Πένθος! Πέθανε γνωστός συγγραφέας!

Τεράστια απώλεια...

Πένθος! Πέθανε γνωστός συγγραφέας!

Πέθανε γνωστός συγγραφέας, και την είδηση δημοσίευσε ο εκδοτικός του οίκος Derive Approdi στην σελίδα του στο Facebook.

«Με θλίψη και πόνο πληροφορούμε τον χαμό του Νάνι Μπαλεστρίνι. Μία απώλεια που δεν μπορεί να πληρωθεί όχι μόνον για εμάς», αναφέρεται στην ανακοίνωση του εκδοτικού οίκου.

Ποιητής, συγγραφέας και δοκιμιογράφος, ο Νάνι Μπαλεστρίνι γεννήθηκε στο Μιλάνο στις 2 Ιουλίου 1935. Από νωρίς συμμετείχε ενεργά σε όλες τις πρωτοποριακές κινήσεις της ιταλικής λογοτεχνίας και σε μαχητικά έντυπα των νέων ιδεών, όπως τα θρυλικά «Il Verri», « Quindici», «Alfabeta», «Zoom» και ήταν ένας από τους πρωταγωνιστές του λογοτεχνικού κινήματος «gruppo 63", που συγκόρμιζε τη μαχητικότητα του πολιτικού, μαρξιστικού, λόγου με την γλωσσική και δομική εξερεύνηση του εκφραστικού κώδικα του στρουκτουραλισμού. Έχετε διαβάσει και αυτό;

Ο Νάνι Μπαλεστρίνι

Κατέγραψε τις κοινωνικές μεταβολές και συγκρούσεις του ‘60, ‘70


Στο κίνημα, που ξεκίνησε με την ανθολογία «Οι νεότατοι» (I novissimi), που επιμελήθηκε το 1961 ο ίδιος ο Μπαλεστρίνι με τον Αλφρέντο Τζουλιάνι, αργότερα εξελίχθηκε και έμεινε στην ιστορία ως «Νέοπρωτοπορία» (Neoavanguardia) και περιλάμβανε ποιητικές μορφές όπως ο Κοράντο Κόστα, ο Τζουλιάνι και ο Εντοάρντο Σανγκουϊνέτι, συγγραφείς όπως ο Τζουζέπε Ποντίτζα και ο Αλμπέρτο Αρμπαζίνο, κριτικούς όπως ο Ουμπέρτο Έκο και ο Τζίλο Ντόρφλες και τελούσε υπό τη σκέπη της εκδότριας Ίνγκε Φελτρινέλι.

Στα έργα της σημαντικής αυτής πρωτοποριακής κίνησης αποτυπώθηκαν οι κοινωνικές μεταβολές της ιταλικής κοινωνίας στις δεκαετίες του 60 και του 70, όπως και οι πολιτικοί αγώνες για τον μετασχηματισμό των κοινωνικών δομών και της εργασίας, περνώντας από την ταραγμένη περίοδο των 'μολυβένιων χρόνων' της τρομοκρατίας και της πολιτικής σύγκρουσης.

Πολιτικά ανήσυχος


Από το 1969, ο πάντοτε πολιτικά ανήσυχος Μπαλεστρίνι προσέγγισε τις αιρετικές απόψεις των αριστερών κινημάτων και πλάι στον φίλο του Τόνι Νέγκρι αποτελεί ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της σημαντικής για τις πολιτικές εξελίξεις την επόμενη δεκαετία οργάνωσης Potere Operaio (Εργατική Εξουσία). Εμβληματικό παραμένει το βιβλίο του «Τα Θέλουμε Όλα», που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Στοχαστής.

Στο πογκρόμ της 7ης Απριλίου 1979, που οργανώθηκε από τις κρατικές υπηρεσίες μετά την απαγωγή του πρώην πρωθυπουργού Άλντο Μόρο (και κατέληξε μετά στην δολοφονία του) από τις Ερυθρές Ταξιαρχίες, ο Μπαλεστρίνι, μαζί με τον Νέγκρι και άλλους διανοούμενους, συνελήφθη, κρατήθηκε αυθαίρετα χωρίς δίκη για πολλά χρόνια και κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε ανατρεπτική οργάνωση και για τη δολοφονία του Μόρο, χωρίς αποδείξεις.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μπαλεστρίνι κατέφυγε στη Γαλλία έπειτα από μία περιπετειώδη πορεία μέσα από τα βουνά και επέστρεψε στην Ιταλία το 1984, όταν αποδείχθηκε η κρατική σκευωρία και αποσύρθηκαν λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων οι κατηγορίες εναντίον του. Τις δεινές τούτες εμπειρίες του (σε συνδυασμό με τις περιπέτειες των άλλων συντρόφων του) από το κίνημα και τη φυλακή καταγράφει ο ίδιος στο βιβλίο του «Οι Αόρατοι» που κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις Βιβλιοπέλαγος.

Ο Νάνι Μπαλεστρίνι παρέμεινε ως τα στερνά του ένας στρατευμένος στη διανόηση και τα κινήματα, ένας ακάματος αγγελιοφόρος της ανάγκης για διαρκή ανανέωση των ιδεών και της πολιτικής πράξης, σε ένα κοινό αισθητικό και πολιτικό πρωτοποριακό πλαίσιο, που ο συγκερασμός τους είναι αναγκαίος για τη διάπλαση της ελεύθερης και ισότιμης κοινωνίας του μέλλοντος.

Στα ελληνικά κυκλοφορούν τα βιβλία του , Furiosi (Απρόβλεπτες Εκδόσεις 2018), Καρμπόνια (Ελευθεριακή Κουλτούρα, 2017), Σάντοκαν (Βιβλιοπέλαγος 2017), Τα θέλουμε όλα (Στοχαστής 2006) και Αόρατοι (Βιβλιοπέλαγος 2005)

Θλίψη: Πέθανε ο Λουκάς Κούσουλας!

Πέθανε, σε ηλικία 90 ετών, ο συγγραφέας, ποιητής και φιλόλογος, ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, Λουκάς Κούσουλας.

Με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει τα συλλυπητήριά του

«Φιλόλογος, που υπηρέτησε στη Μέση Εκπαίδευση, ο Λουκάς Κούσουλας εμφανίστηκε στον χώρο της ποίησης το 1955 στο περιοδικό «Νέα Πορεία» της Θεσσαλονίκης. Ιδρυτικό μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, έχει εκδώσει δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα, ενώ συνεργάστηκε με τις εφημερίδες «Το Βήμα» και «Η Καθημερινή», καθώς και με πολλά λογοτεχνικά περιοδικά («Νέα Εστία», «Η Λέξη», «Το Δένδρο», «Πλανόδιον», κ.ά.)» σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου.

Για τον θάνατο του Λουκά Κούσουλα η Εταιρεία Συγγραφέων σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Βαθιά καλλιεργημένος και ευφυής, ο Λουκάς Κούσουλας εμφανίστηκε στον χώρο της ποίησης τη δεκαετία του 1950 και από τότε ποτέ δεν έπαψε να παρεμβαίνει με τον παιγνιώδη και αντισυμβατικό του λόγο και με δοκίμια, ποιήματα και διηγήματα, στη σύγχρονη λογοτεχνική ζωή του τόπου. Μακριά πάντα από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά βαθιά βυθισμένος στις λογοτεχνικές αναζητήσεις, δίδαξε κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη γλώσσα αλλά και την ανατροπή της σε μαθητές και φιλολόγους (μεταξύ άλλων και ως καθηγητής στην επιμόρφωση φιλολόγων). “Εγώ ό,τι έμαθα και ό,τι γράφω το έμαθα διαβάζοντας συναδέλφους λογοτέχνες”, όπως δήλωνε ο ίδιος, μην παραλείποντας να τονίζει πόσο σημαντική είναι η αίσθηση του χιούμορ στη φιλολογία, αλλά και στην αντίληψη της ζωής, εν γένει. Στους οικείους του εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια και τη συμπαράστασή μας».