Έκτακτο! Αυτοκτόνησε πασίγνωστος πολιτικός!

Θλίψη στην πολιτική!

Έκτακτο! Αυτοκτόνησε πασίγνωστος πολιτικός!

Πένθος στην πολιτική σκηνή, αφού βρέθηκε νεκρός ένας πολύ σημαντικός πολιτικός!


Ο λόγος για τον πρώην προέδρου του Περού, 'Αλαν Γκαρσία Πέρες, που αυτοκτόνησε, όταν αστυνομικοί πήγαν στο σπίτι του να τον συλλάβουν. Διαβάστε παρακάτω...

Ο Γκαρσία, που βρισκόταν στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για δωροδοκία, αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό, ενώ οι αστυνομικοί έφταναν σπίτι του για να του περάσουν χειροπέδες. Αμέσως μετά, διακομίσθηκε σε νοσοκομείο της Λίμα, γράφει η El Comercio, όπου και εξέπνευσε. Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου, ο Άλαν Γκαρσία είχε διαμπερές τραύμα από σφαίρα στο κρανίο.

Οι αρχές ερευνούσαν εις βάρος του κατηγορίες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και δωροδοκία, στο πλαίσιο σκανδάλου διαφθοράς.

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, 'Αλαν Γκαρσία Πέρες

Ο Εράσμο Ρέινα, δικηγόρος του Γκαρσία είπε στους δημοσιογράφους ότι μετά τον πυροβολισμό, η κατάσταση της υγείας του πρώην προέδρου ήταν «εύθραυστη». «Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται στο χειρουργείο. Ας προσευχηθούμε στον Θεό να του δίνει δύναμη», είχε αναφέρει πριν τελικά εκπνεύσει.


Ποιος ήταν ο Άλαν Γκαρσία

Ο Άλαν Γκαρσία εξελέγη πρόεδρος του Περού δύο φορές. Την πρώτη, από το 1985 έως το 1990, ως επικεφαλής του άλλοτε πανίσχυρου εθνικιστικού κόμματος Arpa. Τη δεύτερη φορά εξελέγη το 2006, ενώ στο μεταξύ είχε τροποποιήσει τις θέσεις του, δηλώνοντας υποστηρικτής της ελεύθερης αγοράς.

Ο Γκαρσία βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας που συνδέεται με την κατασκευαστική εταιρεία της Βραζιλίας Odebrecht. Η εταιρεία προκάλεσε «σεισμό» όταν παραδέχθηκε δημόσια το 2016 ότι κατάφερε να εξασφαλίσει κερδοφόρες συμβάσεις στην περιοχή με δωροδοκίες.

Μετά από συμφωνία με το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, η εταιρεία ομολόγησε ότι κατέβαλε δωροδοκίες 800 εκατομμυρίων δολαρίων σε όλη τη Λατινή Αμερική, σε αντάλλαγμα μεγάλων συμβάσεων για υποδομές.

Πέρυσι, ο Γκαρσία ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ουρουγουάη, αφότου του απαγορεύτηκε να εγκαταλείψει τη χώρα. Η Ουρουγουάη αρνήθηκε το αίτημά του. Ο ίδιος επανειλημμένα είχε αρνηθεί τις κατηγορίες.

Τι είχαμε γράψει νωρίτερα για το συμβάν

Ο πρώην πρόεδρος του Περού, Αλαν Γκαρσία, αυτοπυροβολήθηκε στο λαιμό στιγμές πριν τον συλλάβει η Αστυνομία, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ και πηγές προσκείμενες στις Αρχές.

Οι αξιωματικοί τον μετέφεραν στο νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο Γκαρσία κατηγορείται ότι έλαβε μίζες από βραζιλιάνικη κατασκευαστική εταιρεία, αν και ο ίδιος το αρνείται.

Οι αστυνομικοί επρόκειτο να τον συλλάβουν με αφορμή αυτές τις κατηγορίες, όμως ο Περουβιανός πολιτικός προέβη σε απόπειρα αυτοκτονίας πριν προλάβουν να του περάσου χειροπέδες.

Ο Γκαρσία ήταν πρόεδρος του Περού από το 1985 έως το 1990 και επανεξελέγη το 2006, παραμένοντας σε αυτό το αξίωμα έως το 2011.

undefined

Οι ανακριτές λένε ότι κατά τη διάρκεια της δεύτερης θητείας του δωροδοκήθηκε από την εταιρεία Οντεμπρεχτ για έργο κατασκευής γραμμής μετρό στην πρωτεύουσα Λίμα

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι κατέβαλε το ποσό των 23 εκατομμύριων δολαρίων σε δωροδοκίες στο Περού από το 2004. Ο Γκαρσία έχει δηλώσει ότι είναι θύμα πολιτικής δίωξης.

Πηγή: BBC