Σεισμός στην Αλβανία: Στους 8 οι νεκροί και 300 οι τραυματίες! Πώς επηρεάζει την Ελλάδα;

Τι αναφέρει ο σεισμολόγος;

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 8 οι νεκροί και 300 οι τραυματίες! Πώς επηρεάζει την Ελλάδα;

Στους 8 έφτασαν οι νεκροί και στους 300 οι τραυματίες στο φονικό σεισμό που έγινε σήμερα το πρωί στην Αλβανία. Πώς επηρεάζει ο σεισμός την Ελλάδα;

Για πολύ μεγάλο σεισμό με επίκεντρο το Δυρράχιο έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας προσθέτοντας ότι αποτελεί συνέχεια του προηγούμενου σεισμού που είχε σημειωθεί πριν από δύο μήνες στην περιοχή.

Έκτακτο! Σεισμός τώρα στην Πάτρα - Πόσα Ρίχτερ ήταν;

«Ιστορικά το ρήγμα αυτό δίνει αρκετά μεγάλους σεισμούς. Πρόκειται για την πιο δραστήρια σεισμική ζώνη στην Αλβανία η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο γιατί διακόπτεται από το ρήγμα της Κορυτσάς που δεν επιτρέπει την όποια ανησυχία να περάσει στην Ελλάδα» είπε ο κ. Λέκκας στο ΟΡΕΝ.

Σεισμός στην Αλβανία: Σοκ προκαλούν τα βίντεο με τον απεγκλωβισμό των παιδιών από τα συντρίμμια!

Σοκ προκαλούν τα βίντεο από το σεισμό στην Αλβανία! Διασώστες βοηθούν με τον απεγκλωβισμό των παιδιών από τα συντρίμμια!

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία για τον ελλαδικό χώρο», ξεκαθαρίζει ο Ευθύμιος Λέκκας!

Ισχυρός σεισμός 6,4 Ρίχτερ! Σε ποιες περιοχές έγινε αισθητός;

Βίντεο σοκ από τον ισχυρό σεισμό στην Αλβανία βλέπουν το φως της δημοσιότητας σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης και καταγράφουν εικόνες από ένα κτήριο που έχει καταρρεύσει στο Δυρράχιο, 40 χιλιόμετρα δυτικά της πρωτεύουσας, στις αλβανικές ακτές στην Αδριατική. Άλλα βίντεο αποτυπώνουν τις μεγάλες ρωγμές και ζημιές σε κτήρια, ενώ αυτοκίνητα πήραν φωτιά αμέσως μετά τα φονικά Ρίχτερ.

Σοκαριστικές είναι και οι εικόνες που δείχνουν διασώστες να ανασύρουν μέσα από συντρίμμια πολυκατοικίας ένα μικρό παιδί που ξεσπά σε κλάματα.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό, που έπληξε στις τέσσερις τα ξημερώματα (05.00 ώρα Ελλάδας) την Αλβανία, με επίκεντρο περιοχή ανάμεσα στα Τίρανα και την παραλιακή πόλη του Δυρραχίου, μεταδίδει το Αλβανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΤΑ).

Την ίδια ώρα, αυξάνεται ο αριθμός των τραυματιών που διακομίζονται στα νοσοκομεία, ενώ πληροφορίες μιλούν για εγκλωβισμένους στα ερείπια των κτηρίων που καταστράφηκαν στο Δυρράχιο, κυρίως, και στα Τίρανα.

Τουλάχιστον 150 ελαφρά τραυματισμένοι άνθρωποι παρουσιάσθηκαν στα νοσοκομεία για να λάβουν τις πρώτες βοήθειες στα Τίρανα και το Δυρράχιο, πόλη η οποία επλήγη ιδιαιτέρως, σύμφωνα με την υπουργό Υγείας Ογκέρτα Μαναστέρλιου.

Αλβανός σεισμολόγος, ο Ράπο Ορμένι, δήλωσε στην αλβανική τηλεόραση ότι πρόκειται για τον μεγαλύτερο σεισμό στην περιοχή του Δυρραχίου από το 1926.

«Έχουμε θύματα. Καταβάλλουμε προσπάθειες για να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν στις πληγείσες περιοχές», έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα.

Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει περί τους 300 στρατιωτικούς για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής στο Δυρράχιο και το χωριό Thumane, όπου, σύμφωνα με το αλβανικό υπουργείο Άμυνας, «υπάρχουν άνθρωποι παγιδευμένοι στα ερείπια».

Δύο γυναίκες βρέθηκαν νεκρές στα ερείπια πολυκατοικίας του χωριού Thumane και ένας άνδρας σκοτώθηκε πηδώντας πανικόβλητος από ψηλό όροφο κτιρίου. Τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους και μία νεαρή γυναίκα, ανασύρθηκαν νεκροί από τα ερείπια πολυκατοικίας στο Δυρράχιο.

Μέλη των σωστικών συνεργείων δήλωσαν στα τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνεται μία ηλικιωμένη γυναίκα που έσωσε τον εγγονό της καλύπτοντάς τον με το σώμα της.

Ένας τραυματισμένος άντρας δήλωσε ότι η κόρη του και η ανιψιά του περιλαμβάνονται στους παγιδευμένους κάτω από τα ερείπια πολυκατοικίας το Δυρράχιο. «Μίλησα με την κόρη μου και την ανιψιά μου στο τηλέφωνο. Είπαν ότι είναι καλά και ότι περιμένουν τα σωστικά συνεργεία. Δεν μπόρεσα να μιλήσω με την γυναίκα μου. Υπάρχουν και άλλες οικογένειες, αλλά δεν μπόρεσα να τους μιλήσω», είπε. Την αρχική δόνηση ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους μέχρι και 5,3 βαθμών, σύμφωνα με τον Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο. Η πρώτη δόνηση έγινε αισθητή σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, στο Σαράγεβο (Βοσνία), σε απόσταση 400 χιλιομέτρων, και στο Νόβι Σαντ (Σερβία) σε απόσταση 700 χιλιομέτρων.

Πηγή: protothema.gr