Αμοιβή 25ης Μαρτίου: Αυτό είναι το ποσό που θα πάρουν όσοι δουλέψουν!

Για να μην σας πιάσουν κορόιδο! Ενημερωθείτε!

Αμοιβή 25ης Μαρτίου: Αυτό είναι το ποσό που θα πάρουν όσοι δουλέψουν!

Διευκρινιστική ανακοίνωση για το τι ισχύει για όσους εργαστούν κατά την αργία της 25ης, Μαρτίου, την προσεχή Δευτέρα, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας.

«Η 25η Μαρτίου έχει καθοριστεί από το νόμο υποχρεωτική αργία, κατά την οποία απαγορεύεται κάθε βιομηχανική, βιοτεχνική, εμπορική δραστηριότητα, καθώς και η απασχόληση των μισθωτών, εκτός από εκείνες τις επιχειρήσεις που νόμιμα λειτουργούν την Κυριακή» επισημαίνει το υπουργείο. Διαβάστε παρακάτω...

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας διευκρινίζει ότι:

Για τους μισθωτούς που θα απασχοληθούν κατά την ημέρα αυτή, εάν αμείβονται με ημερομίσθιο, θα πρέπει να λάβουν το καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εάν αμείβονται με μισθό, α) οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που λειτουργούν νόμιμα κατά τις Κυριακές και αργίες δικαιούνται προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους, για όσες ώρες απασχοληθούν και όχι άλλη αμοιβή, διότι η αμοιβή για την αργία περιλαμβάνεται στο μηνιαίο μισθό, β) αν οι μισθωτοί απασχοληθούν σε επιχειρήσεις που αργούν κατά τις Κυριακές και τις αργίες, δικαιούνται να λάβουν το 1/25 καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους και προσαύξηση 75%, που θα υπολογιστεί στο νόμιμο ωρομίσθιό τους για όσες ώρες απασχοληθούν.

Εάν δεν λειτουργήσει η επιχείρηση, καταβάλλεται στους μισθωτούς που αμείβονται με ημερομίσθιο, το σύνηθες καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους, χωρίς καμία προσαύξηση. Στους μισθωτούς που αμείβονται με μισθό, δεν οφείλεται κάτι, πέραν του μηνιαίου μισθού.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα αρμόδια κατά τόπους Τμήματα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, προκειμένου να ενημερωθούν για τα δικαιώματά τους. Επίσης, μπορούν να προβαίνουν σε επώνυμες ή ανώνυμες καταγγελίες στον τηλεφωνικό αριθμό 15512. Το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αναφέρει ότι, έχοντας ως κορυφαία προτεραιότητα την καταπολέμηση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων, θα αξιοποιήσει όλες τις διαθέσιμες δυνατότητες για την πλήρη εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας.

Αναδρομικά: Αυτοί δικαιούνται να πάρουν από 110 ευρώ τον μήνα!

Αναδρομικά: Ευχάριστη έκπληξη καθώς ανακοινώθηκε ποιοι θα παίρνουν από 110 ευρώ τον μήνα! Σας αφορά όλους! Δείτε επίσης ποιοι δικαιούνται από 10 έως 48 μήνες!

Αναδρομικά που κατά μέσο όρο βγαίνουν στα 110 ευρώ το μήνα έρχονται για περισσότερους από 80.000 νέους συνταξιούχους που βγήκαν με το νόμο Κατρούγκαλου έχοντας ασφάλιση σε δυο ή περισσότερα Ταμεία, είτε με διαδοχικούς χρόνους είτε και με παράλληλη ασφάλιση, ενώ όσοι κάνουν αιτήσεις από εδώ και πέρα κερδίζουν και μείωση ορίων ηλικίας ως και 7 χρόνια, με σύνταξη στα 60 αντί 67.

Το ποσό που έρχεται στις συντάξεις θα πιστωθεί αναδρομικά από την ημερομηνία που συνταξιοδοτήθηκαν όσοι είχαν διαδοχική ή παράλληλη ασφάλιση και ο χρόνος αυτός δεν αξιοποιήθηκε επαρκώς για τους ασφαλισμένους.

Με το νόμο Κατρούγκαλου έχουν βγει μέχρι σήμερα πάνω από 220.000 συντάξεις. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, 1 στις 2 ή 1 στις 3 (τουλάχιστον) είναι με χρόνο διαδοχικής ή και παράλληλης ασφάλισης, δηλαδή πάνω από 80.000 συνταξιούχοι θα έχουν νέο -καλύτερο από πριν- υπολογισμό σύνταξης.

Όπως γράφει ο Ελεύθερος Τύπος, τα ένσημα που έχουν πληρώσει στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου οι ασφαλισμένοι, είτε με διαδοχική ασφάλιση (δηλαδή με εναλλαγή Ταμείων σε διαφορετικές περιόδους) είτε και με παράλληλη ασφάλιση (δηλαδή με εισφορές ταυτόχρονα σε δυο Ταμεία για την ίδια χρονική περίοδο), μπορούν να αξιοποιηθούν με δυο τρόπους!

Ποιοι είναι οι δύο τρόποι;

Για να πάρουν σύνταξη με μικρότερο όριο ηλικίας επιλέγοντας όσο χρόνο χρειάζονται από τη διαδοχική ή την παράλληλη ασφάλιση.

Για να προσαυξήσουν τη σύνταξη με το χρόνο της διαδοχικής, ή της παράλληλης ασφάλισης που δεν θα τους χρησιμεύσει για το όριο ηλικίας.

Ο συνδυασμός των δυο επιλογών οδηγεί ντε φάκτο σε αύξηση συντάξεων που φτάνει κατά μέσο όρο στα 110 ευρώ το μήνα.

Αυτή τη μεταβολή θα την έχουν όσοι αποχώρησαν από 13/5/2016 και μετά, έχοντας διαδοχικό, ή και παράλληλο χρόνο ασφάλισης.

Ο ΕΦΚΑ θα εκδώσει νέα εφαρμοστική εγκύκλιο και σε αυτήν θα ξεκαθαρίζεται αν ο επανυπολογισμός των συντάξεων με διαδοχική και παράλληλη ασφάλιση θα γίνει οίκοθεν, δηλαδή από τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, ή κατόπιν αιτήσεων των συνταξιούχων που αποχώρησαν μετά τις 13/5/2016.

Από το νέο καθεστώς της διαδοχικής και παράλληλης ασφάλισης, μένουν εκτός -μέχρι νεωτέρας οδηγίας- οι παλαιοί συνταξιούχοι. Στην εγκύκλιο Πετρόπουλου δεν γίνεται καμία αναφορά σε παλιές πριν από τις 13/5/2016 εκδοθείσες συντάξεις, ενώ στην οδηγία του ΕΦΚΑ αναφέρεται ότι οι αλλαγές της εγκυκλίου θα ισχύσουν αναδρομικά από 13/5/2016 και μετά.

Δείτε περισσότερα κοινωνικά θέματα με ένα μόνο κλικ

ΠΗΓΗ www.lifo.gr