Καιρός: Αφρικανική σκόνη σε όλη την χώρα! Πόσο θα διαρκέσει - πόσο επικίνδυνη είναι!

Μεγάλη προσοχή! Ενημερωθείτε και προστατευθείτε!

Καιρός: Αφρικανική σκόνη σε όλη την χώρα! Πόσο θα διαρκέσει - πόσο επικίνδυνη είναι!

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη να έχει απλωθεί σε όλη την χώρα! Πόσο θα διαρκέσει; Πόσο επικίνδυνη είναι; Δείτε αναλυτικά!

Το σκηνικό του καιρού για σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου συνθέτει ένα «κοκτέιλ» από συννεφιά, βροχές και πολλή αφρικανική σκόνη που αναμένεται να διαρκέσει όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Διαβάστε παρακάτω...

Πολύ υψηλά ποσοστά συγκέντρωσης αφρικανικής σκόνης σε Αθήνα, δυτική Ελλάδα(Κέρκυρα-Καλαμάτα), βόρεια Ελλάδα(Θεσσαλονίκη και Αλεξανδρούπολη), αλλά και στο Ηράκλειο της Κρήτης καταγράφουν οι προγνωστικοί χάρτες του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Ο κατακόρυφος άξονας των διαγραμμάτων δείχνει το υψόμετρο σε μέτρα και ο οριζόντιος τη συγκέντρωση της σκόνης σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.


Η σκόνη ακολουθεί την πορεία των θερμών αερίων μαζών που κινούνται προς τα Βαλκάνια και δεν αναμιγνύονται με τις ψυχρές επιφανειακές, αλλά καθώς είναι ελαφρύτερες κινούνται σε μεγαλύτερο υψόμετρο.

Η δορυφορική εικόνα δείχνει τη σημαντική συγκέντρωση σκόνης πάνω από τη χώρα μας που προέρχεται από τη Λιβύη και θα συνεχίσει να μας επηρεάζει, σύμφωνα με τα προγνωστικά, μέχρι και το Μεγάλο Σάββατο 27 Απριλίου 2019. Τι καιρό θα κάνει την Κυριακή του Πάσχα; Δείτε αναλυτικά

Δείτε τους αναλυτικούς χάρτες από το meteo.gr

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη
Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη




Από πού προέρχεται η σκόνη;


Με τη χρήση υπολογιστικών εργαλείων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ατμοσφαιρική κυκλοφορία, εντοπίζονται οι πηγές προέλευσης της σκόνης που επηρεάζει τη χώρα μας.

Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν τα τελευταία 24ωρα στην περιοχή της Λιβύης, λόγω του συνδυασμού των χαμηλών πιέσεων στη Δυτική Μεσόγειο με τις υψηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, οδηγεί στην ανύψωση μεγάλης ποσότητας σκόνης και μεταφορά της προς τη χώρα μας. Η καθίζηση της σκόνης τις επόμενες ώρες και φαινόμενα λασποβροχής θα μειώσουν εκ νέου την ορατότητα σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου 2019 κυρίως στη Νότια Ελλάδα.

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη


Στον xάρτη με αποχρώσεις του καφέ και του κόκκινου παρουσιάζεται η συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα το απόγευμα της Μεγάλης Τετάρτης και με βέλη η διεύθυνση και ταχύτητα του ανέμου σε ύψος 10 μέτρων. Αυτή η ροή αερίων μαζών θα ευθύνεται και για την αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας σε όλη τη χώρα παρότι η ηλιοφάνεια θα είναι περιορισμένη λόγω της σκόνης και των υψηλών νεφώσεων.

Άστατος είναι ο καιρός, με την αφρικανική σκόνη

Αφρικανική σκόνη: Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά;

«Όπως κάθε αιωρούμενο σωματίδιο, έτσι και η αφρικανική σκόνη, μπορεί να επιβαρύνει τους ανθρώπους που έχουν κάποια προβλήματα υγείας. Κυρίως τα συγκεκριμένα σωματίδια είναι επικίνδυνα στα άτομα που έχουν αναπνευστικά και χρόνια καρδιολογικά νοσήματα όπως το βρογχικό άσθμα, το ΧΑΠ καθώς και καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς κ.ο.κ.», αναφέρει μιλώντας στο cretapost, ο διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του ΠΑΓΝΗ, Νίκος Τζανάκης.

Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στις ευπαθείς ομάδες είναι, μεταξύ άλλων, δυσφορία, βήχας και ρινική συμφόρηση.

«Η αφρικανική σκόνη στους ανθρώπους που έχουν προβλήματα υγείας μπορεί να προκαλέσει έντονη δυσφορία, να επιδεινώσει τα συμπτώματα που ήδη υπάρχουν, να εμφανίσουν δύσπνοια, βήχα, ρινική συμφόρηση κτλ», επεσήμανε σχετικά ο κ. Τζανάκης ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη ομάδα ατόμων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

«Δεν θα πρέπει να γυμνάζονται ή να δουλεύουν σε εξωτερικό χώρο ώστε να μην εκτίθενται στην αφρικανική σκόνη», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.