Κυριακή, 04 Ιουνίου 2023 | Επικοινωνία

Αναδρομικά: Αυτοί δικαιούνται να πάρουν από 110 ευρώ τον μήνα!

Πληρείτε τις προϋποθέσεις;

Αναδρομικά: Αυτοί δικαιούνται να πάρουν από 110 ευρώ τον μήνα!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 22.03.2019 09:46

Αναδρομικά: Ευχάριστη έκπληξη καθώς ανακοινώθηκε ποιοι θα παίρνουν από 110 ευρώ τον μήνα! Σας αφορά όλους! Δείτε επίσης ποιοι δικαιούνται από 10 έως 48 μήνες!

Αναδρομικά που κατά μέσο όρο βγαίνουν στα 110 ευρώ το μήνα έρχονται για περισσότερους από 80.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν με το νόμο Κατρούγκαλου έχοντας ασφάλιση σε δυο ή περισσότερα Ταμεία, είτε με διαδοχικούς χρόνους είτε και με παράλληλη ασφάλιση, ενώ όσοι κάνουν αιτήσεις από εδώ και πέρα κερδίζουν και μείωση ορίων ηλικίας ως και 7 χρόνια, με σύνταξη στα 60 αντί 67. Διαβάστε παρακάτω...

Το ποσό που έρχεται στις συντάξεις θα πιστωθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που συνταξιοδοτήθηκαν όσοι είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση και ο χρόνος αυτός δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς για τους ασφαλισμένους.

Με το νόμο Κατρούγκαλου έχουν βγει μέχρι σήμερα πάνω από 220.000 συντάξεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στις 2 ή 1 στις 3 (τουλάχιστον) είναι με χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης, δηλαδή πάνω από 80.000 συνταξιούχοι θα έχουν νέο -καλύτερο από πριν- υπολογισμό σύνταξης.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, τα ένσημα που έχουν πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι, είτε με διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή με εναλλαγή Ταμείων σε διαφορετικές περιόδους) είτε και με παράλληλη ασφάλιση (δηλαδή με εισφορές ταυτόχρονα σε δυο Ταμεία για την ίδια χρονική περίοδο), μπορούν να αξιοποιηθούν με δυο τρόπους!

Ποιοι είναι οι δύο τρόποι;

Για να πάρουν σύνταξη με μικρότερο όριο ηλικίας επιλέγοντας όσο χρόνο χρειάζονται από τη διαδοχική ή την παράλληλη ασφάλιση.

Για να προσαυξήσουν τη σύνταξη με το χρόνο της διαδοχικής, ή της παράλληλης ασφάλισης που δεν θα τους χρησιμεύσει για το όριο ηλικίας.

Ο συνδυασμός των δυο επιλογών οδηγεί ντε φάκτο σε αύξηση συντάξεων που φτάνει κατά μέσο όρο στα 110 ευρώ το μήνα.

Αυτή τη μεταβολή θα την έχουν όσοι αποχώρησαν από 13/5/2016 και μετά, έχοντας διαδοχικό, ή και παράλληλο χρόνο ασφάλισης.

Ο ΕΦΚΑ θα εκδώσει νέα εφαρμοστική εγκύκλιο και σε αυτήν θα ξεκαθαρίζεται αν ο επανυπολογισμός των συντάξεων με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση θα γίνει οίκοθεν, δηλαδή από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ή κατόπιν αιτήσεων των συνταξιούχων που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016.

Από το νέο καθεστώς της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης, μένουν εκτός -μέχρι νεωτέρας οδηγίας- οι παλαιοί συνταξιούχοι. Στην εγκύκλιο Πετρόπουλου δεν γίνεται καμία αναφορά σε παλιές πριν από τις 13/5/2016 εκδοθείσες συντάξεις, ενώ στην οδηγία του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι οι αλλαγές της εγκυκλίου θα ισχύσουν αναδρομικά από 13/5/2016 και μετά.

Δείτε περισσότερα κοινωνικά θέματα με ένα κλικ

Share