Ταρακουνήθηκε η Αταλάντη! Πόσα Ρίχτερ ήταν ο σεισμός;

Έσκασε τώρα!

Ταρακουνήθηκε η Αταλάντη! Πόσα Ρίχτερ ήταν ο σεισμός;

Ταρακουνήθηκε η Αταλάντη, λίγο μετά τη 1 τα μεσάνυχτα, αφού ένας σεισμός έκανε την εμφάνισή του! Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Συγκεκριμένα, στις 00:54, έγινε σεισμός, μεγέθους 4,1 Ρίχτερ, σε απόσταση 8 χιλιόμετρα δυτικά-νοτιοδυτικά της Αταλάντης ,του νομού Φθιώτιδας, όπως κατέγραψαν οι σεισμογράφοι του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου.

Ταρακουνήθηκε η Αταλάντη! Πόσα Ρίχτερ ήταν ο σεισμός;

Τον σεισμό ανακοίνωσε πριν λίγο, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το Γεωδυναμικό ινστιτούτο, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος στα 14 χιλιόμετρα. Αναστάτωσε τους κατοίκους της Φθιώτιδας η δόνηση, που έγινε στα 102 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας.

Σεισμός χτύπησε την Κάρπαθο! Πόσα Ρίχτερ ήταν;

Σεισμός χτύπησε την Κάρπαθο και οι κάτοικοι ήταν ανάστατοι..... πόσα Ρίχτερ όμως ήταν η σεισμική δόνηση;

Στις 05:39 ώρα Ελλάδας, σημειώθηκε σεισμός, μεγέθους 3,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. Ο σεισμός είχε επίκεντρο 16 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Καρπάθου, στη θάλασσα.

Οι κάτοικοι του νησιού... ένιωσαν για τα καλά την σεισμική δόνηση, η οποία ωστόσο δεν ήταν ικανή για να τους ανησυχήσει. Είχε εστιακό βάθος 10 χιλιόμετρα περίπου και γι’ αυτό και έγινε αισθητός ο σεισμός. Ήταν χαμηλής έντασης ωστόσο και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, δεν έχουν αναφερθεί ζημιές ή τραυματισμοί.

Οι κάτοικοι έχουν συνηθίσει τελευταία στις σεισμικές δονήσεις, καθώς πριν ένα μήνα περίπου έζησαν έναν ισχυρό σεισμό, μεγέθους 4,9 Ρίχτερ.

Σεισμός: 4,7 Ρίχτερ! Πού χτύπησε ο Εγκέλαδος;

Σεισμός 4,7 Ρίχτερ χτύπησε και ο Εγκέλαδος έκανε την εμφάνισή του! Πού έγινε ο σεισμός;

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η σεισμική δόνηση σημειώθηκε πριν από λίγο στα σύνορα του Ιράν με το Ιράκ, 178 χιλιόμετρα μακρυά απο τη Βαγδάτη.

Όπως αναφέρει η αυτόματη λύση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Ινστιτούτου ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 10 χιλιομέτρων.

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ! Στη θάλασσα το επίκεντρο!

Σεισμός 6,4 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης με το επίκεντρο να βρίσκεται σε θαλάσσιο χώρο!

Η δόνηση αναστάτωσε τους σεισμολόγους!

Συγκεκριμένα Σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 07.39 ώρα Ελλάδας σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Ιαπωνίας, σύμφωνα με την προκαταρκτική μελέτη του Ευρωπαϊκού-Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου.

Το επίκεντρο του σεισμού εντοπίστηκε 657 χλμ. νότια της περιοχής Shizuoka-shi και το εστιακό του βάθος υπολογίστηκε στα 447 χιλιόμετρα.

Δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες ή ζημιές.

Οι σεισμοί στα Ελληνοαλβανικά συνδέονται με το ρήγμα που είχε δώσει 6,6 Ρίχτερ στα Γρεβενά;

Οι σεισμοί που έγινα το πρωί στα σύνορα με την Αλβανία συνδέονται με το ρήγμα που είχε δώσει 6,6 Ρίχτερ το 1995 στα Γρεβενά;

Τη σεισμική διέγερση στην περιοχή των Ελληνοαλβανικών συνόρων παρακολουθούν οι σεισμολόγοι, διευκρινίζοντας ότι είναι πολύ νωρίς ακόμη για ασφαλείς εκτιμήσεις.

Η σεισμική δραστηριότητα ξεκίνησε στις 07:26 το πρωί του Σαββάτου με ένα σεισμό 5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σύμφωνα με την αυτόματη μέτρηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών. «Ακολούθησε μία ακόμη σεισμική δόνηση 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 10 π.μ. αλλά και αρκετές μικρότερου μεγέθους», όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, (ΑΠΘ) Γιώργος Καρακαΐσης.

«Η σεισμική διέγερση συνεχίζεται, έχουν καταγραφεί περίπου δεκαπέντε, είκοσι μικρότεροι σεισμοί. Παρακολουθούμε και καταγράφουμε. Αν δεν περάσουν 48 ώρες δεν μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις», σημείωσε.

Δεν συνδέεται με το ρήγμα που έδωσε τον μεγάλο σεισμό το 1995 μεταξύ Κοζάνης και Γρεβενών

Ο καθηγητής Σεισμολογίας επισημαίνει ότι η σεισμική δραστηριότητα δεν συνδέεται με το σεισμικό ρήγμα που έδωσε τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε στις 13 Μαΐου του 1995 τα Γρεβενά και την Κοζάνη. «Καμιά σχέση δεν έχει με τον σεισμό Κοζάνης - Γρεβενών το 1995. Δεν συνδέεται με αυτό το ρήγμα».

Τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και το σεισμικό ιστορικό

«Μία ακτίνα περίπου 30-40 χιλιομέτρων γύρω από τη συγκεκριμένη περιοχή που παρατηρούμε σήμερα σεισμική δραστηριότητα έχει δώσει στο παρελθόν σεισμούς με μεγάλα μεγέθη, Ο πλησιέστερος σεισμός χρονικά και χωρικά ήταν αυτός της 26ης Μαίου του 1960, που έπληξε τη γειτονική μας χώρα, την Αλβανία, με εννέα νεκρούς, ζημιές σε πεντακόσια σπίτια, αρκετούς τραυματίες και είχε γίνει αισθητός στους κατοίκους των Ιωαννίνων, Κοζάνης, Καστοριάς και Κέρκυρας. Άλλο ένα "ισχυρό γεγονός" είχε συμβεί το 1919, με μέγεθος 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», σχολίασε ο κ.Καρακαΐσης.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Σεισμολογίας του ΑΠΘ, μέχρι τις 13:00 «καταγράφηκαν είκοσι τουλάχιστον σεισμικές δονήσεις μεγέθους 2,5 βαθμών και πάνω».