Παναγία των Παρισίων: Οι θησαυροί που χάθηκαν από τις φλόγες, ραγίζουν καρδιές!

Συγκλονισμένη είναι όλη η Ευρώπη...

Παναγία των Παρισίων: Οι θησαυροί που χάθηκαν από τις φλόγες, ραγίζουν καρδιές!

Συγκλονισμένη είναι όλη η Ευρώπη από την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων, στον Καθεδρικό ναό-σύμβολο της γαλλικής πρωτεύουσας, παραδόθηκε στις φλόγες, ενώ εκατοντάδες πυροσβέστες έδωσαν τιτάνια μάχη να ελέγξουν την πύρινη λαίλαπα. Οι θησαυροί που χάθηκαν στις φλόγες ραγίζουν καρδιές.

Στις 10 το βράδυ, το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας δημοσιοποιεί το χειρότερο σενάριο που μπορούσε να προκύψει. «Δεν είναι σίγουρο ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε τη φωτιά», αναφέρει ενδεικτικά, ενισχύοντας την αγωνία και τον τρόμο που προκαλούσε η πιθανή ολική καταστροφή του εμβληματικού ναού. Λίγη ώρα αργότερα, μία μεγάλη νίκη έχει επιτευχθεί. Διαβάστε παρακάτω...

Παρ' ότι η ξύλινη στέγη έχει καταστραφεί ολοσχερώς και το εσωτερικό έχει υποστεί μεγάλες ζημιές από τον καπνό και τις φλόγες, γίνεται γνωστό ότι το κυρίως κτίριο θα παραμείνει όρθιο και ότι θα αποτραπεί η ολοκληρωτική καταστροφή του.

Ωστόσο, αρκετοί θησαυροί που είχαν μείνει ακάθεκτοι στον χρόνο, χάθηκαν.

Εκτός από τις ζημιές στο σκελετό του κτηρίου, κατέρρευσε το βέλος του καθεδρικού ναού, ύψους 93 μέτρων, που είχε προστεθεί το 1859-60.

Επίσης, έλιωσε ο χάλκινος κόκκορας που βρισκόταν στην κορυφή του βέλους. Στο εσωτερικό του φυλάσσονταν, σύμφωνα με την Εκκλησία, λείψανα της Αγίας Γενεβιέβης και του Αγίου Διονυσίου, καθώς και ένα τμήμα από το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, τα οποία προστάτευαν τους Παριζιάνους.

Σημαντικές ζημιές έχει υποστεί και ο θόλος, ένα μέρος του οποίου κατέρρευσε, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής υπηρεσίας Γκαμπριέλ Πλις. «Ο θόλος θα αντέξει» ήταν η δήλωση του υπουργού Πολιτισμού Φρανκ Ριστέρ.

Βέβαια, αρκετοί θησαυροί σώθηκαν.

Tο πελώριο εκκλησιαστικό όργανο του 15ου αιώνα με τις πέντε σειρές πλήκτρων και τους 8.000 σωλήνες σώθηκε, αν και καλύφθηκε από σοβάδες, σκόνη και νερό. Επίσης, το μικρό εκκλησιαστικό όργανο, που βρισκόταν ακριβώς κάτω από το βέλος, υπέστη σοβαρές ζημιές από τη φωτιά.

Τα δύο κωδωνοστάσια, που φιλοξενούν τις τέσσερις καμπάνες του καθεδρικού σώθηκαν. Μια ενδεχόμενη κατάρρευσή τους θα σήμαινε ανεπανόρθωτη καταστροφή για το κτίριο, αφού θα σωριάζονταν πάνω του δεκάδες τόνοι μπρούτζου – η μεγαλύτερη από τις καμπάνες ζυγίζει 13 τόνους.

Σώθηκε επίσης ένα από τα σημαντικότερα λείψανα του χριστιανισμού, το Ακάνθινο Στεφάνι του Χριστού, διαμέτρου 21 εκατοστών. Μαζί με αυτό, γλίτωσαν από τις φλόγες ένα κομματάκι Τίμιου Ξύλου και ένα καρφί από τον σταυρό.

Σώθηκαν και όλα τα έργα τέχνης, μοναδικοί θησαυροί του καθεδρικού, όπως η Επίσκεψη, ο μπαρόκ πίνακας του Ζαν Ζουβενέ (1716). Η μνημειώδης Πιετά του γλύπτη Νικολά Κουστού, πίσω από την Αγία Τράπεζα, με την Παρθένο να κρατά στην αγκαλία της το σώμα του Ιησού μετά την Αποκαθήλωση, βγήκε ανέπαφη. Το έργο φιλοτεχνήθηκε μεταξύ 1712-1728, κατά παραγγελία του Λουβοδίκου ΙΔ΄, κατόπιν επιθυμίας του πατέρα του.

Τα δεκαέξι αγάλματα των Αποστόλων και των Ευαγγελιστών, που κοσμούσαν τη στέγη, είχαν μόλις σταλεί στο Περιγκέ προκειμένου να συντηρηθούν και δεν έπαθαν απολύτως τίποτα. Τα αγάλματα είχαν τοποθετηθεί εκεί την περίοδο που κατασκευαζόταν το βέλος από τον Βιολέ-λε-Ντικ.

Οι τρεις ρόδακες, τα βιτρό που κατασκευάστηκαν τον 13ο αιώνα, γλίτωσαν παρά τις αρχικές φήμες που τα ήθελαν να έχουν διαλυθεί. Οι ρόδακες της βόρειας και της νότιας πλευρές, οι δύο μεγαλύτεροι, έχουν διάμετρο 13 μέτρα.

Παναγιά των Παρισιών: Τι συμβαίνει με τον άντρα και το κοριτσάκι που ψάχνουν όλοι;

Τι συμβαίνει με τον άντρα και το κοριτσάκι που ψάχνουν όλοι στην Παναγιά των Παρισίων;

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις μια ώρα πριν ξεσπάσει η καταστροφική πυρκαγιά και πολλοί την έχουν χαρακτηρίσει «ιστορική». Δημόσια έκκληση για να βρεθεί αυτός ο μπαμπάς με την κόρη του, κάνει μια χρήστης του twitter ανεβάζοντας αυτή τη φωτογραφία που έγινε viral έξω από την Παναγία των Παρισίων. Διαβάστε παρακάτω...

Η φωτογραφία τραβήχτηκε μόλις μια ώρα πριν ξεσπάσει η καταστροφική φωτιά, όπως αναφέρει στην ανάρτησή της η 23χρονη τουρίστρια Μπρουκ Γουίνδσορ, και πολλοί άλλοι ακόμη την χαρακτηρίζουν «ιστορική».

Παναγιά των Παρισιών: Τι συμβαίνει με τον άντρα και το κοριτσάκι που ψάχνουν όλοι;

«Έβγαλα αυτή τη φωτογραφία την ώρα που φεύγαμε από την Παναγία των Παρισίων, περίπου μια ώρα πριν πιάσει φωτιά. Ήμουν έτοιμη να πάω στον μπαμπά να ρωτήσω εάν την ήθελε. Τώρα εύχομαι να το είχα κάνει. Twitter, αν έχεις μαγικές ικανότητες, σε παρακαλώ βοήθησέ τον να τη βρει», έγραψε.

Πάνω από 97.000 άτομα έχουν κάνει share τη φωτογραφία , ενώ είχε συγκεντρώσει περισσότερα από 194.000 like.

Η ίδια, μιλώντας στο BBC, λέει ότι δεν γνωρίζει τίποτα για τους πρωταγωνιστές της φωτογραφίας, ούτε εάν τελικά είναι πατέρας και κόρη, απλά αυτό είναι αυτό που αισθάνθηκε από τη μεταξύ τους χημεία.

Παναγιά των Παρισιών: Τι συμβαίνει με τον άντρα και το κοριτσάκι που ψάχνουν όλοι;

«Αν ήμουν εγώ, θα ήθελα να έχω αυτή την ανάμνηση. Ελπίζω να αισθάνεται το ίδιο», είπε.

Η νεαρή γυναίκα δήλωσε ότι στεκόταν ανάμεσα σε χιλιάδες ανθρώπους στους δρόμους γύρω από τον καθεδρικό ναό, παρακολουθώντας με τρόμο τις φλόγες που τον «αγκάλιαζαν»

«Παρακολουθούσαμε σοκαρισμένοι και συντετριμμένοι με όλο το υπόλοιπο Παρίσι», δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο.

Θρίλερ στην Παναγιά των Παρισίων: Αυτός είναι ο λόγος που ξεκίνησε η φωτιά!

Θρίλερ με το τι συνέβη τελικά στην Παναγιά των Παρισίων! Ποιος είναι ο λόγος που ξεκίνησε η φωτιά; Αποκάλυψη τώρα!

Την εκδοχή αυτή εξετάζουν οι αρχές καθώς οι εργασίες στον ναό είχαν σταματήσει 1,5 ώρα πριν τη φωτιά - Οι τρεις ανελκυστήρες είχαν τοποθετηθεί για να διεκολύνουν τους τεχνίτες στα έργα στην Παναγία των Παρισίων.

Τα ίχνη μιας πυρκαγιάς που θα μείνει στην ιστορία των Παρισίων αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης προσπαθούν να εντοπίσουν οι δικαστικές και αστυνομικές αρχές στην πόλη του φωτός. Εκατοντάδες άνδρες και γυναίκες της δικαστικής αστυνομίας στο Παρίσι έχουν αναλάβει να διαλευκάνουν τις αιτίες της πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων, έχοντας προς το παρόν ανακρίνει περισσότερους από τριάντα πολίτες.

Σαράντα αξιωματικοί της δικαστικής αστυνομίας προσπαθούν να εντοπίσουν τους λόγους της ανυπολόγιστης καταστροφής ενός ιστορικού μνημείου της Ευρώπης, με τις πρώτες πληροφορίες από το Παρίσι να κάνουν λόγο για μια σειρά λαθών που είχαν ως αποτέλεσμα ο καθεδρικός ναός των Παρισίων με ιστορία άνω των 800 ετών,να παραδοθεί στις φλόγες.

Σύμφωνα με τις πρώτες καταθέσεις στις δικαστικές αρχές της χώρας, οι υπεύθυνοι ασφαλείας της Notre Dame, εντόπισαν καπνό, στην πλευρά του ναού που βρίσκεται προς τον ποταμό Σηκουάνα και ενημέρωσαν τις αρχές περίπου στις 18.05 ώρα Γαλλίας. Οι πρώτοι πυροσβέστες που έφθασαν λίγο αργότερα στο Ιλ ντε λα Σιτέ, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτε, καθώς η φωτιά είχε ήδη επεκταθεί εντός του ναού και ζήτησαν ενισχύσεις.

Το μεγάλο μνημείο δεν καταστράφηκε τελειώς αλλά θα πάρει καιρό να αποκατασταθεί. Είναι πολύ θετικό ότι ήδη έχουν μαζευτεί αρκετά χρήματα από δωρεές και να θυμίσουμε ότι κειμήλια της Παναγιάς των Παρισίων έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.