Καιρός: Δροσερό Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα... Σαχάρα!

Αναλυτικά η πρόγνωση!

Καιρός: Δροσερό Σαββατοκύριακο και από Δευτέρα... Σαχάρα!

Δροσίζει ο καιρός το Σαββατοκύριακο, ενώ από τη Δευτέρα αναμένουμε καυτή εισβολή με νέο κύμα καύσωνα να χτυπάει τη χώρα και να γινόμαστε... Σαχάρα!

Το πρώτο κύμα καύσωνα αποτελεί σταδιακά παρελθόν για τη χώρα μας, καθώς από σήμερα Παρασκευή θα ξεκινήσει η πτώση της θερμοκρασίας.

Το Σάββατο η κατάσταση θα θυμίζει... αρχές Ιουλίου, καθώς οι θερμοκρασίες θα επανέλθουν σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Τα... καλά νέα θα διαρκέσουν έως τη Δευτέρα, καθώς η χώρα θα μπει και πάλι στο καμίνι, με 40άρια σε πολλές περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, την Παρασκευή θα επικρατήσει ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις, αυξημένες τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ηπειρωτικά, με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες στα βόρεια τμήματα και πιθανόν στα κεντρικά ορεινά ηπειρωτικά και υψηλές θερμοκρασίες στα κεντρικά και νότια τμήματα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 19 έως 34 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 23 έως 37 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 38 βαθμούς Κελσίου), 20 έως 35 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Δυτική Στερεά τοπικά έως 39 βαθμούς Κελσίου), 24 έως 33 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 34 βαθμούς στην Κρήτη (στη Νότια Κρήτη τοπικά έως τους 39-40 βαθμούς Κελσίου), 23 έως 36 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα (στην Ανατολική Ρόδο τοπικά έως τους 37 βαθμούς Κελσίου).

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες-βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νοτιοανατολικό Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς και πρόσκαιρα τις απογευματινές ώρες μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις τις απογευματινές ώρες περιμένουμε την Παρασκευή στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 36 βαθμούς, αλλά στα παραθαλάσσια η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς και στα ανατολικό μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια με λίγες νεφώσεις αυξημένες τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες, με τοπικούς όμβρους ή καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά περιμένουμε την Παρασκευή στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 24 έως 33 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ασθενείς και τις μεσημεριανές ώρες μέτριοι 4-5 μποφόρ.

Σε κανονικά επίπεδα το Σάββατο

Το Σάββατο θα επικρατήσει γενικά αίθριος καιρός. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα
εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 5 με 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί σε κανονικά για την εποχή επίπεδα.

«Τσιμπάει» η θερμοκρασία από την Κυριακή

Την Κυριακή θα έχουμε γενικά αίθριο καιρό. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα είναι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.

Καθεστώς... Σαχάρας Δευτέρα και Τρίτη

Τη Δευτέρα και την Τρίτη θα έχουμε γενικά αίθριο καιρό. Στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και υπάρχει πιθανότητα να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι στα βόρεια ορεινά. Οι άνεμοι θα είναι δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο και στα ηπειρωτικά θα φτάσει τους 38 με 39 και κατά τόπους τους 40 βαθμούς.

Γιάννης Καλλιάνος: Έξαλλος ο γνωστός μετεωρολόγος! «Κακώς έκλεισε η Ακρόπολη»!

Έξαλλος ο γνωστός μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος! «Κακώς έκλεισε η Ακρόπολη»!

Η είδηση ότι έκλεισε η Ακρόπολη λόγω καύσωνα φαίνεται να εξόργισε τον Γιάννη Καλλιάνο.

Ο ίδιος έγραψε:

«Δεν σταματούν να κάνουν λάθη οι υπεύθυνοι της κυβέρνησης, ακόμα και δύο ημέρες πριν τις εκλογές. Σήμερα... ανακάλυψαν ότι επικρατεί ισχυρός καύσωναςκαι μάλιστα έσπευσαν να κλείσουν την Ακρόπολη, στερώντας το δικαίωμα σε εκατοντάδες τουρίστες να επισκεφθούν το μνημείο.

Πριν από λίγες ημέρες, εγώ ο ίδιος σας είχα ενημερώσει για την επικείμενη θερμή εισβολή εισβολή που, μάλιστα, σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας ο υδράργυρος θα άγγιζε τους 39-40°C, όπως και έγινε. Για παράδειγμα στην Αιτ/νία, στην Αργολίδα ή στην Κορινθία υπήρξαν περιοχές που η θερμοκρασία έφτασε στους 39°C. Στην Αθήνα ο υδράργυρος άγγιξε για λίγη ώρα τους 38°C. Όχι όμως, δεν είναι καύσωνας αυτός. Θερμή μεταφορά αερίων μαζών ναι -όχι όμως καύσωνας.

Γι' αυτούς που δεν γνωρίζουν ή που θέλουν να μάθουν, σας δίνω τον ορισμό του καύσωνα για την Ελλάδα, διότι ταυτόχρονα πρέπει να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις.

Α. H μέγιστη θερμοκρασία να είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
Β. H ελάχιστη θερμοκρασία να είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
Γ. Να επικρατεί άπνοια ή εξασθενημένοι άνεμοι
Δ. Οι υψηλές θερμοκρασίες να παρατηρούνται σε μεγάλη έκταση της Ελλάδας και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις (3) ημέρες.

Επειδή λοιπόν τίποτα από τα παραπάνω δεν ισχύει (προφανώς και για την περιοχή της Αττικής), καλό θα είναι, οι υπεύθυνοι που λαμβάνουν τέτοιες αποφάσεις, να γνωρίζουν καλά, πριν δημιουργήσουν τέτοιες συγχύσεις στους τουρίστες, που ήρθαν από την άλλη άκρη του κόσμου για να επισκεφτούν την Ακρόπολη».