Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι; Αυτή είναι η τιμή για το αρνί!

Δείτε τις τιμές για το αρνί!

Πόσο θα κοστίσει φέτος το πασχαλινό τραπέζι; Αυτή είναι η τιμή για το αρνί!
ΚΟΙΝΩΝΙΑ 19.04.2019 16:55

Στα περσινά επίπεδα θα διατηρήσουν και φέτος τις τιμές των αμνοεριφίων ενόψει των εορτών του Πάσχα οι κρεοπώλες,

δηλαδή στα 4,80-5 ευρώ/κιλό στον παραγωγό και ώς 9 ευρώ/κιλό για τους καταναλωτές, όπως επισήμαναν σήμερα, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι εκπρόσωποί τους. Διαβάστε παρακάτω...

Ο δε κτηνοτρόφοι δηλώνουν πως εξακολουθούν να «παλεύουν» για κάτι καλύτερο, αφού τα τελευταία χρόνια «μπαίνουν μέσα» πουλώντας κάτω από το κόστος παραγωγής, όπως υποστηρίζουν.

Σε κοινή τους συνέντευξη Τύπου, που έγινε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΕΘ), τόσο οι εκπρόσωποι του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, όσο και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), δήλωσαν ότι «οτιδήποτε πωλείται σε τιμή κάτω των 8 ευρώ/κιλό, θα πρέπει να προβληματίσει τους καταναλωτές, ιδίως εάν το προϊόν υποστηρίζεται ότι είναι ελληνικής προέλευσης».


Αφού τόνισαν αμφότεροι ότι θα υπάρξει επάρκεια στην αγορά ενόψει των εορτών του Πάσχα, ο πρόεδρος της ΠΕΚ, Στέργιος Κύρτσιος, δήλωσε ωστόσο ότι «τα αρνιά θα είναι λιγότερα, έναντι των κατσικιών, αφού λόγω του εορτασμού του Πάσχα των καθολικών νωρίτερα, έγιναν αρκετές εξαγωγές». Βέβαια, ο πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Σάββας Κεσίδης, έσπευσε να επισημάνει ότι «παρά τις εξαγωγές που έγιναν, η προσφερόμενη ποσότητα αρνιών στο καταναλωτικό κοινό, επαρκεί για να καλυφθούν οι ανάγκες».

«Προσοχή στις παραπλανητικές επικοινωνιακές τακτικές»
Την προσοχή του καταναλωτικού κοινού σε σχέση με τις «παραπλανητικές» -όπως υποστηρίζουν- επικοινωνιακές τακτικές που ακολουθούνται από πολυεθνικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τις εορτές του Πάσχα, επέστησαν οι προαναφερόμενοι άντρες, με τον πρόεδρο της ΠΕΚ να τονίζει δε,"δεν μπορεί να πωλούνται ελληνικά και φρεσκοσφαγμένα αμνοερίφια, σε σούπερ μάρκετ, στην τιμή των 5 ευρώ/κιλό, αφού αυτό ακριβώς είναι το κόστος παραγωγής για τον κτηνοτρόφο αυτή την περίοδο του έτους".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του σωματείου κρεοπωλών νομού Θεσσαλονίκης επισήμανε ότι ακόμη και τα εισαγόμενα αμνοερίφια, με τα περισσότερα να έρχονται από την Ρουμανία, «εάν είναι ποιοτικά και φρέσκα, δεν μπορούν να πωλούνται κάτω των 6 ευρώ/κιλό. Οι πολύ χαμηλές τιμές θα πρέπει να βάζουν τον καταναλωτή σε σκέψεις, ενώ θα πρέπει να κινητοποιούν και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους, γιατί η μόνη εξήγηση είναι πως "περνάνε κρέατα" από τα σύνορα, χωρίς να γίνονται οι επιβεβλημένοι έλεγχοι».

Στο πλαίσιο αυτό, κρεοπώλες και κτηνοτρόφοι, ζήτησαν από την πολιτεία να εντείνει τους ελέγχους που πραγματοποιούνται στην αγορά ενόψει Πάσχα, καλώντας δε τους καταναλωτές να δώσουν την "ψήφο" εμπιστοσύνης τους στα ελληνικά προϊόντα, αλλά και να είναι "καχύποπτοι" ως προς την ποιότητα προϊόντων που πωλούνται σε σημαντικά χαμηλές τιμές.

Ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Κρεοπωλών Νομού Θεσσαλονίκης, Νϊκος Βαλαβανίδης, επισήμανε ότι η συζήτηση δεν πρέπει να αφορά μόνο τις τιμές αλλά και την ποιότητα των κρεάτων και τόνισε ότι «είναι άλλο το φρέσκο κρέας και άλλο το φρεσκοκατεψυγμένο, όπως και άλλο είναι το άγριο κατσικάκι και άλλο το βελτιωμένο, άλλο το αρνάκι γάλακτος και άλλο το αρνάκι εκτροφής».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος σημείωσε: «Ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενημερωμένος, επιμένουμε στην ιχνηλασιμότητα των κρεάτων και στην ποιοτική ταξινόμηση, που βάσει νόμου θα έπρεπε να εφαρμόζεται από το 2014, κάτι που ωστόσο ακόμη δεν γίνεται. Τα ζώα θα πρέπει από το σφαγείο ακόμη και μετά την κρεοσκόπηση να ταξινομούνται ποιοτικά και αυτό, με τις ανάλογες σημάνσεις, να είναι ορατό στον καταναλωτή. Μόνο έτσι θα υπάρχει σωστή ενημέρωση, διαφάνεια στην αγορά και θα αποφεύγονται η παραπλάνηση του κοινού και η αισχροκέρδεια».

Τα κρεοπωλεία άντεξαν στην κρίση...η κτηνοτροφία συρρικνώνεται
«Για να μην μπαίνουμε μέσα, θα πρέπει να πουλάμε αμνοερίφια στην τιμή των 5-6 ευρώ/κιλό», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κύτρσιος και επισημαίνοντας ότι τα τελευταία τρία χρόνια τουλάχιστον «βρισκόμαστε κάθε Πάσχα ζημιωμένοι», ο πρόεδρος της ΠΕΚ γνωστοποίησε ότι τα τελευταία τέσσερα/πέντε χρόνια έχει φύγει από τον κλάδο περίπου το 40% των Ελλήνων κτηνοτρόφων.

Μειούμενες βαίνουν οι παραγγελίες αμνοεριφίων στα κρεοπωλεία του νομού, επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Κεσίδης, τονίζοντας ότι την τελευταία πενταετία «τζίρος και παραγγελίες έχουν μειωθεί 20% τουλάχιστον».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζοντας ότι ο Έλληνας κρεοπώλης έχει «κατά βάση πτυχίο και έχει εξελίξει το επάγγελμα, προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις», ο κ. Κεσίδης τόνισε ότι παρά και τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ενώ το 2014 υπήρχαν 1.056 μαγαζιά που ασχολούνταν με την λιανική πώληση κρέατος, σήμερα υπάρχουν 916 καταστήματα. «Είναι μια μείωση της τάξης του 20% που σημαίνει ότι το καταναλωτικό κοινό, παρά την κρίση, στηρίζει το ελληνικό κρεοπωλείο» υπογράμμισε.

«Οι κρεοπώλες είμαστε αυτοί που με τις πληροφορίες που δίνουμε μέσω των ζυγιστικών και ταμειακών μηχανών, ενημερώνουμε το καταναλωτικό κοινό. Ζητάμε από το αρμόδιο υπουργείο την άμεση λειτουργία του συστήματος "Άρτεμις" για την ιχνηλασιμότητα των προϊόντων ζωϊκής προέλευσης, όπως επίσης και την ποιοτική ταξινόμηση των κρεάτων, έχουμε στείλει υπομνήματα με συγκεκριμένες προτάσεις αλλά αποτέλεσμα δεν υπάρχει» πρόσθεσε ο κ. Κεσίδης.

Παρών στη συνέντευξη ήταν και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Ζορπίδης και μεταξύ άλλων παρότρυνε του καταναλωτές να προτιμήσουν τα ελληνικά αμνοερίφια, αλλά και τους κρεοπώλες και κτηνοτρόφους «να πουλήσουν όσο πιο οικονομικά γίνεται».


Προειδοποίηση από τον ΕΦΕΤ: Αυτά τα πασχαλινά τρόφιμα περιέχουν τα περισσότερα συντηρητικά!

Ο ΕΦΕΤ προειδοποιεί για τα πασχαλινά τρόφιμα τα οποία περιέχουν τα περισσότερα συντηρητικά!

Τι πρέπει να προσέξουμε;


Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας διενεργεί ελέγχους στην Πασχαλινή αγορά για να μετρήσει τα συντηρητικά των τροφίμων που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα

Τα συντηρητικά στα τρόφιμα που καταναλώνονται ιδιαίτερα την περίοδο της Σαρακοστής και του Πάσχα βρίσκονται, αυτό τον καιρό, στο στόχαστρο των ελέγχων που διενεργεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην Πασχαλινή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, από τις αρχές Μαρτίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 62 δειγματοληψίες, σε όλη την Περιφέρεια, σε συγκεκριμένα είδη τροφίμων που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των ειδών όπου πραγματοποιούνται έλεγχοι σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ.

“Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι τα συσκευασμένα τσουρέκια, οι βαφές αυγών, ορισμένα είδη τουρσιών, αποξηραμένα φρούτα, αρτοποιήματα και είδη ζαχαροπλαστικής, συσκευασμένες και χύμα παρασκευασμένες σαλάτες, όπως ο ταραμάς και η τυροσαλάτα” εξηγεί στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας. Γνωστοποιεί, παράλληλα, ότι τα δείγματα αποστέλλονται για έλεγχο στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του Κράτους καθώς υπεγράφη πρωτόκολλο συνεργασίας, που προβλέπει τη λήψη 170 δειγμάτων διαφόρων κατηγοριών για όλο το έτος.

“Η συνεργασία της Περιφέρειας με τον ΕΦΕΤ ανανεώθηκε τον περασμένο Ιανουάριο και τα αποτελέσματα είναι πολύ θετικά καθώς αποφεύγονται τα φαινόμενα διπλών ελέγχων και αλληλοεπικαλύψεων και διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει καμία απολύτως σπατάλη πόρων, χωρίς έκπτωση στον έλεγχο των προϊόντων και την προστασία των καταναλωτών.

Ωστόσο στα προγράμματα των ελέγχων του ΕΦΕΤ δεν υπάρχουν όλα τα προϊόντα κάθε χρόνο γι αυτό και επιλέξαμε να προβούμε και σε δειγματοληψίες σε προϊόντα της Πασχαλινής αγοράς, σε συνεργασία με το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά και σε είδη που ζητούν οι ίδιοι οι παραγωγοί όπως το μέλι και το λάδι” τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Γιουτίκας.

Υπογραμμίζει, άλλωστε, ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν το χρονικό διάστημα από τις 22 Απριλίου ως τις 4 Μαϊου, που κορυφώνεται η κίνηση στην αγορά.

Μέχρι στιγμής, στη Χημική Υπηρεσία Κεντρικής Μακεδονίας του Γενικού Χημείου του κράτους έχουν σταλεί 43 δείγματα τροφίμων από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης και 19 από τις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες.

Το καλοκαίρι θα δοθεί έμφαση στους ελέγχους στα ελεύθερα αλκοόλης ποτά, ενώ σε τυριά, σαλάτες χύμα ή συσκευασμένες και αποξηραμένα φρούτα, έλεγχοι και δειγματοληψίες θα γίνονται όλο το χρόνο.

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Τραγωδία Νάυπλιο: Συγκλονίζει ο σύντροφός της 20χρονης που πέθανε! «Θα αρραβωνιαζόμασταν»!

Πάσχα 2019: Πότε θα λάβετε το δώρο και πόσα χρήματα θα λάβετε;

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα στο Youweekly.gr!

TAGS
Share