Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί! Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα!

Δείτε αναλυτικά...

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί! Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα!

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί μέσα από το δελτίο καιρού. Σε κλοιό κακοκαιρίας η χώρα μέσα στις επόμενες ημέρες.

Θα υπάρξουν περιοχές που θα δουν αρκετά έντονες βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της Ελλάδας.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ τονίζει πως θα υπάρχει τις επόμενες μέρες μια... παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών που θα προκαλεί κακοκαιρία στη χώρα μας.

Ο Σάκης Αρναούτογλου προειδοποιεί: "Θρίλερ" με τα προγνωστικά για τον φετινό χειμώνα!

"Θρίλερ" με τα προγνωστικά για τον φετινό χειμώνα! Τι προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου!

Δείτε αναλυτικά:

Σάκης Αρναούτογλου: Προειδοποιεί ο μετεωρολόγος! Πότε θα χαλάσει ο καιρός;

CICERO (Kέντρο Διεθνούς Ερευνας για το Κλίμα): Σπάνια ομοφωνία των εποχικών προγνώσεων όσον αφορά στο φετινό χειμώνα για τη βόρεια Ευρώπη!

Πριν από λίγες ημέρες συνέβη προγνωστικά κάτι όχι και τόσο συνηθισμένο: Στο σύνολό τους τα παγκόσμια κλιματικά μοντέλα συμφωνούν για φέτος ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα για έναν πιο υγρό αλλά και ήπιο από το κανονικό χειμώνα στη βόρεια Ευρώπη.

Σύμφωνα με την ερευνήτρια και κλιματολόγο Nathalie Schaller του CICERO (Kέντρο Διεθνούς Ερευνας για το Κλίμα) οι μακροπρόθεσμες προβλέψεις είναι σίγουρα συχνά αβέβαιες καθώς τα προγνωστικά μοντέλα μερικές φορές μπορούν να προβλέψουν τον καιρό έως και δέκα ημέρες, ενώ για πάνω από δέκα μέρες ολα είναι ανοιχτά, πράγμα που σημαίνει ότι η προγνωσιμότητα είναι ανύπαρκτη, τουλάχιστον σε μέρη όπως τη βόρεια Ευρώπη.

Υπάρχει όμως μια εξαίρεση στον κανόνα: Το NAO (North Atlantic Oscillation): η λεγόμενη ταλάντωση του Βόρειου Ατλαντικού που όπως υποδηλώνει και το όνομα, περιγράφει μια διακύμανση των ατμοσφαιρικών πιέσεων στο επίπεδο της θάλασσας και πιο συγκεκριμένα τη διαφορά πίεσης της στάθμης της θάλασσας μεταξύ ενός μετεωρολογικού σταθμού στην Ισλανδία και ενός στο πορτογαλικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Αζορών... Οταν ο δείκτης αυτός δίνει ισχυρό σήμα τότε οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αποτελεί ένδειξη σχετικά καλής προγνωσιμότητας για τον χειμώνα!

Το NAO είναι έντονα θετικό όταν η μέση ατμοσφαιρική πίεση στην Ισλανδία όλο το χειμώνα είναι πολύ χαμηλή ( κακός καιρός εκεί για να το θέσουμε απλά) και εκείνο των Αζορών είναι πολύ υψηλό ( ο καιρός είναι καλός). Στην αντίθετη περίπτωη, αν η ατμοσφαιρική πίεση στην επιφάνεια της θάλασσας πάνω από την Ισλανδία πρόκειται να είναι μεγαλύτερη από το κανονικό, και αυτή πάνω από τις Αζόρες μικρότερη, τότε ο δείκτης NAO είναι αρνητικός

Αν ο δείκτης ΝΑΟ δεν είναι ούτε έντονα θετικός αλλά ούτε αρνητικός, κάτι που συμβαίνει κατά τη διάρκεια αρκετών χειμώνων, τότε δεν υπάρχει καλή προγνωσιμότητα, και δεν μπορούμε να πούμε πολλά για το τι να περιμένουμε για το χειμώνα που έρχεται.

Θα πρέπει να τονιστεί ότι οι εποχικές εκτιμήσεις δεν είναι σε καμία περίπτωση δυνατό να μας δώσουν με ακρίβεια τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε δύο μήνες από τώρα παρόλαυτά τα έξι εποχιακά μοντέλα πρόγνωσης από τα κορυφαία μετεωρολογικά κέντρα στον κόσμο προβλέπουν έναν σχετικά ισχυρά θετικό NAO για τον Νοέμβριο έως τον Φεβρουάριο. Αυτές οι προβλέψεις υπολογίζονται μία φορά το μήνα, και η τελευταία εκτίμηση εκδόθηκε στις 14 Οκτωβρίου. Δεν μένει παρα να δούμε αν η σπάνια αυτή συμφωνία των προγνωστικών μοντέλων θα επιβεβαιωθεί στη πράξη και πως θα κυλησει ο καιρός στο νότο της Ευρώπης..

πηγή: www.cicero.oslo.no/

Στην εικόνα παρουσιάζονται από αριστερά προς τα δεξιά: : ΤΟ ΕΥΡΏ-ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΌ ΚΈΝΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΉ (CMCC), Η ΓΕΡΜΑΝΙΚΗ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ (DWD), Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΉ ΜΕΤ ΥΠΗΡΕΣΙΑ MET OFFICE, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ EUROPEAN CENTRE FOR MEDIUM-RANGE WEATHER FORECASTS (ECMWF), Η ΓΑΛΛΙΚΗ MÉTÉO-FRANCE ΚΑΙ Η ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΉ ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΉ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΤΟΥ NCEP

Με εκτίμηση Σάκης Αρναούτογλου

Προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό: «Δυστυχώς...»!

Προειδοποιεί ο Σάκης Αρναούτογλου για τον καιρό αυτή την εβδομάδα.Η αναλυτική πρόγνωση του μετεωρολόγου. «Δυστυχώς...».

Εκτός φυσιολογικών για την εποχή προδιαγραφών διατηρούνται οι καιρικές συνθήκες στην Ελλάδα και θα επιβαρύνει αρκετά την ατμόσφαιρα!

Ο έμπειρος μετεωρολόγος της ΕΡΤ δίνει όλες τις λεπτομέρειες για την εξέλιξη μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, καταγράφοντας και την τάση για το πότε θα πρέπει να αναμένεται αλλαγή των καιρικών συνθηκών.

Προειδοποιεί ο Αρναούτογλου: Καύσωνας ξανά στην Ελλάδα! (Βίντεο)

Μερομήνια 2019: Τι καιρό θα κάνει μέχρι τα Χριστούγεννα; Πότε έρχονται τα χιόνια!

Τα μερομήνια 2019 μίλησαν για τον καιρό! Τι καιρό θα έχουμε λοιπόν μέχρι τα Χριστούγεννα; Πότε έρχονται τα χιόνια αναλυτικά!

Η μέθοδος είναι πολύ απλή. Όσοι γνωρίζουν παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών.

Έκτακτο δελτίο καιρού: Επιστρέφει το καλοκαίρι! Στους πόσους βαθμούς θα φτάσει η θερμοκρασία;

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να κάνουμε εκτιμήσεις σχετικά με τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν μέχρι την τελευταία μέρα του 2019.

Τι δείχνουν τα μερομήνια

Οκτώβριος

Ήπιος και δροσερός θα είναι ο Οκτώβριος, χωρίς πολλές βροχές. Η εικόνα αυτή, με μικρές αυξομειώσεις, συνεχίζεται μέχρι και τη συμπλήρωση της τρίτης εβδομάδας του. Στο χρονικό αυτό σημείο ο καιρός αρχίζει να γίνεται πιο φθινοπωρινός και όλα δείχνουν, πως οι βροχές θα γίνουν καθημερινό φαινόμενο από τις 26 Οκτωβρίου, του Αγίου Δημητρίου. Η έξοδος του μήνα πάντως γίνεται πιο χαλαρή, πιο ήπια και πιο ευχάριστη.

Νοέμβριος

Οι βροχές θα συνεχιστούν και τα χαρακτηριστικά του καιρού θα είναι πιο χειμωνιάτικα. Κοντά στη συμπλήρωση του 20ήμερου θα επικρατεί βοριαδάκι, συνοδευόμενο πιθανώς από χιονόνερο, αλλά και πολλά χιόνια στα ορεινά. Η σκυτάλη θα παραδοθεί στον Δεκέμβριο μέσα σε πολύ καλές, για την εποχή, συνθήκες.

Δεκέμβριος

Στις αρχές του τελευταίου μήνα του έτους θα «χτυπήσουν» ψυχροί βοριάδες και θα πέσει κι άλλο η θερμοκρασία – από τα μισά του μήνα και λίγο μετά. Κάπου εκεί, θα έρθουν κι άλλα χιόνια. Στη συνέχεια, με σταδιακή καιρική μεταβολή, μας αποχαιρετούν ο μήνας και το έτος.

Σύμφωνα με τα μερομήνια, μέσα σε σχετικά υποφερτές συνθήκες θα καλωσορίσουμε το 2020. Θα υπάρξουν βροχές και κρύο, αλλά θα ακολουθήσουν οι πολυπόθητες αλκυονίδες και θα βάλουν τα πράγματα στη θέση τους.

τελευταία άρθρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ