Πέμπτη, 15 Απριλίου 2021 | Όροι χρήσης | Επικοινωνία

Σκάνδαλο η δολοφονία της γνωστής δημοσιογράφου! Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση!

Συμβόλαιο θανάτου!

Σκάνδαλο η δολοφονία της γνωστής δημοσιογράφου! Ραγδαίες εξελίξεις με την υπόθεση!
Έγκλημα 05.12.2019 07:39

Η δολοφονία της γνωστής δημοσιογράφου στη Μάλτα φαίνεται να αποτελεί ένα μεγάλο σκάνδαλο! Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις με την υπόθεση!

Μία δημοσιογράφος δολοφονήθηκε, ένας επιχειρηματίας κατηγορείται ότι έδωσε την εντολή εκτέλεσης και μία κυβέρνηση που φέρεται να έχει εμπλακεί...

Η υπόθεση δολοφονίας της ανεξάρτητης δημοσιογράφου Ντάφνε Καρουάνα Γκαλίζια στη Μάλτα φαίνεται να έχει προεκτάσεις στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης και επιπτώσεις απρόβλεπτες για τους πρωταγωνιστές της. Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας.

Και αν ο ισχυρός επιχειρηματίας, Γιόργκεν Φένεκ φέρεται να υπέγραψε το συμβόλαιο θανάτου της Γκαλίζια, η φημολογούμενη εμπλοκή της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, Τζόζεφ Μούσκατ, είναι εκείνη η παράμετρος που τραντάζει συθέμελα τη μικρή νησιωτική χώρα της Μεσογείου. Η ανακοίνωση του Μούσκατ ότι τον Ιανουάριο θα παραιτηθεί δεν κατεύνασε τις αντιδράσεις εναντίον του.

Ήδη μία ομάδα διανοούμενων και πολλοί ακόμα πολίτες, κατηγορούν τον Μούσκατ ότι χρησιμοποιεί την επίσκεψη στο Βατικανό και τη συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο, προκειμένου να εξυπηρετήσει την προπαγάνδα του, ενώ η Μάλτα συγκλονίζεται από τις αποκαλύψεις για τη δολοφονία της Γκαλίζια.

Φένεκ: Ο στενός κύκλος του πρωθυπουργού έδωσε την εντολή

Ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας Μέλβιν Τέουμα, ένας οδηγός ταξί, με συνδέσμους στον εγκληματικό υπόκοσμο, έλαβε προεδρική χάρη με αντάλλαγμα στοιχεία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε δικαστήριο για την καταδίκη εκείνων που φέρεται ότι έδωσαν την εντολή για τη δολοφονία.

Η ερευνήτρια δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, δολοφονήθηκε με βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό της το 2017. Οι έρευνες για τον φόνο της, οι οποίες διαρκούν εδώ και δύο χρόνια, έλαβαν δραματική τροπή αυτό τον μήνα μετά την ανακάλυψη νέων στοιχείων, που οδήγησαν μεταξύ άλλων στη σύλληψη την προηγούμενη εβδομάδα του επιχειρηματία Γιόργκεν Φένεκ την ώρα που προσπαθούσε να διαφύγει από τη Μάλτα με τη θαλαμηγό του.

Η αστυνομία απήγγειλε το Σάββατο κατηγορίες κατά του πλουσιότερου επιχειρηματία της Μάλτας, κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία. Ο ίδιος αρνήθηκε τις κατηγορίες και δήλωσε ότι μέλη του στενού κύκλου του πρωθυπουργού Τζόζεφ Μούσκατ είναι οι εντολείς της δολοφονίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις προκάλεσαν μια πρωτόγνωρη για τη χώρα πολιτική κρίση. Ενώ υπουργοί και κυβερνητικά στελέχη – μεταξύ άλλων και ο προσωπάρχης του πρωθυπουργού, ο Κιθ Σέμπρι - παραιτήθηκαν στη σκιά του σκανδάλου, ο Τζόζεφ Μούσκατ ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί τον Ιανουάριο.

Συμβόλαιο θανάτου 150.000 ευρώ

Στη λεπτομερή του κατάθεση την Τετάρτη στο δικαστήριο ο Τέουμα περιέγραψε πως ο 38χρονος Φένεκ επικοινώνησε μαζί του το 2017 για να οργανώσει την εκτέλεση της Γκαλιζία. «Μου είπε, ‘πες τους να το προχωρήσουν. Θέλω να σκοτώσω την Ντάφνε», είπε, τονίζοντας ότι ο επιχειρηματίας του έδωσε μέσα σε ένα φάκελο 150.000 ευρώ ως πληρωμή για τους εκτελεστές.

Όπως τόνισε, ο Φένεκ του είχε δώσει αρχικά εντολή για τη δολοφονία, μετά είχε δεύτερες σκέψεις, και τελικά αποφάσισε να προχωρήσει στην εκτέλεση της Γκαλιζία την ημέρα που το Εργατικό κόμμα του Μούσκατ επέστρεψε στην εξουσία στις εκλογές τον Ιούνιο του 2017.

Αφού συμφώνησε να οργανώσει την εκτέλεση, ο Τέουμα κατέθεσε πως κλήθηκε στα κεντρικά γραφεία της κυβέρνησης όπου συναντήθηκε με τον προσωπάρχη του πρωθυπουργού, Κιθ Σέμπρι, ο οποίος του προσέφερε καφέ, τον ξενάγησε στα κυβερνητικά γραφεία, συμπεριλαμβανομένου του γραφείου του πρωθυπουργού Μούσκατ και οι δυο τους τράβηξαν φωτογραφίες.

Έπειτα του είπαν ότι πως του δόθηκε μια θέση εργασίας σε υπουργείο και πως μπήκε στο μισθολόγιο της κυβέρνησης και έλαβε μια επιταγή για τρεις ή τέσσερις μήνες. «Αν με ρωτούσατε, δεν θα ήξερα ποια ήταν η δουλειά μου στο υπουργείο καθώς δεν πήγα ποτέ», δήλωσε ο Τέουμα στους δικαστές.

Σύμφωνα με την κατάθεση του, ο επιχειρηματίας ήθελε την Καρουάνα Γκαλιζία νεκρή επειδή πίστευε ότι η δημοσιογράφος θα δημοσιεύσει ένα ενοχοποιητικό ρεπορτάζ για τον θείο του. «Μπορώ να σας εγγυηθώ, ο Γιόργκεν Φένεκ ήταν ο μοναδικός εγκέφαλος. Μόνο αυτός μιλούσε σε μένα», σημείωσε ο φερόμενος ως μεσάζων της δολοφονίας.

Πρόσθεσε πως ο ίδιος πλήρωσε τρεις άνδρες της περιοχής για να διαπράξουν τη δολοφονία. Οι τρεις φερόμενοι εκτελεστές έπειτα συνελήφθησαν και αναμένουν να δικαστούν. Σήμερα καθόντουσαν ανέκφραστοι στην δικαστική αίθουσα, κατά την κατάθεση του Τέουμα. Έχουν δηλώσει αθώοι.

Ο Τέουμα αφηγήθηκε τον πανικό που τον περιέβαλε όταν οι φερόμενοι εκτελεστές συνελήφθησαν και προέκυψαν αναφορές ότι ένας από αυτούς συνεργαζόταν με την αστυνομία. Όπως είπε, μετά τη σύλληψη των τριών, ένας υπάλληλος από τα κεντρικά κυβερνητικά γραφεία, με το όνομα Κένεθ, επικοινώνησε μαζί του. Σε μια προφανή προσπάθεια να εξαγοράσουν τη σιωπή τους ο Κένεθ δήλωσε πως οι τρεις ύποπτοι θα αποφυλακιστούν με εγγύηση και θα τους δοθεί ένα εκατομμύριο ευρώ. Ωστόσο η εγγύηση δεν βγήκε.

Ρώτησε τον Φένεκ αν ο Σέμπρι έστειλε τον Κένεθ σε αυτόν, αλλά δεν πήρε απάντηση. Φοβούμενος για την ασφάλειά του, ξεκίνησε να ηχογραφεί μυστικά τις συζητήσεις του με τον επιχειρηματία, και τις ηχογραφήσεις αυτές τις παρέδωσε στην αστυνομία. Μια αστυνομική πηγή αργότερα ταυτοποίησε τον Κένεθ ως τον Κένεθ Καμιλιέρι, που εργαζόταν ως προσωπικό ασφαλείας του πρωθυπουργού Μούσκατ.

«Ξεκίνησα να πιστεύω ότι ή θα με φυλάκιζαν ή θα με δολοφονούσαν», τόνισε ο Τέουμα, λέγοντας ότι έγραψε ένα σημείωμα όπου δήλωνε ότι και ο Σέμπρι και ο Φένεκ διέταξαν την εκτέλεση της Γκαλιζία. Στο δικαστήριο σήμερα κράτησε αποστάσεις από την κατηγορία, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν είχε καμία απόδειξη.

Την Τρίτη, η επικεφαλής της αποστολής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που βρίσκεται στην Μάλτα για να εξετάσει την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην χώρα μετά το σκάνδαλο για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία, δήλωσε σήμερα ότι ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ πρέπει να παραιτηθεί αμέσως. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζήτησε την Τετάρτη τη διεξαγωγή «ενδελεχούς και ανεξάρτητης» έρευνας για την δολοφονία της δημοσιογράφου Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία το 2017.

Πηγή: protothema.gr

Σοκ! Συνελήφθη επιχειρηματίας για τη δολοφονία δημοσιογράφου!

Συνελήφθη επιχειρηματίας για την δολοφονία της δημοσιογράφου των Panama Papers και η είδηση προκαλεί σοκ στην Μάλτα.

Η δημοσιογράφος, δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 2017 από αυτοκίνητο-βόμβα κοντά στην πρωτεύουσα της Μάλτας, Βαλέτα.
Ο επιχειρηματίας, Γιόργκεν Φενέκ συνελήφθη στο γιοτ του το οποίο σταμάτησαν οι αρχές ανοιχτά της Μάλτας. Η σύλληψή του έγινε μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης ότι θα έκανε χάρη σε έναν υπόπτο μεσάζοντα αν αυτός κατονόμαζε τον «εγκέφαλο» της δολοφονίας της δημοσιογράφου το 2017. Σοκ! Θρίλερ με δολοφονία δημοσιογράφου!

Δείτε επίσης στο Υouweekly.gr:

Θρήνος! Νεκρή Ελληνίδα δημοσιογράφος!

Σοκ! Δολοφόνησαν δημοσιογράφο! Έπεσε νεκρός μετά από επίθεση!

Διαβάστε περισσότερα κοινωνικά θέματα στο Youweekly.gr!

Share