Φορολογικές δηλώσεις: Προσοχή! Ποια είναι η παγίδα που υπάρχει;

Διαβάστε προσεκτικά!

Φορολογικές δηλώσεις: Προσοχή! Ποια είναι η παγίδα που υπάρχει;

Προσοχή! Ποια είναι η παγίδα που υπάρχει με τις φορολογικές δηλώσεις;

Διαβάστε προσεκτικά πριν κάνετε τις δηλώσεις!

Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες με ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα στερούνται κάθε χρόνο το δικαίωμα είσπραξης κοινωνικών επιδομάτων και απαλλαγών από τη φορολογία ακινήτων ή εισπράττουν αδίκως σημαντικά μειωμένα ποσά επιδομάτων εξαιτίας μιας φοροπαγίδας, που λειτουργεί κάθε χρόνο με την υποβολή και εκκαθάριση των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων. Διαβάσατε για το επίδομα των 12.000 ευρώ;

Συγκεκριμένα, εξαιτίας της παγίδας αυτής χιλιάδες έγγαμοι φορολογούμενοι, οι οποίοι βαρύνονται με ένα ή περισσότερα τέκνα άνω των 18 ετών, αναμένεται να χάσουν και φέτος δικαιώματα είσπραξης οικογενειακών επιδομάτων από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ο.Π.Ε.Κ.Α.) ή να εισπράξουν οικογενειακά επιδόματα χαμηλότερα από αυτά που δικαιούνται στην πραγματικότητα.

Αναμένεται επίσης να πληρώσουν ΕΝ.Φ.Ι.Α. διπλάσιο από αυτόν που θα έπρεπε πραγματικά να χρεωθούν, λόγω απώλειας του δικαιώματος έκπτωσης 50% επί του συγκεκριμένου φόρου.

Από τον συνδυασμό όλων των παραπάνω διατάξεων προκύπτει ότι σε κάθε περίπτωση οικογένειας με εξαρτώμενο άγαμο τέκνο ηλικίας άνω των 18 ετών (ενήλικο άγαμο τέκνο που συνοικεί με τους γονείς του ή είναι φοιτητής και έχει ετήσιο εισόδημα μέχρι 3.000 ευρώ), το τέκνο αυτό, αν κατά το προηγούμενο έτος απέκτησε έστω και ένα πενιχρό εισόδημα από τόκους καταθέσεων ή από οποιανδήποτε άλλη πηγή, υποχρεούται κατά το τρέχον έτος να υποβάλει δική του δήλωση φορολογίας εισοδήματος.

Στη δήλωση αυτή οφείλει να αναγράψει το ποσό του εισοδήματός του, όποιο κι αν είναι αυτό. Στην περίπτωση αυτή θα θεωρηθεί από τις φορολογικές αρχές ότι το τέκνο αυτό απέκτησε κατά το προηγούμενο έτος εισόδημα (τεκμαρτό) ύψους 3.000 ευρώ, λόγω της εφαρμογής του ελαχίστου τεκμηρίου των 3.000 ευρώ.

Αν το ενήλικο αυτό τέκνο είναι και φοιτητής που διαμένει σε ενοικιαζόμενη κατοικία μακριά από τον τόπο διαμονής της οικογενείας του, τότε χρεώνεται και με επιπλέον τεκμαρτό εισόδημα για την φοιτητική κατοικία που νοικιάζει. Στην περίπτωση αυτή και με δεδομένο ότι μια συνήθης φοιτητική κατοικία έχει επιφάνεια τουλάχιστον 25 τ.μ. έως και 80 τ.μ., το ετήσιο τεκμαρτό εισόδημα του ενηλίκου σπουδάζοντος τέκνου εκτινάσσεται στα επίπεδα των 4.000 - 7.840 ευρώ.

Συνέπεια των παραπάνω εξελίξεων είναι κάθε οικογένεια με ένα ή περισσότερα ενήλικα εξαρτώμενα τέκνα:

α) να χάνει το δικαίωμα είσπραξης του καταβαλλόμενου από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. επιδόματος στήριξης τέκνων, το οποίο χορηγείται βάσει εισοδηματικών κριτηρίων:

- είτε επειδή το συνολικό εισόδημά της, εξαιτίας της προσμέτρησης του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ καθενός ενηλίκου εξαρτώμενου τέκνου της, υπερβαίνει το κατά περίπτωση ισχύον εισοδηματικό όριο για την χορήγηση του συγκεκριμένου επιδόματος.

- είτε επειδή το τεκμαρτό εισόδημα του ενήλικου τέκνου υπερέβη, λόγω τεκμηρίου φοιτητικής κατοικίας, τα 3.000 ευρώ, καθώς τότε το τέκνο παύει να θεωρείται εξαρτώμενο και έτσι ο αριθμός των τέκνων για τα οποία η οικογένεια δικαιούται το επίδομα μειώνεται κατά 1 ή… μηδενίζεται, με αποτέλεσμα, στην μεν πρώτη περίπτωση να ισχύει σημαντικά χαμηλότερο εισοδηματικό όριο στην δε δεύτερη να μην υπάρχει πλέον κανένα εξαρτώμενο τέκνο!

β) να χάνει το δικαίωμα είσπραξης και οποιουδήποτε άλλου κοινωνικού επιδόματος χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, για τον ίδιο με τον παραπάνω λόγο,

γ) εναλλακτικά, να εισπράττει από τον Ο.Π.Ε.Κ.Α. επίδομα στήριξης τέκνων χαμηλότερο από αυτό που δικαιούται, λόγω της ανόδου σε υψηλότερη εισοδηματική κλίμακα που μπορεί να προκαλέσει η προσμέτρηση του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 ευρώ κάθε ενήλικου εξαρτώμενου τέκνου της στο συνολικό της ετήσιο εισόδημα

δ) να χάνει την μερική ή την ολική απαλλαγή από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων λόγω της ανόδου του συνολικού εισοδήματός της πάνω από το ισχύον κατά περίπτωση εισοδηματικό όριο το οποίο προβλέπει το άρθρο 7 του ν. 4223/2013, την οποία (άνοδο) μπορεί να προκαλέσει η προσμέτρηση του τεκμαρτού εισοδήματος των 3.000 κάθε ενήλικου εξαρτώμενου τέκνου της στο συνολικό της ετήσιο εισόδημα!

Πηγή: protothema.gr

Ψάξτε τους λογαριασμούς σας! Μπαίνει επίδομα 250 ευρώ!

Μπαίνει επίδομα ύψους 250 ευρώ, οπότε ψάξτε τους λογαριασμούς για να δείτε αν το έχετε λάβει!

Ολόκληρο το επίδομα αεροθεραπείας ύψους 250 ευρώ για τη θερινή περίοδο 2019, θα καταβληθεί αύριο, Τετάρτη 10 Ιουλίου, στους δικαιούχους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΕΦΚΑ.

Tο επίδομα θα καταβληθεί:

-Στους δικαιούχους συνταξιούχους

-Στους συνταξιούχους οι οποίοι σύμφωνα με γνωμάτευση της αρμόδιας Υγειονομικής Επιτροπής των ετών 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016, 2017, 2018 και 2019 κρίθηκαν ότι έχουν ανάγκη του επιδόματος αυτού.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Το επίδομα είναι απαλλαγμένο από κάθε κράτηση ή φόρο. Όσοι κρίθηκαν δικαιούχοι του επιδόματος αεροθεραπείας και για οποιοδήποτε λόγο το επίδομα αυτό δεν καταβληθεί την ανωτέρω ημερομηνία, μπορούν να ζητήσουν την καταβολή της παροχής αυτής, με αίτηση που θα υποβληθεί στο Ε΄ Τμήμα της Δ/νσης Εισοδηματικής Πολιτικής του Γ.Λ.Κ. ή στη Διεύθυνση Απονομής Συντάξεων Δημοσίου Τομέα του Ε.Φ.Κ.Α., κατά περίπτωση, το αργότερο έως τις 31 Οκτωβρίου του 2019. Θα πάρετε "ανάσα": Αυτό το επίδομα σας δίνει 2.400 ευρώ!

Οι εξαιρέσεις
Δεν δικαιούνται να λάβουν το επίδομα αεροθεραπείας:

α) οι ανάπηροι οι οποίοι έλαβαν ή δικαιούνται να λάβουν επίδομα αεροθεραπείας και από άλλη πηγή (Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου, π.χ. πρώην ΙΚΑ, Κοινωφελείς Οργανισμούς κ.λ.π.),

β) οι ανάπηροι που δικαιούνται λουτροθεραπεία το έτος 2019 από τη Διεύθυνση Εφέδρων Πολεμιστών Αγωνιστών Θυμάτων και Αναπήρων Πολέμου (ΔΕΠΑΘΑ) του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας,

γ) οι νέοι συνταξιούχοι που η σύνταξή τους είναι πληρωτέα μετά την 30.09.2019 ή που η διαταγή εγγραφής τους στα Μητρώα των συνταξιούχων θα εκδοθεί μετά την 31 Οκτωβρίου του 2019 (παρ. 2 του άρθρου 6 του ν. 4605/1966).