Τραγωδία στην Κάρπαθο: Αυτά ήταν τα λάθη που έκαναν οι δύο δύτες που τους οδήγησαν στο θάνατο!

Τι ήταν αυτό που τους στέρησε την ζωή;

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Αυτά ήταν τα λάθη που έκαναν οι δύο δύτες που τους οδήγησαν στο θάνατο!

Ραγδαίες εξελίξεις με την τραγωδία στην Κάρπαθο! Αυτά ήταν τα λάθη που έκαναν οι δύο δύτες που τους οδήγησαν στο θάνατο!

Για μοιραία λάθη που στέρησαν τη ζωή στους δύο δύτες, σε θαλάσσια σπηλιά στην Κάρπαθο, έκανε λόγο διασώστης, που συμμετείχε στις ενέργειες εντοπισμού τους, στη θαλάσσια περιοχή της Σωκάστρου.

Οι δύο δύτες, ένας Τσέχος 60 ετών και ένας 35χρονος Ιρανός εκπαιδευτής τεχνικός καταδύσεων, όπως φαίνεται δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας, κάτι που στάθηκε μοιραίο για τη ζωή τους. Σε δηλώσεις του στον ALPHA και τον ΣΚΑΪ, ο Νίκος Πρωτόπαππας, δύτης από την Κάρπαθο που μετείχε στην επιχείρηση ανάσυρσής τους, ανέφερε πως οι δύο δύτες δεν τήρησαν τους κανόνες ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά είπε πως δεν είχαν νήμα μαζί τους, ενώ τόνισε πως ο τρίτος δύτης σώθηκε από καθαρή τύχη. Εικάζει πως σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου, επικράτησε πανικός, καθώς δεν μπορούσαν να βρουν την έξοδο από την χαράδρα, βρισκόμενοι σε βάθος 43 μέτρων.

«Είναι μια εξειδικευμένη κατάδυση η συγκεκριμένη, που αλλάζει τους κανόνες ασφαλείας κατάδυσης. Επρεπε να πάρουν συγκεκριμένα μέτρα ασφαλείας. Εγώ προσωπικά δεν έχω μπει στη συγκεκριμένη χαράδρα. Ο ένας δύτης ήταν έμπειρος. Τον γνώριζα, αλλά δεν είχα κάνει μαζί του κατάδυση», είπε ο κ. Πρωτόπαππας στον ΣΚΑΪ, ενώ στο δελτίο του ALPHA επεσήμανε:

«Τους βρήκαμε μέσα στη σπηλιά, περίπου 5 μέτρα από την έξοδο. Είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και προφανώς επικράτησε πανικός. Το θεωρώ το πιο επικίνδυνο σημείο στη Κάρπαθο. Είναι μια στενή χαράδρα και πήγαν χωρίς να χρησιμοποιήσουν τους κανόνες ασφαλείας. Οι δύτες δεν είχαν νήμα για να βρουν την έξοδο από τη χαράδρα. Επίσης είχαν μόνο μία μπουκάλα οξυγόνου ο καθένας. Υπήρχε δύτης ασφαλείας, αλλά μπήκε να τους σώσει και πνίγηκε».

Δύτης στη Κάρπαθο: Δεν είχαν ορατότητα λόγω της λάσπης
Ενα άλλο στοιχείο στο οποίο στάθηκε ο δύτης που μετείχε στην προσπάθεια εντοπισμού των δύο αγνοουμένων, είναι πως στην χαράδρα υπήρχε λάσπη, η οποία έφερε μηδενική ορατότητα προς την έξοδο.

«Υπήρχε μηδενική ορατότητα καθώς είχε λάσπη στο σημείο. Είναι μια χαράδρα όπου μπορεί να μπαίνει ένα άτομο, δε χωρούν δύο άτομα μαζί», σχολίασε, ενώ για τον διασωθέντα δύτη είπε πως είχε την τύχη με το μέρος του. «Ηταν πολύ τυχερός γιατί χωρίς ορατότητα, έπιασε ένα αλιευτικό εργαλείο που είναι στην είσοδο της σπηλιάς και κατάφερε να βγει. Το χρησιμοποίησε ως οδηγό για την έξοδο».

Σήμερα η επιχείρηση να ανασυρθεί ο δεύτερος δύτης στη Κάρπαθο
Οι προσπάθειες εντοπισμού των δυτών από την Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών ξεκίνησε χθες, όπου ανασύρθηκε ο ένας εκ των δύο και η σορός του μεταφέρθηκε στη περιοχή Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση. Για τον δεύτερο θα ξεκινήσουν σήμερα οι δύτες την προσπάθεια να τον ανασύρουν.

«Ξεκινήσαμε στις 5 το απόγευμα όπου δεν υπήρχε ακόμη λάσπη. Ο ένας δύτης ήταν εκπαιδευτής και έμπειρος δύτης τεχνικών καταδύσεων και ο άλλος δύτης αναψυχής. Βγάλαμε τον έναν εκ των δύο και σήμερα θα γίνει η επιχείρηση για τον δεύτερο», συμπλήρωσε ο Νίκος Πρωτόπαππας. Οι προσπάθειες ανάσυρσης του δεύτερου δύτη σταμάτησαν χθες λόγω των καιρικών συνθηκών, που ήταν επικίνδυνες για τους άνδρες της ΜΥΑ, με αποτέλεσμα να αποφασιστεί να συνεχιστεί σήμερα η επιχείρηση.

Στην προσπάθεια εντοπισμού τους, μετείχαν βατραχάνθρωποι, του λιμενικού όπου ενημερώθηκαν στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, για το γεγονός ότι αγνοούνταν οι δύο δύτες.

Πηγή: iefimerida.gr

Τραγωδία στην Κάρπαθο: Τι συνέβη με την σορό του ενός δύτη;

Ραγδαίες εξελίξεις με την τραγωδία στην Κάρπαθο! Τι συνέβη με την σορό του ενός δύτη;

Τη σορό του ενός εκ των δύο δυτών που βρήκαν τραγικό θάνατο σε υποθαλάσσια σπηλιά στην περιοχή Σώκαστρο στην Κάρπαθο ανέσυραν νωρίς το απόγευμα τα στελέχη της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών.

Τα στελέχη της ΜΥΑ εντόπισαν τις σορούς του Ιρανού και του Τσέχου το μεσημέρι της Κυριακής.

Οι δύο δύτες ηλικίας 30 και 65 ετών είχαν πάει το μεσημέρι του Σαββάτου για υποβρύχιες δραστηριότητες μέσα στη σπηλιά που βρίσκεται σε βάθος περίπου 50 μέτρων και έκτοτε δεν είχαν δώσει σημεία ζωής.

Η επιχείρηση ανάσυρσης και της δεύτερης σορού αναμένεται να πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα καθώς οι καιρικές συνθήκες στην περιοχή δεν ευνοούν προς το παρόν τη συνέχιση της επιχείρησης για τη ΜΥΑ.

Οι δύο άτυχοι άνδρες μαζί με ένα ακόμα φίλο τους είχαν πάει το μεσημέρι του Σαββάτου στην θαλάσσια περιοχή για υποβρύχιες δραστηριότητες εντός σπηλιάς. Ο φίλος τους λόγω έλλειψης αέρα κατάφερε να αναδυθεί χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν οι άλλοι δύο. Η σορός μεταφέρθηκε στην περιοχή Πηγάδια Καρπάθου για αναγνώριση.

Πηγή: protothema.gr