Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Τεράστιος κίνδυνος για την Ακρόπολη!

Υπάρχει πρόβλημα και με άλλα αρχαία μνημεία!

Οι επιστήμονες προειδοποιούν: Τεράστιος κίνδυνος για την Ακρόπολη!

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν για το μέλλον των αρχαίων μνημείων! Τεράστιος κίνδυνος για την Ακρόπολη!

Η κλιματική αλλαγή απειλεί τα αρχαία μνημεία της Ελλάδας, ανάμεσά τους και την Ακρόπολη, έναν από τους αρχαιολογικούς χώρους με τις περισσότερες επισκέψεις παγκοσμίως, προειδοποιούν οι επιστήμονες.

Αυτό αναφέρει σε σημερινό δημοσίευμα το πρακτορείο Reuters, που αναλύει τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα αρχαιοελληνικά μνημεία. «Η ατμοσφαιρική ρύπανση και η όξινη βροχή διαβρώνουν τα μάρμαρα, ενώ ακραία καιρικά φαινόμενα όπως ξηρασίες ή καταρρακτώδεις βροχές έχουν προκαλέσει δομικά προβλήματα σε αρχαία τείχη και ναούς», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Tο ειδησεογραφικό πρακτορείο σημειώνει πως παρόλο που ο λόφος της Ακρόπολης, όπου στέκεται ο Παρθενώνας, είναι πιθανότατα ο καλύτερα διατηρημένος αρχαιολογικός χώρος της Ελλάδας, υπάρχουν σημάδια πως η κλιματική αλλαγή επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τα μνημεία του ιερού βράχου.

«Στα τείχη της αρχαίας πόλης υπάρχει μεγαλύτερη διάβρωση συγκριτικά με το παρελθόν», δήλωσε στο πρακτορείο Reuters η Μαρία Βλαζάκη, γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού. Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, «προσπάθειες συντήρησης και προστασίας της Ακρόπολης και των μνημείων της γίνονται από τα μέσα της δεκαετίας του '70, ωστόσο η χώρα έχει εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες, εκτεθειμένους αρχαιολογικούς χώρους». «Κάθε χρόνο έχουμε περισσότερες περιπτώσεις... Δίνουμε περισσότερα χρήματα για να προστατεύσουμε τα τείχη των αρχαίων πόλεων που στο παρελθόν δεν είχαν προβλήματα», λέει η κ. Βλαζάκη.

Η ευρύτερη περιοχή της Αθήνας έχει πληγεί έντονα από φονικές πλημμύρες και δασικές πυρκαγιές. «Μια πυρκαγιά στην Πελοπόννησο το 2007 απείλησε να καταστρέψει ναούς και στάδια στην Αρχαία Ολυμπία, γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων», υπενθυμίζει το πρακτορείο.

Στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής αναφέρθηκε και ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός, τονίζοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν γίνει πιο συχνά και οι ξαφνικές εναλλαγές από περιόδους πλημμυρών σε περιόδους ξηρασίας αποσταθεροποιούν τα μνημεία. «Η Ελλάδα πρέπει να προστατεύσει καλύτερα τα μνημεία της και χρειάζεται ένα σύστημα παρακολούθησης που θα μπορούσε να παράσχει επιπλέον προστασία σε περιπτώσεις ακραίων καιρικών συνθηκών», τονίζει ο κ. Ζερεφός.

Κεραυνοί Ακρόπολη: Η εικόνα σοκ με τις πληγές στο σώμα της αρχαιοφύλακα!

Σοκάρει η εικόνα από την αρχαιοφύλακα, που τραυματίστηκε στην Ακρόπολη!

Η μία από τις δύο τραυματίες – υπάλληλος στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης, που χτυπήθηκε από τον κεραυνό μίλησε από το κρεβάτι του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, στον Βαγγέλη Γκούμα και το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του STAR.

«Ήμουν στα εκδοτήρια. Με χτύπησε μια λάμψη και με έριξε κάτω. Πώς βγήκα δεν ξέρω… Και δεν είναι ελαφρά τραύματα αυτά» περιέγραψε η 52χρονη, η οποία προσλήφθηκε με 8μηνη σύμβαση.
Όπως μετέδωσε ο Βαγγέλης Γκούμας και βλέπετε στο ρεπορτάζ η γυναίκα έχει τραύματα στα χέρια, στην πλάτη και σχεδόν σε όλο της το σώμα.

undefined

Η δεύτερη αρχαιοφύλακας, η 24χρονη που τραυματίστηκε, εξακολουθεί να νοσηλεύεται στον Ευαγγελισμό, προκειμένου να υποβληθεί σε εξετάσεις.

Οι δηλώσεις των τραυματιών

«Ξαφνικά χτύπησε ο κεραυνός. Χτύπησε πάνω σε έναν μεγάλο βράχο. Ακούσαμε ένα εκκωφαντικό θόρυβο, προσπαθήσαμε να καλυφτούμε και τότε εκσφενδονίστηκαν κομμάτια από τον βράχο και μας χτύπησαν. Κοίταξα γύρω μου και είδα μία κοπέλα που φώναξε, κεραυνός. Τρέξαμε κοντά της και περιμέναμε το ασθενοφόρο. Είχε πέσει στο έδαφος και προσπαθούσε να σηκωθεί. Είχε αίματα παντού πάνω της και είχαν καεί τα μαλλιά της», είπαν χαρακτηριστικά οι δύο τουρίστες στις πρώτες τους δηλώσεις.