ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την Έμπολα!

Τι ισχύει για την Ελλάδα;

ΠΟΥ: Παγκόσμιος συναγερμός για την Έμπολα!

Συναγερμός από την ΠΟΥ για την επιδημία Έμπολα. Παγκόσμιο το πρόβλημα. Τι ισχύει για την υγεία της Ελλάδας;

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συγκαλεί κατεπειγόντως την Παρασκευή, 14 Ιουνίου, την Επιτροπή αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων με αντικείμενο την επιδημία του Έμπολα που εξαπλώθηκε από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό στη γειτονική Ουγκάντα.

"Η Επιτροπή θα συνέλθει στις 14 Ιουνίου για να καθορίσει αν η επιδημία συνιστά κατεπείγουσα απειλή, διεθνούς βεληνεκούς, για τη δημόσια υγεία" και για να εισηγηθεί προτάσεις για τη διαχείριση της κρίσης αυτής, ανέφερε ο ΠΟΥ σε ένα μήνυμά του προς τα μέσα ενημέρωσης.

Αυτή θα είναι η τρίτη φορά που η ομάδα των ανεξάρτητων εμπειρογνωμών αποτιμά την κατάσταση. Η επιδημία ξέσπασε στη ΛΔ του Κονγκό πέρσι τον Αύγουστο και μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 2.062 κρούσματα. Από αυτούς τους ασθενείς, πάνω από τους μισούς, οι 1.390, πέθαναν.

Η ασθένεια εξαπλώθηκε αυτήν την εβδομάδα στην Ουγκάντα, όπου σήμερα ένα αγοράκι απεβίωσε ενώ έχουν επιβεβαιωθεί άλλα δύο κρούσματα.

Πηγή: protothema.gr

Φρίκη! Πέθαναν 31 παιδιά από...

Φρίκη προκαλεί η είδηση ότι πέθαναν 31 παιδιά από...

Δε πάει ο νου σας...

Συναγερμός έχει σημάνει στη βόρεια Ινδία, μετά τους θανάτους 31 παιδιών μέσα στις τελευταίες 10 ημέρες από οξεία εγκεφαλίτιδα. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η νόσος ενδέχεται να οφείλεται σε μια τοξίνη, που υπάρχει στα φρούτα λίτσι.

Οι θάνατοι αυτοί καταγράφηκαν στην περιοχή Μουζαφαρπούρ στο κρατίδιο Μπιχάρ, στην βόρεια Ινδία, η οποία είναι γνωστή για τις καλλιέργειες λίτσι, δήλωσαν σήμερα αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας.

Παρόμοια κρούσματα αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο στην ζώνη αυτή από τον Μάιο ως τον Ιούλιο, οπότε και είναι η περίοδος συγκομιδής λίτσι.

Ο αξιωματούχος των υπηρεσιών υγείας Άσοκ Κούμαρ Σινγκ ανέφερε στο AFP ότι 24 παιδιά υπέκυψαν κατά τη νοσηλεία τους στο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Sri Krishna και επτά άλλα σε ιδιωτικό νοσοκομείο από οξεία εγκεφαλίτιδα. Τα περισσότερα εξ αυτών είχαν παρουσιάσει υπογλυκαιμία.

«Οι υγειονομικές αρχές συνέστησαν οι γονείς να προσέχουν τα παιδιά τους όταν η θερμοκρασία την ημέρα ξεπερνάει τους 40 βαθμούς Κελσίου», επισήμανε ο Σινγκ, αναφερόμενος στο κύμα καύσωνα που πλήττει τη χώρα.

Τουλάχιστον άλλα 40 παιδιά που παραπονέθηκαν για παρόμοια συμπτώματα νοσηλεύονται τώρα. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να τα σώσουμε», σημείωσε υπεύθυνος του νοσοκομείου Sri Krishna.

Η τοξίνη ενδέχεται να μεταβάλει την παραγωγή γλυκόζης

Για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων, το Νέο Δελχί απέστειλε ειδικούς στην περιοχή για να συνδράμουν τις τοπικές αρχές.

Το ίδιο φαινόμενο με μοιραίες εγκεφαλίτιδες έχει σημειωθεί σε περιοχές που παράγουν λίτσι στο Βιετνάμ και στο Μπανγκλαντές, ενώ το 2014 η νόσος προκάλεσε τον θάνατο ενός αριθμού ρεκόρ 150 ανθρώπων στην Μουζαφαρπούρ και τα περίχωρά της.

Οι επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι οι θάνατοι αυτοί μπορεί να οφείλονται σε μια τοξίνη που υπάρχει στα κουκούτσια του λίτσι, η οποία πιστεύεται ότι ενδέχεται να μεταβάλει την παραγωγή γλυκόζης από τον οργανισμό και να προκαλεί υπογλυκαιμία.