ΕΦΕΤ: Απειλεί με κλείσιμο την θρυλική αγορά «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης!

Τι έχει συμβεί;

ΕΦΕΤ: Απειλεί με κλείσιμο την θρυλική αγορά «Καπάνι» της Θεσσαλονίκης!

Με λουκέτο απειλεί την θρυλική αγορά «Καπάνι» στην Θεσσαλονίκη, ο ΕΦΕΤ.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Πολυχρόνης Πολυχρονίου έστειλε αυστηρότατο μήνυμα προς τους καταστηματάρχες της αγοράς Βλάλη μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΦΕΤ Κεντρικής Μακεδονίας.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Πολυχρονίου σε δηλώσεις του ξεκαθάρισε προς τους καταστηματάρχες ότι εάν μετά τις εκλογές η αγορά του Καπανίου δεν ανασυσταθεί τότε θα κλείσει.

«Λίγες μέρες πριν την εορτή του Πάσχα, σεβόμενοι την αγορά, δηλώσαμε ότι ο ΕΦΕΤ δυσκολεύεται να εγγυηθεί την ασφάλεια των τροφίμων στη Δημοτική Αγορά Θεσσαλονίκης «ΚΑΠΑΝΙ» λόγω επιβαρυμένου περιβάλλοντος. Τα τρόφιμα εισέρχονται το πρωί ασφαλή και ποιοτικά και το βράδυ, αλλά κυρίως την επομένη το πρωί, δεν είναι», δήλωσε χαρακτηριστικά κ. Πολυχρονίου.

Όπως επισήμανε σύμφωνα με το voria.gr, «σήμερα είμαστε εδώ για να αποσύρουμε, με μία δήλωσή μας, την εμπιστοσύνη στα τρόφιμα που διακινούνται στο ΚΑΠΑΝΙ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους καταναλωτές, την αγοραστική κίνηση εκεί και τις επιχειρήσεις».

Μάλιστα σημείωσε ότι ο ΕΦΕΤ θα το πράξει αυτό ευθύς αμέσως εκτός εάν, πέρα από την αυστηρή ελεγκτική παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών εκεί, εξασφαλιστεί με μόνιμο τρόπο η υγιεινή και η ασφάλεια των τροφίμων στον χώρο.

Αναλυτικά τι ζητάει ο ΕΦΕΤ:
– Την ενίσχυση του νυχτερινού φωτισμού.

– Την αυστηρή και αποτελεσματική περιφρούρηση του χώρου τη νύχτα.

– Την επιδιόρθωση δαπέδων και οροφής.

– Τη συχνότερη αποκομιδή των απορριμμάτων την ημέρα.

– Την ενδυνάμωση του προγράμματος απεντόμωσης και προστασίας από τρωκτικά κλπ.

– Την κατάργηση των υπογείων αποθηκευτικών χώρων.

– Την προβολή των τροφίμων μόνο στη βάση των «ορθών πρακτικών» όπως αυτές από τον Νόμο προβλέπονται (ψυγεία, προθήκες, θερμοκρασίες κλπ).

– Τον ευπρεπισμό των καταστημάτων και την κατάλληλη κατάρτιση του προσωπικού.

– Την ενίσχυση των μέτρων καθαριότητας, πλύσης και γενικής υγιεινής του χώρου.

– Και ό,τι άλλο απαιτηθεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

«Εάν όλα αυτά μαζί δεν συμβούν, ΤΕΛΟΣ», σημείωσε ο κ. Πολυχρονίου.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «στην τελική, η φτωχολογιά, οι πολλοί δηλαδή, έχει εξίσου τα ίδια δικαιώματα στην ασφάλεια της διατροφής με την ελίτ, η οποία έχει ούτως ή άλλως και άλλες δυνατότητες. Ταυτόχρονα, ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι το ΚΑΠΑΝΙ, που βρίσκεται στη βιτρίνα της Θεσσαλονίκης, θα γίνει αντικείμενο δεσμευτικού διαλόγου της προεκλογικής περιόδου για τις τοπικές Αρχές, ώστε να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους. Διαφορετικά, πρέπει αμέσως μετά τις εκλογές το ΚΑΠΑΝΙ να κλείσει ή να εκσυγχρονιστεί πλήρως και οριστικά».

Κρέας-θάνατο κατάσχεσαν Ράμπο του ΣΔΟΕ!

Βόμβες για τη δημόσια υγεία ανακάλυψαν Ράμπο του ΣΔΟΕ σε παράνομες αποθήκες και κατάσχεσαν τόνους ακατάλληλων τροφίμων, αλλά και μία Porsche!

Όλα όσα ανέφερε το ρεπορτάζ του δελτίου ειδήσεων του STAR!

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων εντόπισαν:

► Σε υπαίθριο αποθηκευτικό χώρο επιχείρησης επεξεργασίας κρεάτων στο νομό Αττικής, εντόπισαν συσκευασίες κρεάτων και εντοσθίων σε απόψυξη για τις οποίες είχε παρέλθει κατά πολύ ο χρόνος διατηρησιμότητάς τους. Κλήθηκε άμεσα συνεργείο ελεγκτών του Ε.Φ.Ε.Τ., το οποίο εξέτασε τα σχετικά ευρήματα του ελέγχου και ακολούθως, από κοινού οι δυο Υπηρεσίες, προέβησαν στην κατάσχεση 549 κιλών εντέρων, εντοσθίων και κρέατος ως μη ασφαλή – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση, που προορίζονταν για την παραγωγή παρασκευασμάτων κρέατος. Σημειώνεται ότι οι χρησιμοποιηθείσες ποσότητες ακατάλληλων πρώτων υλών ήταν κατά πολύ μεγαλύτερες από αυτές που κατασχέθηκαν, καθώς κοντά στο σημείο ελέγχου εντοπίσθηκαν - εντός κάδου απορριμμάτων – υπολείμματα κενών συσκευασιών. Η νόμιμη εκπρόσωπος της επιχείρησης διέφυγε της σύλληψης.

Στο πλαίσιο του ανωτέρω ελέγχου, διαπιστώθηκε από τους ελεγκτές της Ε.Γ. Σ.Δ.Ο.Ε. ότι η ελεγχόμενη επιχείρηση χρησιμοποιούσε παράνομα, από το 2017 έως και την ημέρα του ελέγχου, πετρέλαιο θέρμανσης αντί κίνησης για τη λειτουργία της εγκατάστασης.

► Σε αποθηκευτικό χώρο στην Ανατολική Αττική, εντός του οποίου λειτουργούσε επιχείρηση εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού - Η/Υ και αναλώσιμων Η/Υ, εντοπίστηκε μεγάλη ποσότητα ακατάλληλου προς κατανάλωση... ηλιέλαιου, του οποίου είχε παρέλθει η ημερομηνία λήξης.

Κατασχέθηκαν:

1. Ποσότητα 3.230 λίτρων ηλιέλαιου και ελήφθησαν δείγματα από υπαλλήλους του Τμήματος Εμπορίου της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής για περαιτέρω ανάλυση,

2. Ένα φορτηγό όχημα με ελληνικές πινακίδες κυκλοφορίας που χρησιμοποιούνταν ως μέσο διακίνησης και διάθεσης του ακατάλληλου ηλιέλαιου,

3. Ένα πολυτελές όχημα (Porsche) με βουλγάρικες πινακίδες κυκλοφορίας.

Τέλος, στην ελεγχόμενη επιχείρηση εντοπίσθηκαν πλήθος φορολογικών στοιχείων με υπόνοια εικονικότητας, που αναφέρονται σε συναλλαγές άνω των 5 εκατομμυρίιων ευρώ, τα οποία κατασχέθηκαν για να αποσταλούν στην Α.Α.Δ.Ε. προς περαιτέρω αξιοποίηση και έλεγχο.

Μεγάλη προσοχή! Σταματήστε άμεσα να τρώτε γαρίδες! Επιστήμονες βρήκαν μέσα τους...

Τεράστια προσοχή χρειάζεται με τις γαρίδες, καθώς με αυτό που βρήκαν μέσα τους οι επιστήμονες θα πρέπει να σταματήσετε και να τις τρώτε!

Η αποκάλυψη προκάλεσε σοκ!

Oι επιστήμονες εντόπισαν κοκαΐνη μέσα σε γαρίδες οι οποίες ζουν στο αλμυρό νερό, όταν εξέτασαν διάφορους ποταμούς της Βρετανίας σχετικά με την παρουσία χημικών ουσιών στα νερά τους.

Οι ερευνητές εξέτασαν 15 τοποθεσίες από τα ποτάμια της ευρύτερης περιοχής του Σάφολκ. Από όλες τις τοποθεσίες μέσα στις γαρίδες που εξετάστηκαν βρέθηκαν ίχνη κοκαΐνης.

Άλλο ναρκωτικό που βρέθηκε σε αρκετές περιπτώσεις ήταν η κεταμίνη.

Σύμφωνα με τον Νίκ Μπιούρι, από το πανεπιστήμιο του Σάφολκ το οποίο συμμετείχε στη μελέτη, «το αν η παρουσία κοκαΐνης μέσα στα ζώα που ζουν στο νερό είναι ένα θέμα του Σάφολκ ή ένα ευρύτερο φαινόμενο που αφορά όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες χώρες χρειάζεται περισσότερη έρευνα».

«Τα ζητήματα περιβαλλοντικής υγείας έχουν πάρει μεγάλη δημοσιότητα εξαιτίας των προκλήσεων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή και την μικροπλαστική ρύπανση. Όμως οι επιπτώσεις "αόρατης" χημικής ρύπανσης, όπως τα ναρκωτικά, στην υγεία των άγριων ζωών είναι κάτι που απαιτεί περισσότερη προσοχή στο Ηνωμένο Βασίλειο».

Οι τοποθεσίες από τις οποίες συλλέχθηκαν και εξετάστηκαν οι γαρίδες βρίσκονται σε 5 ποτάμια της περιοχής του Σάφολκ.

Εκτός από ναρκωτικά, μέσα στις γαρίδες εντοπίστηκαν ίχνη από απαγορευμένα φυτοφάρμακα και φαρμακευτικές ουσίες.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που διεξήγαγαν την έρευνα, οι επιπτώσεις από τις ουσίες στην υγεία των ζώων «πιθανότατα είναι μικρές»

Ο Λέον Μπάρον από το Kings College του Λονδίνου λέει πως ο εντοπισμός των ναρκωτικών ήταν «κάτι που δεν είχαμε προβλέψει. Ίσως περιμέναμε να βρούμε κάτι τέτοιο σε αστικές περιοχές όπως το Λονδίνο, αλλά όχι σε μικρότερος αγροτικές περιοχές», λέει όσον αφορά την κοκαΐνη και προσθέτει πως «η παρουσία των φυτοφαρμάκων που έχουν απαγορευτεί εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι επίσης κάτι σημαντικό, καθώς η προέλευση τους παραμένει ασαφής». Σάλος με τα ελληνικά σουβλάκια! Από 1η Μαΐου ανεβαίνει η τιμή στα ύψη!