Σεισμός τώρα στη Ναύπακτο!

Πόσα ρίχτερ;

Σεισμός τώρα στη Ναύπακτο!

Έσκασε τώρα σεισμός στη Ναύπακτο!

Πόσα ρίχτερ ήταν;

Σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 9:24 το πρωί του Σαββάτου μεγέθους 3.3 Ρίχτερ και επίκεντρο την περιοχή των Μαλαμάτων, 4 χιλιόμετρα στη Ναύπακτο.

Η δόνηση είχε μικρό εστιακό βάθος 2 χιλιομετρων και ήταν ιδιαίτερα αισθητή.

Πηγή: nafpaktianews.gr

Σεισμός Αθήνα: Τα μέτρα προστασίας που συνιστούν οι σεισμολόγοι! Μεγάλη προσοχή!

Σεισμός Αθήνα: Η νέα πρόβλεψη των ειδικών μόλις έσκασε!

Η νέα πρόβλεψη των ειδικών μετά τον μεγάλο σεισμό της Αθήνας μεγέθους 5,1 ρίχτερ μόλις έσκασε!

Ομαλά εξελίσσεται η σεισμική δραστηριότητα μετά τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 5,1 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 14:13 της Παρασκευής. Ο σεισμός ήταν μικρού εστιακού βάθους, συνοδεύτηκε από μεγάλη ένταση και βοή και έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Αθήνα.

Αργά το βράδυ ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου στα γραφεία του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) στο Ψυχικό η οποία εκτίμησε την σεισμική δόνηση που σημειώθηκε στην Αττική.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Κώστας Μακρόπουλος ανέγνωσε το πόρισμα της Επιτροπής και ανέφερε πως τα μέλη της συγκλίνουν στην άποψη πως η σεισμική δραστηριότητα εξελίσσεται ομαλά. Ο σεισμός, ανέφερε, προήλθε κατά πάσα πιθανότητα από το δυτικό άκρο του ρήγματος της Πάρνηθας που δεν είχε ενεργοποιηθεί στο σεισμό του 1999. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον κ. Μακρόπουλο, θα πρέπει να ακολουθούν μόνον τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, του ΟΑΣΠ και των άλλων αρμόδιων φορέων. Πρέπει να αποφεύγουν να παραμένουν πλησίον ετοιμόρροπων και εγκαταλελειμμένων κτιρίων. Σε περίπτωση που εντοπίζουν βλάβες στις οικίες ή στους χώρους εργασίας τους να απευθύνονται στους οικείους δήμους οι οποίοι βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Ο κ. Μακρόπουλος παρέδωσε το πόρισμα της επιτροπής στον πρόεδρο του ΟΑΣΠ καθηγητή Ευθύμιο Λέκκα ο οποίος ανέφερε πως οι κάτοικοι θα πρέπει να παραμένουν ήρεμοι και να ακολουθούν τις οδηγίες της ΓΓΠΠ, του ΟΑΣΠ και των άλλων φορέων.

Ο κ. Λέκκας ανέφερε πως τα μέλη της επιτροπής συγκλίνουν στην άποψη ότι μέχρι τώρα υπάρχει εκτόνωση της σεισμικής δραστηριότητας και σημείωσε πως μέχρι αργά το βράδυ σημειώθηκαν περίπου 40 μετασεισμοί (49 μέχρι το πρωί). Συνέστησε ψυχραιμία και όχι πανικό και επανέλαβε πως οι πολίτες θα πρέπει να δίνουν βάση μόνον στις ανακοινώσεις των οργάνων της Πολιτείας. Στη συνεδρίαση της επιτροπής συμμετείχε και ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο μεταξύ η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και ο ΟΑΣΠ καλούν τους πολίτες που έχουν πάθει ζημιές τα σπίτια τους να επικοινωνήσουν σήμερα με τους δήμους στους οποίους ανήκουν για να ζητήσουν να σταλούν συνεργεία μηχανικών για έλεγχο. Ήδη όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υποδομών έχουν διατεθεί περισσότεροι από 50 μηχανικοί για τη συγκρότηση των συνεργείων που θα κάνουν αυτοψίες.

Από τον σεισμό υπήρξαν κάποιοι τραυματισμοί, με πιο σοβαρούς αυτούς της εγκύου τουρίστριας στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και του 8χρονου που τραυματίστηκε από πτώση καμινάδας στο Καματερό. Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για προληπτικούς λόγους παραμένουν στο Νοσοκομείο "Ερυθρός Σταυρός" η έγκυος γυναίκα, δυο παιδιά στο "Αγλαΐα Κυριακού" και δύο γυναίκες στο ΚΑΤ. Ωστόσο, σημειώνει ότι η κατάστασή τους δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Καταρρεύσεις κτιρίων δεν υπήρξαν, ωστόσο, πολλά σπίτια κυρίως στην δυτική Αττική έχουν υποστεί ρωγμές, ενώ οι κάτοικοι στην Μαγούλα, όπου εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού, ήταν ανάστατοι και παρέμειναν για ώρες στον δρόμο. Ζημιές στην τοιχοποιία σημειώθηκαν σε ένα παλιό, ακατοίκητο σπίτι στην οδό Ερμού, ενώ υλικές ζημιές υπήρξαν και σε τοιχοποιίες κτηρίων στον Πειραιά, στο Αιγάλεω και σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Ζημιές καταγράφηκαν και σε εκκλησίες στο κέντρο της Αθήνας, ενώ κατέρρευσε παλιός ταινιόδρομος στο λιμάνι του Πειραιά.

Από την ισχυρή δόνηση δημιουργήθηκαν σημαντικά προβλήματα στις τηλεπικοινωνίες, λόγω του φόρτου στα δίκτυα. Αναφορές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανέφεραν ότι υπάρχουν προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση κάποιων περιοχών.