Σεισμός στην Αλβανία: Πάνω από 10.000 οι άστεγοι! Τίρανα και Δυρράχιο ερήμωσαν...

Μετρούν πληγές

Σεισμός στην Αλβανία: Πάνω από 10.000 οι άστεγοι! Τίρανα και Δυρράχιο ερήμωσαν...

Πάνω από 10.000 οι άστεγοι στην Αλβανία, με τη χώρα να μετράει τις πληγές της...

Ήδη έχει εντοπιστεί ένας νεκρός και αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία ανάσυρσης. Ο επίσημος αριθμός των νεκρών είναι 49 και σύμφωνα με τα επιχειρησιακά στοιχεία αναζητούνται ακόμα 6 άτομα με εξανεμισμένες πλέον τις ελπίδες να βρεθούν ζωντανοί.

Mετά τον φονικό σεισμό των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, φαίνεται καθαρά το μέγεθος των συνεπειών και καταστροφών, ενώ σε πρώτη γραμμή εξελίσσεται το ανθρώπινο δράμα. Εκείνο που κάνει ιδιαίτερα βαρύ το κλίμα είναι οι κηδείες των νεκρών.


Ράμα: Ακατοίκητες πολυκατοικίες από τον σεισμό
Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα στην πρωινή σύσκεψη της κυβέρνησης ανέφερε ότι στην πόλη του Δυρραχίου έχουν πληγεί 701 κατοικίες, μεταξύ των οποίων 176 πολυκατοικίες. Στα Τίρανα επλήγησαν 202 πολυκατοικίες, με 61 από αυτές να έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές και οι οκτώ να θεωρούνται ακατοίκητες. Η κυβέρνηση κάλεσε ομάδες εμπειρογνώμων από διάφορες χώρες για να αξιολογήσουν την κατάσταση των κτιριακών εγκαταστάσεων και να καταγράψουν τις ζημιές. Ήδη στην περιοχή μετέβη μια ομάδα Ελλήνων μηχανικών.

Μόνο στην πρωτεύουσα οι άστεγοι, σύμφωνα με στοιχεία του πρωθυπουργού, αγγίζουν τους 3.480. Ο αριθμός των αστέγων στο Δυρράχιο και στη Θουμάνα είναι πολύ μεγαλύτερος, ενώ ο συνολικός αριθμός των αστέγων, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, ξεπερνάει τις 10.000. Ο κ. Ράμα έδωσε εντολή να μεταφερθούν οι σεισμόπληκτοι από τις σκηνές και να στεγαστούν σε ξενοδοχεία και τουριστικές μονάδες. Ωστόσο, από χθες η πρωτεύουσα Τίρανα και το Δυρράχιο μοιάζουν με έρημες πόλεις, καθώς οι κάτοικοι τις εγκαταλείπουν μαζικά, προκειμένου να ξεφύγουν από τον φόβο που τους δημιουργούν οι μετασεισμικές δονήσεις.

Σεισμός στην Αλβανία: Μητέρα θάφτηκε αγκαλιά με τα δίδυμα μωράκια της!

Σεισμός Αλβανία: Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια! Η κίνηση που συγκινεί!

Η Ελλάδα στέλνει βοήθεια για τον σεισμό στην Αλβανία! Η κίνηση που συγκινεί και ραγίζει καρδιές...

Πιο συγκεκριμένα, μια ακόμη αποστολή αλληλεγγύης, προς τους πληγέντες του σεισμού στην Αλβανία, ξεκινά σήμερα από την Αθήνα.

Πρόκειται για το κλιμάκιο των Γιατρών του Κόσμου, το οποίο θα μεταβεί στις περιοχές που χτυπήθηκαν από τον φονικό σεισμό της Αλβανίας. Στην αποστολή των Γιατρών του Κόσμου θα συμμετάσχουν έμπειροι ιατροί, οι οποίοι θα μεταβούν στο Δυρράχιο και τη Θουμάν, για να διερευνήσουν τις ανάγκες του πληθυσμού, ώστε να προσφέρουν στοχευμένη ανθρωπιστική βοήθεια.

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται, για την Αλβανία ξεκινά από την Ελλάδα κλιμάκιο μηχανικών, το οποίο θα αναλάβει να ελέγξει τη στατικότητα των κτιρίων.

Σεισμός στην Αλβανία: Στους 50 οι νεκροί! Βρέθηκε νεκρή μία μαμά με τα τρία παιδιά της!

Οι Γιατροί του Κόσμου με την αποστολή τους θα μεταφέρουν στην Αλβανία είδη πρώτης ανάγκης, φάρμακα και ιατρικά αναλώσιμα. Οπως ανακοινώθηκε «στο πεδίο θα βρίσκονται και τα ιδρυτικά μέλη των Γιατρών του Κόσμου, που έδωσαν υπόσταση στην ανθρωπιστική ιατρική στην Ελλάδα. Παρόντες ξανά σε μία ανθρωπιστική κρίση , σε έναν αγώνα ζωής με στόχο να μη “συντριβούν” άλλες ανθρώπινες υπάρξεις».

Οι Γιατροί του Κόσμου, καταλήγει η σχετική ανακοίνωση για τον σεισμό στην Αλβανία, «μια διεθνής ανθρωπιστική οργάνωση με πολυετή εμπειρία στην υποστήριξη ευάλωτων πληθυσμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καταφτάνουν όπου υπάρχουν άνθρωποι, όπως πάντα. Επιστρέφουν στα Βαλκάνια για μια ακόμα αποστολή ιατρικής αρωγής. Όπως τότε».


Στο Δυρράχιο δύο κινητά μαγειρεία του Ελληνικού Στρατού

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο προάστιο του Δυρραχίου, την Κενέτα, που στα ελληνικά σημαίνει Βάλτος, αργά χθες το απόγευμα γράφτηκε ο επίλογος μιας οικογενειακής τραγωδίας. Οι διασώστες έδωσαν μάχη με το χρόνο και τους μετασεισμούς.


Η οικογένεια εγκλωβίστηκε μέσα στα συντρίμμια του σπιτιού της. Ο πόνος αβάσταχτος για τους συγγενείς. Θρηνούν τα 8 από τα 9 εγκλωβισμένα μέλη της οικογένειας. Τυχερός στάθηκε ο 17 χρονος. Δυο δίδυμα αγγελούδια μαζί με την μητέρα βρέθηκαν αγκαλιά στο κρεβάτι. Δίπλα τους η 13χρονη αδελφή τους. Πρόσωπα σκυθρωπά, σκαμμένα από τον πόνο μετρούσαν βασανιστικά την ώρα, τα λεπτά και κοιτούσαν στα μάτια με αγωνία τους διασώστες. «Η ελπίδα υπάρχει μέχρι το τέλος. Ο Θεός είναι μεγάλος», έλεγαν και ξανάελεγαν για την μάνα και τα 3 παιδιά της.

Σεισμός στην Αλβανία: Καρέ-καρέ η συγκλονιστική στιγμή της διάσωσης 45χρονης! (Βίντεο)

Ο σεισμός στην Αλβανία έχει σκορπίσει παγκόσμιο θρήνο! Καρέ - καρέ η συγκλονιστική στιγμή της διάσωστης μιας 45χρονης γυναίκας!

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των Ελλήνων διασωστών της ΕΜΑΚ στην Αλβανία για τον εντοπισμό εγκλωβισμένων ανθρώπων κάτω από συντρίμμια, μετά το φονικό χτύπημα του Εγκλέλαδου.

Αυτή την ώρα κλιμάκιο της ΕΜΑΚ πήρε πληροφορία για γκρεμισμένο κτίριο, στο οποίο μπορεί να υπάρχουν εγκλωβισμένοι και σπεύδει στο σημείο για έρευνα. Μέχρι στιγμής οι Έλληνες διασώστες έχουν απεγκλωβίσει μία ζωντανή γυναίκα, ηλικίας 45 ετών, στην πόλη Thumane, περίπου 15 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, όπως και έναν ζωντανό άντρα στο Δυρράχιο. Έκτακτο! Σεισμός τώρα 5,1 στην Αλβανία!

Από συγκρότημα με δίδυμα κτίρια απεγκλωβίστηκε ζωντανός, χωρίς τις αισθήσεις του, και άντρας, ο οποίος υπέκυψε στα τραύματά του αρκετές ώρες αργότερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο άντρας αυτός θα μπορούσε να είχε ζήσει εάν ενώ ήταν εγκλωβισμένος δεν γινόταν μετασεισμός. Οι άντρες της ΕΜΑΚ επιχείρησαν σε κίνδυνο της ζωής τους, καθώς υπήρχαν τσιμεντένιες πλάκες πάνω από τα κεφάλια τους. Παρά ταύτα δεν σκέφτηκαν στιγμή να επιχειρήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, και έτσι έσωσαν την 45χρονη γυναίκα. Όσο εκείνη ήταν εγκλωβισμένο το παιδί της είχε ήδη διακομιστεί τραυματισμένο στο νοσοκομείο.

Πηγή: ethnos.gr