεις!

Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως η εισαγγελέας επισημαίνει στη διάταξή της ότι «ο χαρακτηρισμός του φαινομένου», δηλαδή των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν τη Δυτική Αττική στις 15 Νοεμβρίου του 2017, «ως θεομηνία, δεν δικαιολογεί κατ' ουδένα τρόπο την έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων»!

Αξίζει να σημειωθεί πως αντίστοιχη επισήμανση είχαν κάνει στη διάταξή τους και οι εισαγγελείς που είχαν ερευνήσει την πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική με τους 100 νεκρούς, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως, ακόμη και αν δεν υπήρχε η συγκεκριμένη πυρκαγιά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που την κατέστησαν στην εξέλιξή της καταστροφική, είναι βέβαιο ότι η ίδια κατάσταση θα επικρατούσε και σε πιο απλά συμβάντα.

Η εισαγγελέας αφιερώνει πολλές σελίδες στην έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων από την πλευρά της Περιφέρειας και περιγράφει ένα απίστευτο σκηνικό γραφειοκρατίας και ανταλλαγής εγγράφων μεταξύ της περιφερειάρχη Αττικής Ρένας Δούρου και του Δασαρχείου Αιγάλεω, με αντικείμενο αντιπλημμυρικά έργα, που όμως δεν έγιναν ποτέ! Μάλιστα, όπως αναφέρει η εισαγγελέας, η κυρία Δούρου έστειλε αίτημα προς το αρμόδιο Δασαρχείο να συντάξει έκθεση για τον χαρακτήρα περιοχής που επρόκειτο να κατασκευαστεί αντιπλημμυρικό έργο, τρεις μήνες μετά την φονική πλημμύρα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η εισαγγελέας στη διάταξή της: «Η Περιφέρεια Αττικής όφειλε (...) να υποβάλλει σχετικό αίτημα, με όλα τα απαιτούμενα για την απόδειξη του δικαιώματος της ιδιοκτησίας έγγραφα και διαγράμματα, για σύνταξη της έκθεσης του οικείου Δασαρχείου περί ύπαρξης ή μη δικαιωμάτων του Δημοσίου, στην απαλλοτριωμένη έκταση, οπότε και το Δασαρχείο όφειλε το αργότερο εντός 60 ημερών να προβεί στην έκδοση πράξεως χαρακτηρισμού της έκτασης επέμβασης του επίμαχου έργου, ως προς το δασικό ή μη χαρακτήρα της...».

Μάνδρα: Ραγδαίες οι εξελίξεις!

Πλην όμως, όπως σημειώνει η εισαγγελέας, «τέτοιο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για σύνταξη της έκθεσης αυτής περιήλθε στο Δασαρχείο την 13/2/2018 ήτοι μετά την εκδήλωση της πλημμύρας στις 15/11/2017».

Στο έγγραφό της, η εισαγγελέας κάνει λόγο για πλήρη ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων στην πληγείσα περιοχή, αναλύοντας λεπτομερώς τις πράξεις και τις παραλείψεις της Περιφέρειας Αττικής, των Δήμων και των Δασαρχείων της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, επισημαίνει στη διάταξή της: «Συνοψίζοντας, στη συγκεκριμένη περιοχή όπου εκδηλώθηκε η πλημμύρα ήτοι στην περιοχή Μάνδρας - Ειδυλλίας - Νέας Περάμου - Ελευσίνας δεν είχε γίνει κανένα έργο αντιπλημμυρικής προστασίας από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, μολονότι υπήρχαν ώριμες μελέτες, εγκεκριμένες πιστώσεις και κατεπείγον εκτέλεσης των έργων με δεδομένο ότι και κατά το παρελθόν είχαν συμβεί παρόμοια φαινόμενα και ιδίως τα έτη 2014-2015 και η περιοχή όφειλε να καταταγεί στη λίστα προτεραιότητας όσον αφορά την ανάγκη αντιπλημμυρικής προστασίας».

Πάνω σε τεράστια παγίδα ζουν οι κάτοικοι της Μάνδρας!

Πνίγηκε ξανά η Μάνδρα! Παγιδεύτηκαν οδηγοί, παρασύρθηκαν αυτοκίνητα! (Photo)

Μπορεί το Νοέμβριο 24 άνθρωποι να έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες που σημειώθηκαν στη Μάνδρα, όπως, όμως, φάνηκε χθες το απόγευμα δεν υπήρξε καμία μέριμνα προκειμένου η περιοχή να μη ζήσει ξανά παρόμοι εφιάλτη με την ισχυρή βροχόπτωση να κάνει τους δρόμους ξανά ποτάμια.

Οι κάτοικοι τις περιοχής έζησαν ώρες αγωνίας, ξέροντας ότι κινδυνεύουν οι ζωές τους από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και παρακολουθώντας τους χειμάρρους να παρασέρνουν από κάδους απορριμμάτων μέχρι αυτοκίνητα. Διαβάστε παρακάτω...

Η πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για απεγκλωβισμό ατόμων από σπίτια που πλημμύρισαν και αυτοκίνητα που παγιδεύτηκαν στους δρόμους, που μέσα σε λίγη ώρα μετατράπηκαν σε ποτάμια.

Καταστηματάρχες, που είχαν δει τις περιουσίες τους να καταστρέφονται πριν από λίγους μήνες, βρίσκονται επί ποδός, προσπαθώντας να αποτρέψουν τα χειρότερα. Ωστόσο, η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς υπάρχει πρόβλεψη της ΕΜΥ για επιδείνωση των καιρικών φαινομένων.

Δείτε ακόμη: Συνεχίζεται και σήμερα η κακοκαιρία! - Σε ποιες περιοχές έρχονται βροχές και καταιγίδες;

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής έγιναν συνολικά 45 κλήσεις για πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα, αλλά εκτιμάται ότι είναι αρκετά περισσότερα, καθώς τα συνεργεία που βρίσκονται εκεί επεμβαίνουν απευθείας όπου χρειάζεται.

Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε δέκα περιπτώσεις για να απεγκλωβίσουν πολίτες από αυτοκίνητα που ακινητοποιήθηκαν κι από ταράτσες σπιτιών όπου κατέφυγαν για ασφάλεια, ενώ προληπτικά βρίσκονται σε επιφυλακή.

Στην Μάνδρα βρίσκονται μία σωστική λέμβος και ένα ερπυστριοφόρο όχημα.

Συνολικά έως το βράδυ της Τρίτης επιχειρούσαν για αντλήσεις υδάτων και αποκατάσταση άλλων προβλημάτων, 50 πυροσβέστες με 20 οχήματα.

Κλειστοί δρόμοι

Λόγω της βροχόπτωσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην παλιά εθνική οδό Αθηνών -Θηβών από τον κόμβο της Μάνδρας, στην παλιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου στο 34 χλμ στη θέση Ρόκα, στην έξοδο Μάνδρας (κόμβος 1) της Αττική Οδού στο ρεύμα προς Ελευσίνα και στην Μάνδρα στην οδό Κοροπούλη, όπου καταλήγει το ρέμα.

Η Τροχαία, από νωρίς διέκοψε την κυκλοφορία των οχημάτων στα σημεία που συγκέντρωναν μεγάλες ποσότητες νερού, προκειμένου να δοθεί χρόνος να απορροφηθούν αλλά και να μην εγκλωβιστούν οχήματα και οδηγοί.

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από την Τροχαία, αργά το βράδυ της Τρίτης, παρέμενε κλειστή η παλαιά εθνική οδός Αθηνών-Θηβών σε όλο το μήκος της, καθώς και η παλαιά εθνική Αθηνών-Κορίνθου στο 34ο χιλιόμετρο και σε δρόμους της πόλης, λόγω μεγάλης συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών, ενώ η κυκλοφορία δεν διεξάγεται και στην έξοδο Μάνδρας (κόμβος 1) της Αττικής Οδού.

Σε αρκετές περιοχές της Μάνδρας οι δρόμοι κατέβασαν μεγάλες ποσότητες λάσπης από τα έργα που γίνονται στην περιοχή αλλά και κάδους απορριμμάτων, ενώ πολλά φερτά υλικά προήλθαν από τον χείμαρρο της Θήβας.

Σε ετοιμότητα ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας Αττικής και η Πυροσβεστική

Στην περιοχή έσπευσαν ο αντιπεριφερειάρχης Δ. Αττικής Γιάννης Βασιλείου και η εντεταλμένη σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας Γιάννα Τσούπρα, για την εκτίμηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση κάθε απροόπτου σε συνεργασία με την πυροσβεστική.

Με την διακοπή της βροχόπτωσης περίπου δύο ώρες αργότερα και την εικόνα προσωρινής ύφεσης που έδωσε η ΕΜΥ για την περιοχή (έως αύριο πρωί) επήλθε σχετική ηρεμία στους κατοίκους των περιοχών, που δοκιμάστηκαν για μια ακόμη φορά από τα καιρικά φαινόμενα.

Από την αποτίμηση που ακολούθησε, όπως ενημέρωσε το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γ.Βασιλείου, διαπιστώθηκε σταδιακή απορροή των υδάτων από τον εθνικό δρόμο, ο οποίος παρέμενε κλειστός από τα διόδια της Ελευσίνας έως την κατεύθυνση προς Μάνδρα.

Είχαν ήδη μεταφερθεί στο σημείο σκαπτικά μηχανήματα και γκρέιντερ, και γύρω στις 23:00 περίμεναν να χαμηλώσει η στάθμη ώστε να προχωρήσουν στη διάνοιξη του δρόμου με την απομάκρυνση των φερτών υλικών.

Παρομοίως η Πυροσβεστική Υπηρεσία ξεκίνησε το έργο της απάντλησης των υδάτων μετά από τις κλήσεις που δέχθηκε από την Νέα Πέραμο και την Μάνδρα.

ΝΔ: Μια λέξη μόνο για κυβέρνηση-Δούρου: Ντροπή!

«Η Μάνδρα πάλι πλημμύρισε. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως τον Νοέμβριο. Σπίτια και καταστήματα παραδόθηκαν πάλι στη λάσπη», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΝΔ και
προσθέτει: «Μία λέξη υπάρχει μόνο για αυτήν την κυβέρνηση και την περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου: Ντροπή».

Δείτε περισσότερα Κοινωνικά θέματα με ένα κλικ!