Σεισμός στην Κρήτη! Ταρακουνήθηκε το νησί!

Δυνατά ρίχτερ!

Σεισμός στην Κρήτη! Ταρακουνήθηκε το νησί!

Σεισμός ταρακούνησε το νησί της Κρήτης πριν από λίγη ώρα!

Πόσα ρίχτερ ήταν;

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ήταν 5 ρίχτερ!

Σεισμός 3,4 Ρίχτερ! Που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Νέος σεισμός 3,4 Ρίχτερ! Που «χτύπησε» ο Εγκέλαδος;

Ο σεισμός σημειώθηκε, λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Τρίτης στην Αλβανία, στο ίδιο επίκεντρο που είχε σημειωθεί η μεγάλη δόνηση των 5,8 Ρίχτερ.

Ο νέος σεισμός των 3,4 Ρίχτερ έγινε 17 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων και είχε εστιακό βάθος 2 χιλιόμετρα σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο.

Υπενθυμίζεται ότι από την σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ το Σάββατο της 21ης Σεπτεμβρίου είχαν προκληθεί σοβαρές υλικές ζημιές, ενώ αρκετά ήταν τα άτομα που τραυματίστηκαν.

Πηγή: iefimerida.gr

Ισχυρός σεισμός 6,3! Που "χτύπησε";

Που "χτύπησε" ο ισχυρός σεισμός 6,3;

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές!

Έκτακτο! Σεισμός τώρα στην Χαλκιδική!

Σεισμική δόνηση 6,3 βαθμών έπληξε σήμερα την περιοχή βορείως της πόλης Ιζαμπέλα στο Πουέρτο Ρίκο, σύμφωνα με το Γεωλογικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ (USGS).

Δεν υπάρχουν άμεσες αναφορές για θύματα ή ζημιές από τον σεισμό ο οποίος σύμφωνα με το ινστιτούτο είχε βάθος 10 χιλιομέτρων με το επίκεντρο του να προσδιορίζεται σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την πόλη Ιζαμπέλα που βρίσκεται στα βορειοδυτικά.


Ευθύμης Λέκκας: Ο κορυφαίος σεισμολόγος σε έκτακτη ανακοίνωση! Τι θα συμβεί στην Θεσσαλονίκη;

Ο κορυφαίος σεισμολόγος Ευθύμης Λέκκας σε έκτακτη ανακοίνωση προειδοποιεί για το τι θα συμβεί στην Θεσσαλονίκη!

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας για το σεισμό που σημειώθηκε με επίκεντρο τη Νιγρίτα και έγινε αισθητή στην ευρύτερη περιοχή των Σερρών αλλά της Θεσσαλονίκης, όπως τόνισε ο Ευθύμιος Λέκκας, αφού προειδοποιεί ότι ο πανικός δεν βοηθάει!

Εν συνεχεία, ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ σημείωσε ότι ήταν ένας σεισμός χωρίς μετασεισμική ακολουθία, λόγω του μικρού μεγέθους του. «Δεν ακολουθήθηκε από μετασεισμούς, γιατί είναι πολύ μικρό το μέγεθός του, επιφανειακός σεισμός χωρίς κάποιο ιδιαίτερο ενδιαφέρον, δεδομένου ότι η περιοχή δίνει αραιά και που σεισμούς» εξήγησε.

Λέκκας: Καμία σχέση με την περιοχή που έδωσε το σεισμό του '78

Ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής διευκρίνισε ότι αν και το επίκεντρό του εντοπίζεται 10 χιλιόμετρα από τη Βόλβη, δεν συνδέεται με την περιοχή που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 1978. «Δέκα χιλιόμετρα νοτιότερα είναι η Βόλβη, που έδωσε το μεγάλο σεισμό του 1978 στη Θεσσαλονίκη, δεν έχει καμία σχέση, είναι ένα ανεξάρτητο κέντρο, συνεπώς θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» και συμπλήρωσε πως είναι επόμενο να ανησυχήσουν οι κάτοικοι, δεδομένου ότι το σκηνικό είναι επιβαρυμένο με τους σεισμούς στην Αθήνα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται ούτε με αυτούς.

«Ανακουφιστικές τέτοιους είδους δονήσεις»


Ο κ. Λέκκας εξήγησε μάλιστα τους λόγους για τους οποίους τέτοιου μεγέθους σεισμικές δονήσεις, της τάξης 3 και 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αποτρέπουν ως έναν βαθμό μεγαλύτερους σεισμούς. Πέρα από το φυσικό γεγονός και τη σημασία που έχουν για την απελευθέρωση της ενέργειας, μάς υπενθυμίζουν, όπως είπε, ότι είμαστε σε μια χώρα με έντονο γεωδυναμικό πλαίσιο.

«Αυτές τις σεισμικές δονήσεις θα τις χαρακτήριζα ανακουφιστικές, δείχνουν ότι έχουμε να κάνουμε με ένα ζωντανό οργανισμό που είναι ο γεωδυναμικός χώρος της Ελλάδας, δεν έχουμε υστέρηση στη σεισμική δραστηριότητα, δεν έχουμε συσσώρευση ενέργειας και έτσι ως ένα βαθμό βέβαια αποτρέπεται η εκδήλωση μεγαλύτερων σεισμών», υπογράμμισε.

«Είμαστε ένας ενεργός σεισμοτεκτονικός χώρος, στον οποίο εκλύεται το μεγαλύτερο ποσοστό ενέργειας στην Ευρώπη, πάνω από 60%» τόνισε ο κ. Λέκκας, σημειώνοντας ότι η μορφολογία της χώρας μας είναι αποτέλεσμα των σεισμών. «Ας μην ξεχνάμε τη θετική πλευρά των σεισμών: όλη αυτή η απαράμιλλη φυσική ομορφιά οφείλεται στους σεισμούς. Αυτό το φυσικό γεωγραφικό πλαίσιο από τον Έβρο έως την Κρήτη, από τα Ιόνια έως το Αιγαίο είναι αποτέλεσμα των σεισμών» κατέληξε ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμ